A Balaton alapvetően nyári úticélként él az emberek fejében. Pedig a tél sok olyan élményt nyújt, amit nyáron sosem tudunk átélni. Mi is összegyűjtöttünk pár okot, ami miatt feltétlenül el kell menni télen is a Balatonra!

1. Mesés balatoni naplementék végre Északon is

Észak és Dél örök harcában Dél számára komoly fegyverténynek számítanak a nyári naplementék. A Badacsony/Tihany/egyéb hegyek mögött lenyugvó vörös korong, a narancsra festett vízen úszó hattyúk fekete sziluettje, az aranyhíd – ez az, amitől még a leggagyibb telefonnal lőtt fotók is lájkdömpinget hoznak. Apropó aranyhíd, mindenki tudja, mi az? Múltkor döbbentem meg, amikor kiderült, hogy valaki nem tudja. Na, persze Északról jött… 🙂 Az aranyhídat a lenyugvó nap festi a vízre. Ezen közlekednek a balatoni tündérek. Mina és Vidi is, a két fonyódligeti diófatündér. 😉
De visszatérve a télre: ebben az a jó, hogy ilyenkor máshol nyugszik le a nap. Feltételezem, hogy a Föld dőlésszöge miatt, de kommentben várom a pontos fizikai magyarázatot. 🙂 Szóval máshol nyugszik le a nap, és ilyenkor végre az északi part népei is élvezhetik a balatoni naplementéket. Legalább ilyenkor. Szegények… 🙂
img_20171208_062356.jpg

2. Korcsolya, fakutya, jégszörf és egyéb jeges sportok

Persze jók az adventi vásárok mellett egyre több helyen megjelenő aprócska műjégpályák, de azért lássuk be, az igazi mégiscsak a Balaton! Bár sajnos már a múlté a Jókai regényekből megismert, hónapokon át szekérrel közlekedhető jégpáncél, a tavalyi év ebből a szempontból óriási volt! Aki részt vett a Balaton Átcsúszáson, életre szóló élményben volt része! Bevallom, kicsit aggódva vágtam bele hatévesemmel, aki szeptemberben kezdett az oviban korizni, de végül engem és egy másik anyukát kellett mindig bevárnia a csapatnak, kislánykám úgy cikázott a jégen, mint a villám! Fonyódról indulva körbevett a hatalmas tömeg (egyes források szerint nyolcezer, mások szerint tízezer ember), óriási volt a hangulat, és amikor megpillantottuk a Badacsony táblát…! Reméljük, idén is így be fog fagyni, és akkor indulhat a jégkarnevál, korcsolyázás, fakutyázás, jégszörfözés és jégvitorlázás!
img_20171208_061313.jpg

3. Egyedülálló téli programok

Egy valamire való malacot télen vágnak le. Egy valamirevaló kolbász télen készül. Ezért aztán februárban rendezik meg Fonyódon a hagyományos Kolbászfesztivált. Kirakodóvásár, kolbásztöltő verseny, gyerekprogramok, koncertek (pl. Republic) az ország egyik legszebb panorámájú harangtornyától öt perce – egyszerűen kihagyhatatlan. És akkor ez még csak egy a sok télre specializálódott fesztivál és program közül! A vörsi betlehem, a lellei gasztropiknik, a Mikulás Regatta, és sorolhatnánk még… Ezeket nyáron kereshetitek…
img_20171209_202616.jpg

4. Őrült téli hagyományok

A balatoni ligeteket különösen őrült népek jellemzik. Szigligeten évek óta megrendezik az Újévi Csobbanást: január elsején százak rohannak be a jeges habokba. Egyébként a téli fürdőzés nemcsak ekkor megvalósítható, hiszen Szigligeten és Lellén is van már a parton szauna, és lám-lám mindkét helyen az ország legnagyobb merülőmedencéje várja a wellness szerelmeseit!
Természetesen Dél sem maradhat le a ligeti őrültségekben. Ősi magyar hagyomány szerint ugyanis, ha az ember január elsején szörfözik, egész évben jó szél lesz. 🙂 Ezért aztán a fonyódligeti szörfösök évek óta megtartják január elsejei afterparty szörfözésüket (hol vízen, hol jégen), hogy biztosítsák az egész éves jó szelet a magyar szörftársadalom számára. Az ősi magyar hagyományok szerint.
img_20171208_061231.jpg

5. Átmenő forgalom

Nyáron a célforgalom jellemzi a Balatont: családi és baráti nyaralások, zenei fesztiválok célja. Télen viszont az átmenő forgalom jellemző hazánk legnagyobb tavára: a vonuló madarak veszik át a hatalmat. Vadludak, lilikek, vadkacsák, hattyúk, kócsagok lepik el a partot, nádasokat. Vannak átvonulók, itt maradók, és északról érkező, itt áttelelők is. Egy nagyobb objektívval fantasztikus képeket készíthetünk róluk, és ha vezetett túrán veszünk részt, rengeteget meg is tudhatunk róluk!
img_20171208_061651.jpg

+1 A CSEND

Hallgasd. Figyeld. Éld meg.
img_20171208_061625.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.