gy aprócska település, Vörs, amit adventtől februárig tízezrek látogatnak. Büszkén hirdeti magáról, hogy a Kis-Balaton fővárosa, de cseppet sem nyüzsgő, városi forgatag fogadott minket, hanem egy téli álmot alvó kis falucska. A templom is kívülről átlagos épület sárga falakkal, málló vakolattal. Bizonytalanul néztünk egymásra: jó helyre jöttünk egyáltalán?!

Aztán beléptünk. És elállt a szavunk! Jó helyre jöttünk. Európa legnagyobb templomi betleheme egyszerűen lenyűgöző!

img_20171222_211954.jpg

Vörs betlehemének múltja 1948-ig nyúlik vissza, és azóta folyamatosan bővül és bővül. Mivel természetesen egy idő után ennek fizikai gátat szabnak a templom falai, ezért az utóbbi időben a hatvan négyzetméteres építménynél egyre inkább a részletek kidolgozottságára mennek rá. Ami elég jól sikerült is. Aprócska tűz, gémes kút, tavacska vadkacsákkal – nem győztük kapkodni a fejünket. Anya, ezt nézd, Apa, azt! Nem véletlenül látogat ide több tízezer ember évről-évre, még külföldről is fejet kapkodni. 🙂

img_20171222_205039.jpg

A figurákon kívül csak természetes anyagokat használtak fel, méghozzá rendkívül ötletesen: taplógomba sziklaként, bokrocskák, nád, tuja és fenyőágak, moha, faforgács – ettől olyan élethű és valóságos ez a mesevilág!

img_20171222_205204.jpg

Mindezeket az anyagokat a környékbeliek adják ingyenesen a templomnak, és másfél héten át dolgoztak rajta. Háttérként egy három négyzetméteres, Betlehem városát ábrázoló festmény szolgál, melyet Futó Péter készített.

img_20171222_205309.jpg

A gyerekek számára volt még egy meglepetés: a kis sárga templomnak álcázott persely igen hálásnak bizonyult a pénzadományokra – ha megfelelő nehézségű pénzérmét dobunk bele, kinyílik az ablakocska, és kakukkos óraként bújik ki egy angyalka. Isten fizesse meg! 🙂

A vörsi betlehem tényleg lenyűgöző , és ha valaki a környéken jár, semmiképpen se hagyja ki! Viszont sietni kell! Bár szerencsére nem csak vízkeresztig, hanem február 2-ig látogatható.

Ugye hogy érdemes télen is a Balatonhoz menni? Nemcsak ezért. 😉

img_20171222_204815.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup