Rendszeres követőim biztos jól ismerik már családunk rejtélyek iránti rajongását. Legyen az otthoni kincskeresés, szabadulószoba, vagy szabadulós társasjáték, könyv, mindnyájan nagy lelkesedéssel vetjük bele magunkat a titkok kibogozásába. Elképzelhetitek hát az örömünket, amikor lehetőséget kaptunk arra, hogy a kipróbáljuk a Nyomozz velünk játékát Tapolcán. Indulhat a városfelfedező nyomozás? 😉

Mit jelent a városfelfedező nyomozás?

Már többször vettünk részt Balatonföldváron rejtélyes túrákon, aminek lényege, hogy egy kapott feladatlap alapján fel kell keresni ismert helyeket, és az ott talált feladatokat kell megoldani, majd a végén leadni a megoldásokat. Vannak persze ennél is kifinomultabb játékok, ahol az egyes helyeken talált feladatok mutatják az utat a következő felkeresendő helyhez. Közben természetesen a településről, a helyről mindenféle ismeretet is igyekeznek a készítők megosztani a feladatmegoldókkal.

Nos, a Nyomozz velünk játéka ezen is túllép, mégiscsak a XXI. században élünk, ne már papíron kelljen feladatokat megoldani! Ráadásul a tapolcai játék szerintem elsősorban alsósoknak ideális, és hát az alfa generációs gyerekek jobban kezelik a telefont, tabletet, mint szüleik. Így hát ezúttal mobileszközön zajlik a játék. Nézzük, hogyan!

Kiskirálylány, mit hallottál?

A regisztráció után elérhető lett a játék, és nyomkövetős térképünk alapján könnyen megtaláltuk kiindulási pontunkat, ami nem más, mint a Fő tér. Ott hamar rábukkantunk Marton László Kiskirálylány szobrára. Bevallom, pestiként nem is tudtam, hogy a Dunakorzó legendás figurájából még kettő is létezik, az egyik Tapolcán, a másik pedig Tokióban. Pont ez a hatalmas előnye egy ilyen nyomozós játéknak egy sima városnézéshez képest: sok olyan érdekességet megtudtunk, amivel korábbi tapolcai sétáinkon nem is találkoztunk.

Kiskirálylány – Fotó: Nyomozz velünk

No, de térjünk vissza Kiskirálylányhoz, akinél indulnak a kalandok. Kiskirálylány sírást hall, és a mi feladatunk kinyomozni a sírás okát, majd egy jó kiadós séta (vagyis sokkal inkább lelkes rohangászás, mert hát kinek van ideje egyik feladattól a másikig sétálni???!!!) után megoldani a problémát.

Hol szobrok titkos feliratai, minták, lyukak számolása, lakatfalon rejtőző lakat kódja, hol a telefon megfelelő helyre igazításával kirajzolódó kiterjesztett valóság a feladatok kulcsa. Izgalmas nyomozás ez a gyerkőcöknek, de a felnőttek sem unatkoznak.

Néha azért elakadtunk, egyszer el is tévedtünk, de a segítségként megjelölt telefonszámot végül nem kellett hívnunk. 🙂 A gps alapú nyomkövető térkép mindig segített, hogy megtaláljuk a következő állomást. Az elérhető maximum ponttól így persze jócskán elmaradtunk, de ki bánta ezt??! 🙂

Ahogy írtam, ezeknek a feladatoknak mindig célja a hely bemutatása, ez néha kicsit részletesebbnek bizonyult annál, ami számunkra befogadható volt, de hát ilyenkor át is lehet ugrani. Viszont a nyomozós formának köszönhetően sokkal jobban rögzülnek az ismeretek, mintha útikönyvből vagy a wikipédiáról olvasnánk fel. Mert például mi lehet izgalmas egy gyerek számára a városka szobraiban? Hát nem túl sok… De ha a kiterjesztett valóság miatt egy állatka rejtőzik alatta, vagy a király palástján elrejtett szót kell megkeresni, máris sokkal jobban megjegyzi majd a csemete, mintha egyszerűen felolvasnánk, hogy ez a szobor a barokk remeke, és ezt meg azt ábrázolja.

És hát Tapolca elbűvölő belvárosa a Malom-tóval, Halas lépcsővel, fahíddal ideális helyszín egy ilyen különleges városnézős kalandhoz.

És az ára? Nos, egy családi belépő egy múzeumba, vagyis bocsánat látogatóközpontba (megfigyeltétek, hogy manapság minden valamirevaló múzeum látogatóközpontnak hívja magát?) körülbelül ebben a kategóriában érhető el, márpedig ez bőven meghaladja sok látogatóközpont izgalmait, és pandémiában is teljesen biztonságos. Mi pedig ajándékba amúgy is igyekszünk élményt adni, ehhez is jó választás lehet, mivel teljesen személyreszabott, egyedi szövegezésű ajándékutalványként is megvásárolható.

Köszönjük a lehetőséget, hogy kipróbálhattuk ezt az izgalmas kalandot, és alig várjuk, hogy Badacsonyban folytassuk a nyomozást!

Addig is megiszunk még egy kapolcsi málnaszörpöt a tóra nyúló teraszon. 🙂

További információ a Nyomozz velünk játékról itt található.

Mit érdemes még a környéken felkeresni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup