Sok múzeumban jártunk már, de számunkra még a leggyerekbarátabb, legizgalmasabb múzeumok közül is kimagaslik a Szent László Nemzeti Emlékhely Somogyváron, negyedórányi autóútra Fonyódtól. Ahol a nagy király legendáinak tudója és idegenvezetőnk nem volt más, mint egy hűtőmágnes…

img_20180509_215217.jpg

Szent László királyunk bencés apátságot alapított Somogyváron, ahova francia szerzetesek érkeztek. Fénykorában húsz szerzetes is élt itt, lelkesen írva a kódexeket, vezetve a környék kulturális életét. Egyben fontos kereskedelmi központ is volt a hely.
Ma minderről már csak romok, csontok tanúskodnak, és kedvencünk, az ezt bemutató látogatóközpont.
img_20180509_214730.jpg
Az emlékhely a völgy aljában kapott helyet, az építkezés során nem kevés fejtörést okozva számunkra, hogy miért ilyen távol került a hegy tetején található apátságtól és kilátótól. Erre is választ ad majd a hűtőmágnes, de ne szaladjunk ennyire előre!
Egyelőre parkoljunk le, és mielőtt belépnénk az épületbe, kerüljünk egyet az Emlékhely gyümölcsöse és szőlője felé! Nem fogjuk megbánni. Ha pedig kellőképpen kimelegedtünk, lépjünk be a hűvös előcsarnokba!
Itt az épületmaketteken és az apátságról szóló dokumentumfilmen kívül találunk egy lovat, amire fel is pattanhat a gyerek, és kedvére választhat a Szent László korabeli fegyverekből. Fotómániás szülők számára maga a paradicsom. Egy kicsit feljebb tartsd a bárdot… vágj harciasabb képet… kicsit jobbra… te meg fogd a kardot, és védd ki a húgod csapását! Most ne mozduljatok! 🙂
img_20180508_204215.jpg
A kiállítótér mindössze egy terem, de nehéz lesz kicibálni a gyereket. Nem is gondoltam volna, hogy a tabletek, mobilok vizuális világában nevelkedő gyerekeimnek a tablet legyen a legkevésbé vonzó, és sokkal nagyobb élményt jelentsen a mágneskártyával működő fejhallgató, ahol Szent Lászlóról szóló legendákat és énekeket hallgathattak.
img_20180507_224454.jpg
De találunk rengeteg hologramot, lapozgatható Képes Krónikát, virtuális túrát bemutató képernyőt és persze olyan hagyományos kiállítási tárgyakat, mint pénzek, oszloptöredékek, korabeli eszközök maradványai.
img_20180509_214117.jpg
Ha nagy nehezen sikerül a gyereket kicibálni, jön a Szent László út és a hűtőmágnes! Ahogy említettem, a kiállítótér a völgy aljában van, a romok pedig a hegyen. A kettőt köti össze egy varázslatos hangulatú ösvény: a Szent László út. Előbb a mocsáron át, majd fel a hegyre: végig fapallókon, falépcsőkön sétálhatunk, így még kullancsfóbiás uram is felhőtlenül élvezte az erdei túrát.
img_20180509_210619.jpg
Az út mentén táblák sorakoznak, mindegyiken egy kérdéssel. Itt tesztelhetjük, meddig jutott el a kiállítás üzenete gyermekünk agyáig. 🙂 A Szent László legendákra rákérdező kérdésekre három válasz közül választhatunk. Ellenőrizni pedig a sokat emlegetett, és a pénztárnál kapható hűtőmágnessel lehet: csak a helyes válaszhoz ragad (többé-kevésbé). Amilyen egyszerű, olyan zseniális ötlet: a gyerekek egyszerűen imádták!
img_20180509_210251.jpg
Fent a hegyen aztán jön az izgalmak harmadik állomása: a romok. A gyerekek kedvükre rohangászhatnak, bújócskázhatnak, míg a szülők megpihenhetnek a nagy fák alá elhelyezett padokon, sétálhatnak a fűszerkertté alakított kerengőben, júniusban elvarázsolódhatnak a levendula illatától.
img_20180509_213127.jpg
A végén pedig a kilátóból megcsodálhatjuk a környéket. Jó időben a Badacsonyig is el lehet látni.
img_20180508_210808.jpg
Ha még mindig maradt energiánk, akkor pedig irány a negyedórányi sétára megtalálható Szentesica forrás és Koppány emlékmű, hogy még régebbre utazzunk történelmünkben.
img_20180505_144543.jpg
Mit érdemes még a környéken megnézni? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.