Nem véletlenül hívja magát Fonyód a Balaton kilátójának. Badacsonnyal pont szemben két pompás heggyel is megajándékozta a természet, amire a város is rátett pár lapáttal, hogy még vonzóbb célpontot nyújtson azoknak, akik szeretik leejteni az állukat. Nézzük, hol és honnan ejthetjük le leginkább! 😉

img_20180410_213734.jpg

1. A Sípos-hegyi kilátó

A Sípos-hegyi kilátóról a Balaton egész nyugati és középső medencéjét beláthatjuk. Egyszerűen mesés! Ha szerencsénk van, még akár Tihanyt is megcsodálhatjuk!

2. Vár-hegyi kilátó

Panorámában lényegében ugyanazt az élményt nyújtja, mint a Sípos-hegyi kilátó, viszont ennek épülete sokkal szebb a faszerkezet miatt, ráadásul a leírások szerint akadálymentesített. Az oda vezető út a nyári kánikulában is kellemes az erdőben, így tavasszal pedig egyszerűen szívet-szemet gyönyörködtető a téli szürkeség és márciusi hó után a sok harsányzöld.
img_20190610_084432.jpg

3. Panoráma-sétány

Na, ez szerintem a Balaton egyik legszebb helye. A sétány egyik oldalán hangulatos, múlt századi villasor, míg a másikon a Balaton.

img_20180420_203650.jpg

Mindez változatos parkban: hol dimbek-dombok, melyek pompásan használhatóak avarhempergésre, szánkózásra, vagy felhőtlen rohangászásra, hol piknikasztal, hatalmas fák, még hatalmasabb kettőskereszt, emléktáblák Fonyódhoz kötődő nagyságokról, a város jellegzetes kőpadjai, szerelmesek lakatfala, és folytathatnánk a sort.

img_20180224_080959.jpg

És persze ne feledkezzünk meg a panorámáról sem, melyet itt tölgylevelekkel, fenyőágakkal keretezhet az ügyes fotós.

img_20180411_195110.jpg

4. Kripta Villa

Az ember azt gondolná, hogy a Panoráma-sétányt már nem lehet überelni. Pedig az örök szerelem városa tudja. A Kripta Villa, egy tragikus szerelem emléke, furcsa borzongást kelt az emberben. Egy fiú, aki elvesztette menyasszonyát, különös módon akart emlékezni a leányra: a pincében található márványágyon ott fekszik kettőjük szobra. Aki pedig megfogja párja kezét az ágy fölött, sírig tartó szerelemre számíthat.
Miután biztosítottuk örök szerelmünket és kellőképpen kiborzongtuk magunkat a furcsa élménytől (és a pince hűvös levegőjétől), üljünk le egy kávéra (gyerekek jégkrémre) a tetőteraszon megnyitott kávézóban, és csodáljuk az elénk táruló látványt. A hihetetlenül kedves kiszolgáláson túl még egy figyelmességgel szolgáltak a fonyódiak: egy piros szívvel és fehér Fonyód felirattal szelfizhetnek az exhibicionista social média rajongók.

img_20190610_083931.jpg5. Római katolikus templom és harangláb

Az ország – szerintem – legszebb fekvésű temploma mesébe illő látványt nyújt piros tetejével, romantikus harangtornyával. Fonyódi, vagy a várost kedvelő fotósok albumaiban bűbájos képeket találunk az épületegyüttesről: télen hóban, nyáron mediterrán színekben, éjszaka díszkivilágításban.

img_20180205_070118_857.jpg

Kilátás a haranglábból

img_20180206_075023_175.jpg

És azt gondoljátok, hogy Fonyód itt megállt, mert elég ennyi szépség egyszerre? Á, dehogy! Egy ösvényt vezettek egy pihenőhöz, ahol árnyas fa alatti padon ejthetjük le ismét állunkat.

img_20180420_205837.jpg

+1 A part

Bár Fonyódon a két hegy fantasztikus lehetőségeket nyújt a panorámára éhezőknek, a természet a tériszonyosokra is gondolt. A parton bárhol megállhatunk, hogy csodáljuk a szemközti hegyeket, a kék vízen úszó fehér vitorlásokat, a káprázatos naplementéket. Sőt érdemes is megállni! Nemcsak azért, mert mindegyik partszakasz más szemszögből mutatja a Badacsonyt, Szent-György-, Tóti-hegyet és a Gulácsot, hanem mert strandként is egészen más élményt nyújt. Bélatelep retro romantikát és szombatonként fergeteges retro discót. A városi strand fokozatosan mélyülő, gyerekbarát partot (is). A Sándor-telepi fövenyt és vizes játszóteret. Az Árpád-part óriáscsúszdát, pezsgő szörfös életet másfél kilométer hosszan. És még folytathatnánk.
De inkább próbáljátok ki személyesen! 😉

img_20180420_203001.jpg

Nektek melyik a kedvencetek?

Mit érdemes még a környéken megnézni? 

Fonyód és környéke

Balatonfenyves és a Berek

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.