Szigliget egy bájos szeglete az Avasi-templom romja. Vagy csak nekem az, mert Árpád-kori, és mániám az Árpád-kor? Nem, szerintem amúgy is mesebeli. Ráadásul még tényleg kapcsolódik hozzá mese!

A képen aprónak tűnő templom azért annyira mégsem apró. Tornya igencsak magasra tör, és elég masszív is. Kis oltárt találunk benne.

A romok persze sokkal nagyobb épületről tanúskodnak. Bár a templom csak egyhajós volt, egy sekrestye és csontház (ossarium) is tartozott hozzá.

Az Avasi-templom romja története

Eredetileg egy római épület állt itt, aminek jellegzetes halszálkás köveit megtalálták a falakban. Szigliget a leletek alapján virágzó település lehetett a római korban. Ami nem csoda, hiszen fontos útvonal haladt itt: a Valcumból (Fenékpuszta) Aquincumba vezető út.

A XII. században már megemlítik a krónikák a Mindenszenteknek nevezett plébániatemplomot. De egy 1420-as években történt határbejárás során a falut már elnéptelenedve találják, és a török időkben elpusztult templomot sosem építik vissza. Sőt, a köveit még el is hordják a falu házainak megépítéséhez.

Pár sírt is találunk körülötte. Mohosakat, megdőlt kereszteket, de még feltáratlan sírok is vannak!

Az Avasi-templom romjához kapcsolódó monda

A kőkecske mondája elég gyakran előfordul a Dunántúlon, de a Balatonnál csak Szigligeten bukkantam rá.

A történet lényege, hogy a törökök elvonulásuk után egy kőből készült kecskeszobrot hagytak maguk után a templom előtt. Az emberek nem tudták ezt mire vélni, de ott hagyták, leginkább a gyerekek játszottak vele.

Egyszer aztán jött egy török vándor, aki az éj leple alatt széthasította, és kiderült, hogy kincsekkel volt tele! Na, képzelhetitek, hogy dühöngtek a szegény parasztok! Ott volt a kincs végig a szemük előtt!

Ezt a mondát a Csodák tava című könyvemben is megtalálod. Vagy itt a blogomon.

A templom mellett

Bájos kis parkocskát találnunk a templom mellett: a Wass Albert emlékparkot

Festői látvány Wass Albert domborműve a télen is zöld lombokkal, a háttérben a templommal.

Szívből ajánlom mindenkinek egy kellemes sétára az avasi templomromot és a környékét.

Mit érdemes még az Avasi templom-rom környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!