Óriási szerelem, tragikus halál az esküvő előtt, szerelmét feledni nem tudó ifjú, Anacapri, Fonyód – kulcsszavakban így lehet összefoglalni Fonyód egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a Kripta Villát.

dscn2361.JPG

A Kripta Villa története

Abrudbányai Ödön, a gazdag gyógyszerészfiú beleszeretett az elszegényedett nemesi családból származó Anda Magdusba. A szépséges, művelt ifjú hölgy első pillantásra levette a lábáról az ifjút, és Ödön legnagyobb örömére szerelme viszonzásra talált.

img_20190819_102727.jpg

Az 1910-es években járunk Kolozsváron, amikor még nem volt szokás szerelemből társadalmi korlátokat áthágva házasságot kötni, a családok itt is jó ideig ellenálltak, de végül látva a szerelmesek elszántságát, beadták derekukat. Gyönyörű napok, hetek következtek: a vőlegény és a menyasszony lázas izgalommal készült életük legszebb napjára, együtt tervezgették az esküvőt, a nászútjukat és közös életüket. Az Ég azonban közbeszólt. Az esküvő előtt három héttel Magdus tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ödön számára összeomlott a világ.

Teltek-múltak az évek, s bár csillapodott Ödön szívében a fájdalom, de sohasem múlt el. Megnősült, gyermekei is születtek, de tragikus titka egyre mardosta szívét. Semminek sem tudott igazán örülni. Amikor családjával a festői szépségű Anacaprin nyaralt, még mindig Magdus volt minden gondolata. A magasból nézte a végtelen kékséget, a nápolyi öblöt, és az járt a fejében, hogy emléket kéne állítani szerelmének. Egy ilyen helyen, mint Anacapri.

received_2584234788570849.jpegFotó: Mannsfeld György 

Egy badacsonyi nyaralás alkalmával családjával áthajóztak Fonyódra. Amikor pedig felsétáltak a Sipos-hegyre, és lenéztek a Balatonra, az eléjük táruló Keszthely-öbölre, Ödön szíve megdobbant: ezen a helyen fog méltó emléket emelni szerelmének! Ez a hely pont olyan, mint Anacapri!

img_20180420_203650.jpg

Nem tétovázott. Telket vásárolt, és felépítette a villáját, amibe aztán családjával együtt költözött. Az alagsorban azonban berendezett egy kriptát, középre pedig egy szobor került: hatalmas vörös márványágyban ott fekszik Magdus és Ödön szobra. Terve szerint a kriptába elhozatta volna Magdus hamvait.

A történelem azonban közbeszólt: szülővárosát, Magdus nyughelyét elcsatolták Magyarországtól, ezért Magdus hamvait nem tudta áthozatni. Felesége is elhagyta (mondjuk, ezt valahol meg tudom érteni). A villát később államosították, de hányatott sorsa után végre ismét a régi fényében tündököl.

dscn411.JPG

Fotó: Valent Anna

A kávézó

Jelenleg az egyik legszebb balatoni panorámával rendelkező kávézót találjuk a Kripta Villában. Hangulatos fedett rész, hatalmas fák között megbúvó terasz. A kiszolgálás meg egyszerűen elragadó! Legalábbis akkor, amikor mi voltunk. De a Facebook értékelések alapján másnak is hasonló élményben volt része. Egy habos jeges kávé, fagyi a gyerekeknek, panoráma, szelfifelirat – mi kell ennél több?!

Vagyis nem is szelfifelirat, mert akkor fordítva lenne. A készítők elmondása szerint sokat gondolkodtak, milyen irányban álljon a felirat. Végül emellett döntöttek. Így segéderőt kell igénybe vennünk a fotózáshoz. De nem kell aggódnunk: mivel a hely igen népszerű, ha kettesben megyünk, akkor is lesz segéderő. 😉

fb_img_1581367117918.jpg

Az épületben helyett kapott még Fonyód tragikus sorsú szülöttének, Molnár Csillának az emlékkiállítása. A modern kori első szépségkirálynő, aki fiatalon véget vetett életének, igazán méltó helyet kapott a Kripta Villában. És előtte is – egy szobor formájában.

dscn2388.JPGFotó: Valent Anna 

Fontos megjegyezni, hogy a Kripta Villa csak tavasszal nyit, ezért ha Valentin napon tervezzük meglátogatni, csak kívülről tudjuk megtekinteni, és elmarad a fontos hagyomány, amit szerelmeseknek kötelező végrehajtani: Ödön és Magdus ágya felett meg kell fogni egymás kezét: így garantálhatjuk mi is a sírig tartó hű szerelmet. Vagy síron túlit. Opcionálisan.

img_20180214_174630.png

Boldog Valentin-napot!

img_20200213_095359.jpgFotó: Valent Anna

Köszönet Annának és Gyurinak a fotókért, Heninek és Robinak a pózolásért! 🙂

A Kripta Villa címe: József u. 16.

Mit érdemes még a Kripta Villa környéken megnézni? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.