Egy eldugott kis falu Veszprém vármegyében 1000 éves múlttal, 1000 éves templommal. Fedezzük fel együtt!

Sóly megközelítése

Sóly alig több mint 10 kilométerre található Veszprémtől, és története is szorosan összefonódik a vármegye székhelyével: Szent István király innen keltezte okiratát 1009-ben, melyben kijelölte az egyházmegye határait, és birtokokat adományozott neki. Hű, mi? Több mint 1000 éves okiratban már ott szerepel Sóly neve!

A legendák szerint nem véletlen, hogy Szent István számára fontos volt a település. Igencsak nagy események kötődnek ehhez a kicsinyke faluhoz: Szent István itt győzte le Koppányt. (Majd lefejezte a veszprémi Fejes-völgyben, utána átugrott a Somogy vármegyei Somogyvárra lemosni a kardját, miközben bajtársai kicserélték Koppány testét egy közvitézre, akit felnégyeltek, Koppány érintetlen testét pedig a Balatonföldvár fölötti Nezde-hegyen temették el. Egészen pontosan így történtek az események :-)).

István kardja

Ennek a nagy győzelemnek állít emléket a világ legnagyobb faragott szablyája.

Ehhez szintén érdekes történet kapcsolódik. A szablya ugyanis eredetileg egy csupasz penge volt. Ám ez nem tetszett a falubelieknek, mert szerintük így háborús üzenetet hordoz.

És lám-lám! Bele is csapott egy villám. A kidőlt szablya mind a mai napig ott hever a hegyen.

Az új kard pedig tokban lett kifaragva. S látványosan hirdeti a település 1000 éves múltját és kötődését Szent Istvánhoz.

1000 éves templom

De menjünk kicsit beljebb a településre, és keressük fel a következő 1000 éves emléket: a sólyi református templom ugyanis Magyarország legrégebbi falusi temploma. Az eredeti kápolnát a hagyomány szerint még Szent István király emeltette a győzelem emlékére. Nem lehet azért akármikor bejutni, előzetesen telefonon kell egyeztetni. Nekünk szerencsére egy kedves ismerős elintézte, hogy kinyissák.

Meseszép mennyezetét és a karzatot 1894-ben elvitték az Iparművészeti Múzeumba, a mostanit Ament Éva iparművész készítette. De így is lenyűgöző.

Régi idők hangulatát idézi. Áhítatos fejkendős asszonyokét, derék legényekért imádkozó leányokat, keresztelőket, esküvőket és temetéseket.

A falakon réges-régi freskók nyomaira bukkantak. Abból az időből, amikor még katolikus volt a templom. István idejéből, a magyar kereszténység őskorából.

Az ásatások egy egész különös sírra is fényt derítettek. Ami egyáltalán nem szokványos a korabeli templomokban. Meg úgy általánosságban. A két halottat ugyanis úgy temették el, mintha ölelnék egymást. El is terjedt, hogy ők a sólyi Rómeó és Júlia.

Forrás: A sólyi „Romeó és Júlia” – Sírásók naplója (blog.hu)

Na, persze a régészeknek nem telt sok idejükbe kideríteni, hogy két férfiről van szó. Ez azonban csak növeli a rejtélyt. Miért temették el őket ilyen különös módon? Miért a templomban?

Ciszterci papírmalom

Ha azt gondolnátok, hogy elég ennyi érdekesség egy ekkora településnél, hát tévedtek. Még mindig akad itt felfedeznivaló!

A XVIII. században ugyanis gondoltak egyet a ciszterszi szerzetesek, és alapítottak itt egy papírmalmot. Munka akadt bőven, még panaszkodott is Veszprém városa, hogy nem kap elég papírt Sólyról, mert idegeneknek adják el, mégis eléggé nyögvenyelősen működött a malom. A mesterek tartozásokat halmoztak fel, s aztán be is zárták a XIX. században.

Ma csupán egy hangulatos rom az erdőben.

De még ez sem elég, ugyanis a települése sétálva is további szépségekre bukkanhatunk, mint ez a hangulatos műemlék.

Sólyba mindenképp érdemes egy kitérőt tenni, ha a környéken jár az ember. És akkor már érdemes ellátogatni a szomszédba is, Hajmáskérre, ahol egy lenyűgöző kaszárnyát találunk – sajnos igencsak lepusztult állapotban.

Hajmáskér látványa Sólyból

Mit érdemes még Sóly környékén megnézni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!