Balatonboglár tipikusan az a hely, ami az embereknek nyáron jut eszébe. De ősszel? Pedig Boglár ősszel még sokkal izgalmasabb! Különleges installáció a kikötőben, Csavargőzös múzeum, Gömbkilátó, Vörös és Kék Kápolna, Árpád-kori templomrom, bobpálya, Bugaszegi téglagaléria – és Balaton Pikniktől a regattákig ezer színes program.

Nézzük, miért érdemes ősszel Boglárra látogatni!

img_20190918_174628.jpg

1. Csavargőzös 

Ez az izgalmas kiállítás első pillanatra nem feltétlenül hozza lázba az embert. Egy szárazra rakott hajó, benne pár hajózással kapcsolatos tárgy – ennél a mai múzeumlátogató többre vágyik. Meg is kapjuk! Egyrészt az idegenvezetés olyan embert mutat nekünk, akinek szíve-lelke ez a múzeum, és máris élő és interaktív lesz az élmény: érdekes hajós sztorik, megcsavarhatjuk a hajólapátot, kormányt, megismerhetjük a korabeli ivóvízkészítése rejtelmeit, de még a bélyegritkaságok izgalmas világába is elkalauzolnak bennünket. A kiállítás egyébként nincs mindig nyitva, érdemes előtte telefonon egyeztetni.

img_20190520_230301.jpg

Ezzel azonban még nincs vége a Csavargőzös nyújtotta izgalmaknak. Rendszeresen vannak itt különleges programok, idén tavasszal például egy szokatlan képzőművészeti installáció is helyet kapott a hajón: Sörös Rita Regatta című alkotása 1000 aprócska fémhajóból állt.

img_20190520_230321.jpg

Minden látogató elvihetett magával egy kis fémhajót, cserébe pedig hajtogatnia kellett ipari alufóliából egyet – így lettünk társalkotói a műnek. Végül Sörös Rita az összes – a látogatók által készített kishajó felhasználásával egy új szobrot alkotott, ennek avatására került sor ezen a hétvégén.

img_20190916_083306.jpg

A Balaton Piknik őrületes bulijával szemben ezen a kis családias hangulatú rendezvényen sokkal kevesebben voltak, így viszont mindenki hozzáfért a többi programhoz is. Környékbeli pincészetek, éttermek gondoskodtak a gasztroélményről, kézműves kiállítók, íjászat, Gőzkacsa, az igazi gőzhajó pedig a szórakozásról. A legtutibb élményt mégis a hajómodellek jelentették nekünk: a távirányítható modelleknél a kis villanymotor igazi evezőket mozgatott, így hajtotta és kormányozta a hajókat!

img_20190918_083616.jpg

Mindenkinek szívből ajánljuk a Csavargőzöst, és azt is, hogy fogyasszon el egy kávét, limonádét vagy koktélt a Bárka Bisztróban, ennek nyereségéből tartják ugyanis fent a kiállítást (és nem a belépőkből – az semmire sem elég).

img_20190916_083459.jpg

2. Vörös és Kék Kápolna

A Temetődombon található két bájos kápolna talán ősszel mutatja legszebb arcát. A mesebeli színű templomocskák mesebeli környezetben várják a látogatókat.

img_20180329_130101.jpg

A gyönyörűen gondozott parkban még Árpád-házi templomrom, hit, remény és szeretet padja és szimbolikus temető is helyet kapott, így kicsiknek, nagyoknak, történelem- és természetrajongóknak egyaránt élmény a hely.

boglar3.jpg

3. Bobpálya és kalandpark

No, ez elsősorban a gyerkőcöknek kihagyhatatlan. Az egész évben működő bobpálya és a kalandpark használatának csak időnk és persze pénztárcánk szab határt, a kölykök tuti nem fognak nyavajogni, hogy mikor megyünk már haza. 🙂

4. Gömbkilátó

Ha viszont mégsem akarunk még hazamenni, érdemes tovább sétálni a Gömbkilátóig. Ezt az acélvázas kilátót Kádár István mérnök tervei alapján készítették el alumíniumból az 1963-as BNV-re. A 60-as évek vége felé került mostani helyére, ahol eredetileg üvegburkolattal akarták bélelni, és egy presszót terveztek bele, de ez végül elmaradt. Így legalább minimál költségvetésből megússzuk ezt a programpontot.

img_20180329_125557.jpg

Érdemes egyébként este is visszatérni. Bár a panoráma ilyenkor már erősen korlátos tud lenni (szép időben mondjuk pazar a Badacsonyt és a túlpartot díszítő lámpasorok), viszont a kilátó díszkivilágítása idén már színes! Hú meg há! 🙂 Mi például a szemközti dombon tartottunk családi pikniket, onnan csodáltuk. A végén összepakoltunk, és vittük magunkkal. 🙂

img_20190918_083652.jpg

5. Bugaszegi téglagaléria

Hát ez Boglár egyik legkülönlegesebb látnivalója. Egy fantasztikus személyiség, Csere János egyszemélyes őrült világa egy macskaugrásra Boglártól. Szavak nem nagyon vannak a hatalmas birtok minden kis zugát betöltő csodákra, téglatornyokra, faragásokra, kusza és mégis valami különös rendet sugárzó kertjére, eklektikus kiállítására – ezt egyszerűen személyesen kell átélni!

img_20190903_082959.jpg

Nekünk ezek a kedvenceink az őszi Boglárról, de van itt még Dutra Múzeum a technológia szerelmeseinek, gyönyörű platánsor páratlan panorámával, Ybl díjas építész alkotta evangélikus templom és természetesen a Balaton, akár csodálni, akár fürödni. Bár ez utóbbi ilyenkor inkább már csak jegesmedvéknek ajánlott.

img_20180329_130156.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.