Óriási szerelem, tragikus halál az esküvő előtt, szerelmét feledni nem tudó ifjú, Anacapri, Fonyód – kulcsszavakban így lehet összefoglalni Fonyód egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a Kripta Villát.

dscn2361.JPG

A Kripta Villa története

Abrudbányai Ödön, a gazdag gyógyszerészfiú beleszeretett az elszegényedett nemesi családból származó Anda Magdusba. A szépséges, művelt ifjú hölgy első pillantásra levette a lábáról az ifjút, és Ödön legnagyobb örömére szerelme viszonzásra talált.

img_20190819_102727.jpg

Az 1910-es években járunk Kolozsváron, amikor még nem volt szokás szerelemből társadalmi korlátokat áthágva házasságot kötni, a családok itt is jó ideig ellenálltak, de végül látva a szerelmesek elszántságát, beadták derekukat. Gyönyörű napok, hetek következtek: a vőlegény és a menyasszony lázas izgalommal készült életük legszebb napjára, együtt tervezgették az esküvőt, a nászútjukat és közös életüket. Az Ég azonban közbeszólt. Az esküvő előtt három héttel Magdus tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ödön számára összeomlott a világ.

Teltek-múltak az évek, s bár csillapodott Ödön szívében a fájdalom, de sohasem múlt el. Megnősült, gyermekei is születtek, de tragikus titka egyre mardosta szívét. Semminek sem tudott igazán örülni. Amikor családjával a festői szépségű Anacaprin nyaralt, még mindig Magdus volt minden gondolata. A magasból nézte a végtelen kékséget, a nápolyi öblöt, és az járt a fejében, hogy emléket kéne állítani szerelmének. Egy ilyen helyen, mint Anacapri.

received_2584234788570849.jpegFotó: Mannsfeld György 

Egy badacsonyi nyaralás alkalmával családjával áthajóztak Fonyódra. Amikor pedig felsétáltak a Sipos-hegyre, és lenéztek a Balatonra, az eléjük táruló Keszthely-öbölre, Ödön szíve megdobbant: ezen a helyen fog méltó emléket emelni szerelmének! Ez a hely pont olyan, mint Anacapri!

img_20180420_203650.jpg

Nem tétovázott. Telket vásárolt, és felépítette a villáját, amibe aztán családjával együtt költözött. Az alagsorban azonban berendezett egy kriptát, középre pedig egy szobor került: hatalmas vörös márványágyban ott fekszik Magdus és Ödön szobra. Terve szerint a kriptába elhozatta volna Magdus hamvait.

A történelem azonban közbeszólt: szülővárosát, Magdus nyughelyét elcsatolták Magyarországtól, ezért Magdus hamvait nem tudta áthozatni. Felesége is elhagyta (mondjuk, ezt valahol meg tudom érteni). A villát később államosították, de hányatott sorsa után végre ismét a régi fényében tündököl.

dscn411.JPG

Fotó: Valent Anna

A kávézó

Jelenleg az egyik legszebb balatoni panorámával rendelkező kávézót találjuk a Kripta Villában. Hangulatos fedett rész, hatalmas fák között megbúvó terasz. A kiszolgálás meg egyszerűen elragadó! Legalábbis akkor, amikor mi voltunk. De a Facebook értékelések alapján másnak is hasonló élményben volt része. Egy habos jeges kávé, fagyi a gyerekeknek, panoráma, szelfifelirat – mi kell ennél több?!

Vagyis nem is szelfifelirat, mert akkor fordítva lenne. A készítők elmondása szerint sokat gondolkodtak, milyen irányban álljon a felirat. Végül emellett döntöttek. Így segéderőt kell igénybe vennünk a fotózáshoz. De nem kell aggódnunk: mivel a hely igen népszerű, ha kettesben megyünk, akkor is lesz segéderő. 😉

fb_img_1581367117918.jpg

Az épületben helyett kapott még Fonyód tragikus sorsú szülöttének, Molnár Csillának az emlékkiállítása. A modern kori első szépségkirálynő, aki fiatalon véget vetett életének, igazán méltó helyet kapott a Kripta Villában. És előtte is – egy szobor formájában.

dscn2388.JPGFotó: Valent Anna 

Fontos megjegyezni, hogy a Kripta Villa csak tavasszal nyit, ezért ha Valentin napon tervezzük meglátogatni, csak kívülről tudjuk megtekinteni, és elmarad a fontos hagyomány, amit szerelmeseknek kötelező végrehajtani: Ödön és Magdus ágya felett meg kell fogni egymás kezét: így garantálhatjuk mi is a sírig tartó hű szerelmet. Vagy síron túlit. Opcionálisan.

img_20180214_174630.png

Boldog Valentin-napot!

img_20200213_095359.jpgFotó: Valent Anna

Köszönet Annának és Gyurinak a fotókért, Heninek és Robinak a pózolásért! 🙂

A Kripta Villa címe: József u. 16.

Mit érdemes még a Kripta Villa környéken megnézni? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup