Egy kedves ismerős ajánlására kerestük fel Béndekpuszta Árpád-kori templomromját, és bizony nem bántuk meg. Gyönyörű tavaszi séta, virágok mindenfelé, romantikus romok és templomocska, lélek egy szál sem – így a szépségén kívül pandémia szempontjából is igen biztonságosnak bizonyult.

Béndekpuszta_nyito

Béndekpuszta megközelítése

Béndekpuszta már teljesen elnéptelenedett, így ilyen települést nem is találunk, helyette Hács faluját kell keresnünk a térképen, Fonyódtól mindössze húsz kilométerre. Bevallom, mi elég nehezen találtuk meg, hogy a falun belül merre kell indulni, végül helyieket kérdeztünk meg, ők igazítottak útba. A település végén leraktuk autónkat, és innen gyalog folytattuk utunkat, bár ahogy láttuk, száraz időben valószínűleg végig lehet menni autóval is.

zöld jel

De ha autóval megy az ember, akkor kihagy egy csomó érdekességet. Például a magasleseket, amik bár ugyanazt a szántóföldet mutatják, csak éppen magasabbról, ennek ellenére gyerekekkel természetesen kihagyhatatlanok. 🙂

béndekpuszta magasles

Egy idő után a zöld útból kiválik a zöld L (rom) jel, azon kell folytatni utunkat, és nemsokára el is érünk a Béndekpusztát jelölő táblához. Ebből rögtön megtudjuk, hogy bizony nem emelkedtünk túl magasra a tenger fölé. 🙂

Béndekpuszta tábla

Béndekpuszta története

Béndekpuszta már az avarkor óta lakott volt (az itt feltárt avar sírokban még aranytárgyakat is találtak), templomát a XIII. harmadik században építették, de az első írásos emlék csak 1331-ben említi. A török időkben a falu lakossága a templomba menekült, amit rájuk gyújtottak a támadók, és állítólag mindenki bent égett. El is néptelenedett a falu.

A XVIII. században aztán újanépesült, szép új klasszicista templomocskát is építettek maguknak, amit egyébként rendkívül takarékos módon részben a régi templomra építettek. A település ekkor a Kacskovics családhoz tartozott, a templom melletti temetőben meg is találjuk egy sírjukat, illetve a templomban emléktáblájukat. Egyébként a közeli Gyugyon egy nagyon szép, ámbár hasonlóan romos Kacskovics-kastélyt is találunk.

béndekpuszta templom

A falu végleg 1970-80 körül néptelenedett el, házai pusztulásnak indultak, elhordták építkezésekhez.

A romok

A vakolatlan kis klasszicista templom mögött találjuk a régi Árpád-kori templom romját. A templom gótikus stílusban épült és keletelt. Ezt a tulajdonságát minden leírásban gondosan megjegyzik, ezért gondoltam, utánanézek, bár régi emlékeimből halványan felsejlett a jelentése, de hát egy blogger azért ne csak régi sejtései alapján bölcselkedjen. 🙂 Szóval kelet-nyugati fekvésű, a főoltár kelet felé néz, így a hívek is arra imádkoznak.

Béndekpuszta templomrom

A templomrom leglátványosabb része a boltív, mely a szentélybe vezethetett. Hihetetlen érzés megérinteni olyan falakat, amik már nyolcszáz éve itt állnak! Külön élmény, ha ezt ennyire gyönyörű helyen, fák sűrűjében, virágok között tehetjük meg.

A templom körüli régi temetőben sétálva érdekes olvasgatni a sírok feliratait, összerakosgatni a családokat, ki kihez tartozik, ki kit élt túl, vajon a 32 éves fiatalasszony gyerekszülésbe halhatott-e bele, apósa pedig a bánatban ugyanabban az évben?

Béndekpuszta temető

Egy aprócska házikót is találtunk a templom mellett, de nem jöttünk rá, milyen célt szolgálhatott.

béndekpuszta házikó

A környék

A romok mindössze ennyi kalandot nyújtanak, viszont a környék annyira szép, hogy a templom tágabb környezetében is tettünk egy sétát, majd visszatérve a zöld jelzésre, ott is folytattuk utunkat, így végül egy majdnem tíz kilométeres sétát kanyarítottunk ki belőle.

Virágok, virágok, virágok mindenfelé, a gyümölcsfák illatától terhes a levegő, sötét fenyves, napsütötte tisztások váltogatták egymást.

És hát persze ha a természet csodáira nyitottak vagyunk, találunk ezer érdekességet, lepkét, madárfészket, gombákat, különös gyökereket.

Összeségében fantasztikus élményben volt részünk, ezért mindenkinek szívből ajánlom Béndekpuszta felkeresését.

Forrás: https://regitemplomok.wordpress.com/tag/bendekpuszta/, https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1893

Mit érdemes még Béndekpuszta környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup