Egy aprócska település, amit adventtől februárig tízezrek látogatnak. Büszkén hirdeti magáról, hogy a Kis-Balaton fővárosa, de cseppet sem nyüzsgő, városi forgatag fogadott minket, hanem egy téli álmot alvó kis falucska. A templom is kívülről átlagos épület sárga falakkal, málló vakolattal. Bizonytalanul néztünk egymásra: jó helyre jöttünk egyáltalán?! 

Aztán beléptünk. És elállt a szavunk! Jó helyre jöttünk. Európa legnagyobb templomi betleheme egyszerűen lenyűgöző!

img_20171222_211954.jpg

A vörsi betlehem múltja 1948-ig nyúlik vissza, és azóta folyamatosan bővül és bővül. Mivel természetesen egy idő után ennek fizikai gátat szabnak a templom falai, ezért az utóbbi időben a hatvan négyzetméteres építménynél egyre inkább a részletek kidolgozottságára mennek rá. Ami elég jól sikerült is. Aprócska tűz, gémes kút, tavacska vadkacsákkal – nem győztük kapkodni a fejünket. Anya, ezt nézd, Apa, azt! Nem véletlenül látogat ide több tízezer ember évről-évre, még külföldről is fejet kapkodni. 🙂

img_20171222_205039.jpg

A figurákon kívül csak természetes anyagokat használtak fel, méghozzá rendkívül ötletesen: taplógomba sziklaként, bokrocskák, nád, tuja és fenyőágak, moha, faforgács – ettől olyan élethű és valóságos ez a mesevilág!

img_20171222_205204.jpg

Mindezeket az anyagokat a környékbeliek adják ingyenesen a templomnak, és másfél héten át dolgoztak rajta. Háttérként egy három négyzetméteres, Betlehem városát ábrázoló festmény szolgál, melyet Futó Péter készített. 

img_20171222_205309.jpg

A gyerekek számára volt még egy meglepetés: a kis sárga templomnak álcázott persely igen hálásnak bizonyult a pénzadományokra – ha megfelelő nehézségű pénzérmét dobunk bele, kinyílik az ablakocska, és kakukkos óraként bújik ki egy angyalka. Isten fizesse meg! 🙂

A vörsi betlehem tényleg lenyűgöző , és ha valaki a környéken jár, semmiképpen se hagyja ki! Viszont sietni kell! Bár szerencsére nem csak vízkeresztig, hanem február 2-ig látogatható.

Ugye hogy érdemes télen is a Balatonhoz menni? Nemcsak ezért. 😉

img_20171222_204815.jpg

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz és balatoni programokhoz!