Nagyon szeretjük a piacokat, rendszeres látogatói vagyunk a fonyódinak, igaz, nem szezonban, amikor őrült tömeg van, hanem egyéb évszakokban. Szeretünk leülni a piac szélén csípős őszi reggeleken, enni a sültkolbászt, lángost, kürtőskalácsot a barátokkal, megcsodálni a kisállatokat, végigböngészni a kacatárusok kínálatát, gyönyörködni a virágokban. Szerencsére nyárra sem maradtunk piac nélkül: a Balaton egy új kincsesládájára bukkantunk jól elrejtve a Berekben – ahol ebben a nagy melegben is kellemes környezetben (és népsűrűség mellett) hódolhatunk kíváncsi természetünknek. Irány a Két kakas gasztro- és kézműves piac Balatonfenyvesen csütörtökön vagy vasárnap!

img_20180805_103047_059.jpg

A piac valójában nem közvetlenül Balatonfenyvesen van, hanem rövid autóútra onnan a Nagyberekben. Fekete István óta imádjuk ezt a szót, Berek, hiszen Matula bácsit, Tutajost, igazi (kis)balatoni nyárt, a felhőtlen gyerekkort idézi fel. Titokzatos hely ez végtelen mocsaraival, rejtett ösvényeivel, titkait néma mosollyal őrző öregjeivel. És cuki kisvasútjával, amivel szintén megközelíthetjük piacunkat. Ebben az esetben Imremajor állomáson kell leszállni (összesen talán két állomás van, nehéz eltéveszteni :-)).

Maga a piac a Hunyady udvarban kapott helyet, ami jelentős korlátot szab az árusok számának. Ezért ne is számoljunk óriási kínálattal, úgy meg pláne nem érdemes nekiindulni, hogy teszem azt, piros vendőt vagy fehér dekorkalitkát keresek. Egy kellemes sétának érdemes felfogni bájos környezetben.

A piac ugyanis nem rendelkezik hagyományos csarnokkal, van viszont oszlopos tornác, növénnyel befuttatott étkező, kocsikerekek, kannák, szekerek, a falusi élet mindennapi tárgyai, amik különösen hangulatossá teszik a helyet. 

img_20180807_225306.jpg

Ami a kínálatot illeti, találunk mindenféle kézműves terméket, faragásokat, a szokásos vicces-bölcs mondásokkal égetett falidíszeket, levendulás-rózsás fehér vintage-mütyüröket, barátkarkötőket, de találtunk puli-marionettet, és hennafestésre is be lehet jelentkezni. 

img_20180807_225158.jpg

A gasztrovonalat szintén a kézműves termékek képviselik a lekvároktól, csatniktól a szarvaskolbászon át a homoktövisléig. Aki pedig nem csak a kosárba vásárol, hanem enni is szeret, tárcsán és kemencében sült finomságokkal verheti el éhét. Nincs annál hangulatosabb, mint a nagy lapáton a kemencéből frissen kihúzott langallóval leülni a vadszőlővel befuttatott pavilonban! Van egy színpad is, minden bizonnyal műsorok is szokták szórakoztatni a nagyérdeműt. 

img_20180807_225236.jpg

Szóval igazi kincsre bukkantunk, ahol eltölthetünk egy-két kellemes órát. És még akár kosarunkat is megtölthetjük kedves csecsebecsékkel vagy éppenséggel különleges finomságokkal. 

Mi is ezt tettük. 🙂

img_20180811_140742.jpg

Mit érdemes még megnézni a környéken? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.