Árpád-part. A leghosszabb szabadstrand. A legkedvezőbb szörfspot. A legklasszabb gyerekparadicsom.

Az Árpád-part a maga másfél kilométerével a Balaton leghosszabb szabadstrandja. Vagy legalábbis ezt hirdetik magukról a büszke fonyódligetiek. De akár igaz, akár csak urban legend, mindenképp az egyik legjobb hely télen-nyáron a vízpart szerelmeseinek. Miért?

img_20180113_124952.jpg

Először is festői fekvése miatt. Szemben a gyönyörű északi parti hegyek: a Badacsony, a Gulács jellegzetes kúpja (tök jó az északi part, de hol van ilyen panoráma? :-)), káprázatos naplementékkel megajándékozva a rajongókat. Nyugat felé a fonyódi hegyek a Várhegyi és a Sípos-hegyi kilátóval, kelet felé a boglári Gömbkilátó, de a tág látóhatárnak köszönhetően egészen Tihanyig ellátni. Tihany időnként félsziget, időnként sziget. A látásviszonyoktól függően.
img_20171028_175014_571.jpg

Másodszor ott van a kedvező mikroklíma. Ennek nem igazán tudom a magyarázatát, tudományos alátámasztását sem leltem, még Google, a barátom sem tud róla. Lehet, hogy akkor nem is létezik? 🙂 Mindenesetre számtalanszor előfordult, hogy sürgetve kérdezgetjük boglári vagy fenyvesi barátainkat, hogy dehát miért nem jöttök már, amikor értetlenkedve válaszolnak, hogy ilyen jégesőben??!! Talán a boglári és fonyódi hegyek állítják meg a nagy viharokat, nem tudom, mindesetre pesti rokonok, ismerősök, de még siófokiak is rendszeresen meghökkennek az instára feltöltött képeken: ott süt a nap??!!
img_20180210_151422.jpg

Ami az infrastruktúrát illeti, az is elég jó, van mosdó, zuhanyzó, persze olyan, amilyen, a part mentén több EU-konform játszótér, büfék a jellegzetes strandkajával, de egyperces sétával trendi vendéglőben ehetünk angus-marhás hamburgert levendulás limonádéval.

img_20180208_070145_263.jpg

Van leánderek közt megbúvó kávézó, óriáscsúszda balatoni landolással, vízibiciklikölcsönző, hangulatos bisztró. Ez utóbbi télen is. Séták után átfagyva beülni egy forró csokira, forralt borra, unózni vagy römizni, mi kell ennél több?
img_20180210_151201.jpg

A víz – mint a déli parton sok helyen – gyerekbarát mélységű, és ez számtalan további előnnyel jár. Kezdő szörfösök kényelmesen tudnak felszállni a szörfre, könnyen lehet gyakorolni a beachstartot, nem kell rögtön a sokkal bonyolultabb wasserstarttal kezdeni, és az oktatók is jól belátják a terepet. Ezt kihasználva települt ide egy szörfiskola felpezsdítve az életet: rendszeres bulik, szörf- és SUP-versenyek, zsírosdeszkapartyk, gyerektáborok dobják fel a hangulatot. A kis víz a téli sportoknak is kedvező: ha beszakad a jég a gyerek alatt, nem tud térdnél tovább süllyedni (ezt mondjuk még nem teszteltük, mert csak vastag jégre mentünk, de elméletileg remekül hangzik, nem? :-))

Frissítés: időközben sikerült tesztelnem, alattam szakadt be egy festői jeges kép készítése közben. Tényleg csak térdig ért. 🙂

img_20180211_153723.jpg

És ami a legfontosabb előnye, ami igazán gyerekparadicsommá teszi, az nem más, mint a hullámtörővel védett kis kikötő, az Átok-víz.

img_20171223_135227.jpg

Miért Átok-víz? Rejtélyimádó gyerekeinknek kellett valami izgalmas név. Az Átok-víz elég sekély, a Balaton felől a hullámtörőt sűrű nádas nőtte be, elegendő számú békát, siklót, halat, teknőst biztosítva a természetkedvelő gyerkőcöknek.

img_20180210_112930.jpg

A környék mindig tele van hálós-vödrös, barnára sült gyerekbandákkal, akik fel-felbukkannak a nádasban kialakított komoly labirintusrendszerükből.

img_20180210_111448.jpg

Apró szépséghiba, hogy múlt ősszel kikotorták a kikötőt, a hullámtörőre hányva az iszapot (ebben sok a logika: 1-2 év múlvba szépen vissza fogja mosni az eső a kikötőbe). Ezzel hazavágták a nádast, de bízzunk a természet erejében, az iszap termékenységében (végül is az egyiptomiak is így tettek), reméljük, idén nyáron is lesz nádlabirintus és indulhatnak a bandaháborúk! 🙂

1518359273546.png

Mit érdemes még a környéken megnézni? 

Boglár, Lelle és környékük

Fonyód és környéke

Balatonfenyves és a Berek

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.