Egy gyönyörű tavaszi vasárnap (ritka volt az ilyen, mint a fehér holló, ezen a tavaszon) egy csobánci túráról hazafelé Apának az az ötlete támadt a Veszprém jobbra táblánál, hogy ugorjunk be a városba. Végül is miért ne? Eddig csak Veszprém fantasztikus állatkertjét fedeztük fel, de most a várat is! Nézzétek meg villámséták képeit!

Veszprém vár

Veszprém az Árpád-kori mondákban

Van egy régi monda, amit Lengyel Dénes Régi magyar mondák című könyvében olvastam még gyerekkoromban, és ahogy néztem a sziklákat, egyből beugrott.

Gizella kápolnája – Lengyel Dénes nyomán

Gizella királyné a templomban imádkozott, amikor nagy zajt hallott. A templomból kiszaladva férjét látta pogányok elől menekülni. A királyné kezében a fényes feszülettel mutogatta urának az utat. Szent István így el is indult felfelé az úton, de csak úgy tudott menekülni, hogy hátradobta minden kincsét, palástját, aranyos kesztyűjét, ékköves gyűrűjét, s míg a pogányok összemarakodtak a kincseken, egérutat nyerve felért a hegyre.
Amikor pedig a pogányok látták, hogy nem jártak sikerrel, elhagyták a vidéket.

Hát, azért nem lehetett könnyű itt felkapaszkodni.

veszprém meredek

De Szent István mégis megtette. Legalábbis a monda szerint. És akkor maradjunk is a legendáknál! Nagy királyunknak volt egy nővére, aki a lengyel fejedelemhez ment feleségül. Csakhogy Boleszláv elűzte feleségét, aki kisfiával hazamenekült Magyarországra. Szent István nagy szeretettel fogadta testvérét, s a fiúnak hercegséget adományozott. Na, és hogy hívták a fiút? Hát persze, hogy Veszprémnek! És állítólag róla kapta a nevét a város. Később egyébként Veszprém lengyel fejedelem lett, de ez már egy másik történet… Most térjünk vissza Veszprém városához!

Mások szerint viszont azért kapta a város ezt a nevet, mert dimbes-dombos, és szláv nyelveken ezt jelenti a veszprém (bezprem). Akárhogy is van, a történelem belengi a Vár környékét, szinte látom Gizella királynét a feszülettel, majd a püspököt, ki a fejére rakta a koronát. Ezért is hívják a királynék városának, mert a mindenkori veszprémi püspök joga a királynék koronázása.

Barokk negyed varázslatos hangulattal

Sétálunk a Várhegyen és környékén, és bár olvasgatjuk a Wikipédia és különböző blogok leírásait, mégiscsak az egész hangulata fog meg a történelmi tények helyett. A gyönyörű barokk épületek között egy-egy régebbi emléktöredék.

A Tűztorony. Modern szobrok.

Tulipánok.

Mesebeli épületek.

És nicsak! A Hősök kapujánál egy Kolodko-szoborral bukkanunk!

Kolodko MIhály: Ernő, az őr

A népszerű gerilla-szobrász, Kolodko Mihály eme alkotásának neve Ernő, az őr. Ő a Vár és saját ládikója rendíthetetlen őrzője. Mindössze harminc centiméteres magasságával. 🙂

A Séd partján

A Várhegyet egészen különleges módon folyja körül a Séd. Muszáj a partján végigsétálni.

Gyönyörűen kiépített parkon vezet végig az utunk. És nicsak! Egy újabb Kolodko-szoborra bukkanunk. A bátor Leonóra egy oroszlán hátán ücsörög.

És újabb Árpád-kori emléket is találunk. Ez pedig nem más, mint a Margit-romoknak nevezett apácakolostor. Itt élt ugyanis Szent Margit egészen addig, míg a budapesti Margitszigetre nem költözött. Ami persze akkor sem budapesti, sem Margitsziget nem volt, hanem ugyebár Nyulak szigetének neveztetett.

Veszprémi villámsétánkat végül egy nagy adag fagyi koronázta meg.

Aztán otthon szembesültem vele, hogy Veszprém ikonikus szobrát, Gizella és Szent István kettősét elfelejtettem lefotózni. Dehát előfordul az talán még komolyabb utazóbloggereknél is, hogy a hely varázsa annyira magával ragadja, hogy elfelejti a legfontosabb fotót. Márpedig engem elragadott. 🙂

De legalább lesz miért visszajönni.

Mit érdemes Veszprém környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup