A fenyőrügyszirup tipikusan az a dolog, amivel lusta háziasszonyok tudnak villantani. Rém egyszerű elkészíteni, viszont mivel kevesen ismerik és hallottak róla, ha megkínálod vele vendégeidet, mindenkinek leesik az álla: micsoda háziasszony! Ősi titkok tudója! Igazi füvesasszony! És tényleg az is, aki elkészíti, hiszen a fenyőrügyszirup vérszegénységre, köhögésre, emésztési zavarokra is kiváló régi finomság. És nem utolsósorban elképesztően finom! Van, akinek a karácsonyt idézi, van, akinek a fa szaunát, van, aki meg csak gondolkodás nélkül megnyalja utána a tíz ujját. 🙂

Nézzük, hogy készül!

img_20180512_193845.jpg

Május-júniusban jön el a fenyőszüret ideje. Ekkor kell levágni a 3-4 centis hajtásokat. Nevével ellentétben tehát nem a fenyő rügyéből készül, hanem a friss, harsányzöld hajtásokból. Ezeket jó alaposan mossuk meg, hogy ne maradjanak rajta bogarak, pókháló és egyéb szennyeződések. Ezután rakjuk ki száradni.

img_20180512_193834.jpg

Ha már teljesen megszáradt, egy jól zárható üvegben rétegezve kell lerakni a fenyőhajtásokat és a mézet (van, aki cukorral csinálja, én úgy még nem próbáltam). Ezután egy hónapra el kell rakni úgy, hogy hetente egyszer meg kell fordítani (ezért kell jól záródó üvegnek lenni).

Egy hónap után már szépen kiereszti a levét, ekkor leszűrjük, a fenyőhajtások mehetnek kukába (van, aki ilyenkor ecetet készít belőlük). A kész fenyőrügyszirupot mi hűtőben tartjuk, és sajnos nem tudom, meddig áll el, mert már a nyáron el szokott fogyni, olyan finom.  Van, hogy csak egy-egy kanalat eszünk belőle, van, hogy szörpnek használjuk fel, de mi szoktunk jégkockatartóban fogpiszkálóval jégnyalókát csinálni belőle.

Így hát azt sem tudom visszaigazolni, hogy a fent említett jótékony hatásai igazak-e. A torokfájós, köhögős időszakban többnyire hűlt helye. 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.