Ma dermesztő hideg van, holnapra havas esőt mondanak, mit lehet ilyenkor csinálni a gyerekekkel a négy fal között? Keressünk kincset!
img_20171219_175344.jpg
 
Persze nekiállhatunk mindenféle előkészület nélkül, hátha az előző lakó a padló rései közé dugott pár ezerdolláros csekket, de hatékonyabb lesz a kincskeresés, ha előtte eldugjuk azokat! 🙂
 
Szóval a feladat: rajzolj 7-8 térképet a lakásról, és mindegyiken jelölj be egy-egy helyet, amit meg kell keresni. Ezek után elrejted ezekre a helyekre egymás után a térképeket.Vili? Nem vili? Akkor nézzünk egy példát:
 
Először gyermeked kezébe adsz egy térképet, amin a konyha harmadik fiókja van bejelölve. A konyha harmadik fiókjába kerül a térkép, amin a nappali kanapéjának egyik párnája van bejelölve. A párnahuzatban (vagy a párna mögött) van egy térkép, amin a wc-papír van bejelölve, a WC-papír gurigájában rejtőzik a következő térkép a cipősszekrényre mutatva, és így tovább. 
img_20171219_175431.jpg
Az utolsó helyen aztán el lehet rejteni a kincset. Lehet ez egy túrórudi, egy alufóliába csomagolt szép kő, de ha születésnapi buliba készülsz ilyen programmal, matrica is lehet ott minden vendég gyerek számára. Ha viszont sok ilyet játszotok, egyszerűen egy kincsesládát rajzolj az utolsó papírra.
 

Fontos, hogy a térképet a kölyök életkorához igazítsd! 3-4 éves gyereknek még ne gps koordinátákkal pontosított Google maps térképet nyomtass! Inkább jellegzetes bútorok, szobarészletek, játékok rajzát add neki, mint a példában is. Viszont iskolás gyereknek már térképet rajzolj! Nem kevés agymunka kell neki majd hozzá, hogy a látottakat átvetítse felülnézetre, de legalább megtanul térképet olvasni. Vagy ha szerepet cseréltek, akkor térképet rajzolni. Na, itt a te agymunkádra lesz szükség, hogy megfejtsd. 🙂 A gyerekek az absztrakció és térábrázolás egészen más dimenziójában mozognak, mint mi. 🙂

Természetesen ugyanez a játék nyáron is nagyszerű szórakozás kertben, parkban.

Kincsvadászok, munkára föl!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz és balatoni programokhoz!