Bár kisfiam jelen állás szerint hüllőkutató szeretne lenni (melyik kisiskolás akar ugyebár könyvelő vagy biztosításmatematikus lenni? :-)), azért fontosnak tartja, hogy az egyéb állatokat, így a madarakat is megismerje. Örömmel csatlakoztunk hát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett madárfigyelő túrához a balatonfenyvesi Fehérvíznél.

img_20171125_142330.jpg

Az előkészületekben kivételesen nem voltunk a topon, így – bár ipari mennyiségű élelem, innivaló és meleg váltóruha állt rendelkezésünkre – a legfontosabbak, mint fényképezőgép és távcső, otthon maradtak. Remek. Szerencsére a Nemzeti Park dolgozói felkészültek a magunkfajta kezdő ornitológusokra, ezért már az induláskor a nyakunkba akasztottak egy távcsövet, ráadásul nagy állványos távcsöveket is hoztak, amik közül az egyiket rendkívül figyelmes módon, mindig gyerekmagasságra állítottak. A társaság ugyanis nagyon vegyes volt, a hobbikiránduló családoktól a monumentális objektívekkel és állványokkal vonuló fotósokig mindenféle érdeklődő jelen volt.

img_20171126_190112kicsi.png

A túra során rengeteg madarat ismertünk meg. Egészen elképesztő volt, hogy egy fekete pöttyből, vagy két fekete pöttyből, esetleg egy V-alakban repülő fekete pöttysorozatból kísérőink egyből meg tudták állapítani, hogy ez a rendkívül ritka ásólúd, két daru, egy színpompás batla vagy egy csapat nagy lilik. Na jó, azért időnként ők is segítségül hívták a kukkerjüket.

img_20171126_190008_1.jpg

Időről időre megállították a társaságot, felállították az állványos távcsöveket, és beállították (az egyiket ugye gyerekmagasságban), hogy alaposabban meg tudjuk figyelni a kopasz fán szemlélődő rétisast, a kárókatonafészkeket vagy egy óriási vadlúdcsapatot a mezőn. Ez utóbbi egész héten óraműszerűen déli tizenkettőkor felszállt a mezőről, hogy berepüljön a Berekbe, így hosszasan elidőztünk, hogy mi is megéljük, amint a csapat elsötétíti az eget, majd ellepi a vizet. De vagy a gyönyörű napsütés miatt, vagy azért, mert épp láblógatós-hétvége-feelingjük volt, vagy csak egyszerűen ismerik és betartják Murphy törvényeit, most persze nem repültek fel. 🙂 Azért így is lenyűgöző látványt nyújtottak. Csak úgy, mint a szarvasok, melyek tőlünk nem messze keltek át a gáton.

img_20171126_201655.jpg

A madarak látványa mellett rengeteg érdekességet is megtudtunk a Nagyberek történelméről a földtörténeti időktől a török végvárrendszeren át a régi Állami Gazdaság természetbarát hozzáállásáig (ha természetvédelmi területté nyilváníttatjuk, nem kell bajlódnunk a lecsapolással az ötéves tervben). Megismertük a látott és nem látott, de itt élő vagy átvonuló madarak és egyéb állatok (szarvas, vidra) szokásait.

Így hát a túra végén megfogadtuk, hogy egyrészt lesni fogjuk a neten a Nemzeti Park következő hasonló túráit, másrészt visszajövünk télen is, amikor állítólag lehetetlen nem látni vidrát.

img_20171126_190322kicsi.jpg

Mit érdemes még megnézni a környéken? 

Fonyód és környéke

Balatonfenyves és a Berek

A nyugati medence vége

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.