Ebben a hőségben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Amire kiválóan alkalmas a leves. Igen ám, de ki vágyik ilyenkor egy jó forró húslevesre? Vagy babgulyásra? Hááát, sokan nem. Aminthogy a tűzhely mellett álldogállásra sem. Trumixoljunk akkor hűsítő krémleveseket valami  szokatlanból! Íme három villámgyors recept: villámgyorsan elkészül, villámgyorsan elfogy.

img_20180808_215153.jpg

1. Kovászos uborka krémleves

Na jó, ez talán ma már nem annyira szokatlan. Bár pár éve azért még meghökkentem, amikor először hallottam róla. Azóta a legendájával is megismerkedtem: egy fogfájós étteremkritikus kívánságára készült el először egy balatoni étteremben. (Hát hol máshol? :-))

Hozzávalók:

  • 5 db kovászos uborka
  • 4 dl az uborka levéből
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 4 dl natúr joghurt
  • só, bors
  • szalonna

Az utolsó hozzávaló kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Az utolsót kockázzuk fel és süssük meg. Egyszerűen mennyei! Hűsít, felüdít és a szalonnának köszönhetően húsimádó kislánykám is megeszi!

img_20180808_214408.jpg

2. Csicseriborsó krémleves

A csicseriborsó önmagában persze nem szokatlan alapanyag, de hideg krémlevesnél – lássuk be – mégsem a legkézenfekvőbb választás. Pedig megéri kipróbálni! Anyósom zseniális, ámde alapvetően tradicionális konyháján edződött apósom is le volt nyűgözve tőle!

Hozzávalók: 

  • 400 g csicseriborsó (lehet főtt is, én konzervből csináltam)
  • 4-6 dl zöldségalaplé
  • egy fél citrom leve
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fokhagymagerezd
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése a szokásos: a hozzávalókat turmixoljuk le, tegyük hűtőbe. Az eredeti recept paradicsommal és uborkával tálalta, mi paradicsommal és sajttal ettük. 

 img_20180808_213727.jpg

3. Levendulás őszibarackkrémleves

Természetesen a hideg krémlevesek közül nem maradhat ki a gyümölcsleves sem. De hogy ne legyen szokványos, az őszibarackkrémlevest ezúttal egy kis levendulával bolondítottam meg. Vegán keresztfiam kedvéért pedig joghurt és tejszín helyett kókusztejjel készítettem. Eredetileg sárgabarackhoz akartam párosítani a levendulát, az a klasszikusabb, de kifutottam az időből. Viszont jelentem, az őszibarackhoz is remekül passzol!

Hozzávalók: 

  • fél kiló őszibarack
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • ízlés szerint egy kis méz
  • egy csapott evőkanál szárított levendulavirág

Elkészítése nagyon egyszerű, de mielőtt turmixba raknánk a hozzávalókat, az őszibarackot azért hámozzuk meg, és távolítsuk el a magját. 🙂 A többi egyértelmű. Ha túl sűrű, hígíthatjuk vízzel vagy őszibaracklével. Ha túl édes, citromlével savanyíthatjuk. Tálalhatjuk egy kis vaníliafagyival is, de akkor már tuti nem fogják megenni a kölykök a zöldbabfőzeléket másodiknak. 🙂

 img_20180808_213543.jpg

Jó étvágyat! Jó hűsölést!

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!