Az ember szereti ott hagyni nyomát, ahol jár. Sokszor még a túrázók, a természet szerelmesei sem jelentenek kivételt. És nem is gondolják, hogy közben éppen a szeretett természetnek okoznak károkat az egyre divatosabb és látszólag ártalmatlan tevékenységükkel, a kőtorony építéssel.

Elmondjuk, mi a baj vele.

img_20190922_133635.jpg

Eljött az őszi kirándulások ideje, ami talán a legszebb időszak a túrákhoz: színesednek az erdők, már nincs olyan tikkasztó kánikula. Sokan útrakelnek, hogy hazánk erdőit felfedezzék. Különösen népszerűek a vizes célpontok, ahol patakok, tavacskák színesítik az erdőt.

A kirándulók körében pedig az utóbbi időben elharapódzott a még különlegesebb látvány és a még tökéletesebb instafotók kedvéért épített kőtornyocskák. Kevesen gondolnak bele, hogy ezzel az ártalmatlannak tűnő tevékenységgel is csúnyán beleavatkozhatunk a természet rendjébe!

img_20190922_133510.jpg

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága ezért az alábbi felhívást adta ki:

“Felhívjuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóinak figyelmét, hogy a kövek összegyűjtésével seregnyi apró élőlény élőhelyét teszik tönkre. A kisebb-nagyobb tornyokba rakás idegen a tájtól és balesetveszélyes is.
Kérjük, ne építsen kőtornyokat, hagyja, hogy ez a táj úgy maradjon szép és mindenki számára élhető, ahogyan a természet megalkotta!
Amikor az ösvényről letér, akaratlanul is letapossa mindazt, ami ott él: apró növényeket és állatokat egyaránt. Kérjük ezért, hogy kizárólag a jelzett turistautakon haladjon!
Köszönjük!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság”

Kérjünk ezért mindenkit, Balatonnál és nem a Balatonnál kirándulót, hogy felejtsék el a kőtornyocskák építését, hiszen anélkül is festői az őszi táj!

Ha pedig ötletre van szükség a balatoni kirándulásokhoz, íme a mi kedvenceink: Iránytű balatoni kirándulásokhoz

(A képeken látható tornyokat nem mi építettük, csak mi fotóztuk :-))

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.