A gyerekek rossz időben (és pandémiában) is tele vannak energiával, és ilyenkor nem könnyű őket lekötni. Van azonban egy igazi klasszikus ötlet, amivel sosem lőhetünk mellé, ezek pedig a kincskereső játékok.

Hiszen minden gyerekben ott rejtőzik egy kis Indiana Jones, egy kalózkapitány, egy Sherlock Holmes. Jó rejtélyek után kutatni, és nagy az öröm, ha megvan a kincs!

Persze nekiállhatunk mindenféle előkészület nélkül, hátha az előző lakó a padló rései közé dugott pár ezerdolláros csekket, de hatékonyabb lesz a kincskeresés, ha előtte eldugjuk azokat! Lássuk, hogy!

Térképen a kincsek

A kincskereső játékok klasszikus formájában lerajzoljuk a lakás térképét, és beikszeljük, hova rejtettük a kincseket. A kincsek lehetnek színes kövek, csokipénzek, ha szülinapi játékra szánjuk, matricák. Esetleg kinder tojásból visszamaradt kacatok. Vagy bármi, ami csillog. 🙂

kincsek

Ennek egy csavartabb verziója, amikor több térképet rajzolunk, mindegyiken csak a következő térkép helyét áruljuk el, és a legvégén rejtjük el a kincset. Nézzünk erre egy példát: Először a gyerkőc kezébe adunk egy térképet, amin a konyha harmadik fiókja van bejelölve. A konyha harmadik fiókjába kerül a térkép, amin a nappali kanapéjának egyik párnája van bejelölve. A párnahuzatban (vagy a párna mögött) van egy térkép, amin a wc-papír van bejelölve, a WC-papír gurigájában rejtőzik a következő térkép a cipősszekrényre mutatva, és így tovább.

Fontos, hogy a térképet a kölyök életkorához igazítsuk. 3-4 éves gyereknek még ne gps koordinátákkal pontosított Google maps térképet nyomtassunk! Inkább jellegzetes bútorok, szobarészletek, bútorok rajzát adjuk neki:

Viszont kisiskolás gyereknek már bátran rajzolhatunk térképet. Nem kevés agymunka kell neki majd hozzá, hogy a látottakat átvetítse felülnézetre, de legalább megtanul térképet olvasni. Vagy ha szerepet cserélünk, akkor térképet rajzolni. Na, itt a mi agymunkánkra lesz szükség, hogy megfejtsük. 🙂 A gyerekek időnként az absztrakció és térábrázolás egészen más dimenziójában mozognak, mint mi. 

Fejtörők a kincsekhez

Az előző kincskereséshez hasonló elven működik a fejtörős verzió azzal a különbséggel, hogy itt nem térképet rajzolunk, hanem fejtörőkkel vezetjük rá a gyerekeket, mi lehet a következő célpont. Például menj oda, ahol zöldell a paradicsom és mozarella társa (bazsalikom a cserépben), vagy keresd a titkos útmutatást a mesék lakóhelyén (gyerekszobai könyvespolc).

Ha költőiek vagyunk, akár kis versikéket is faraghatunk:
Konyhában állok a pulton, színem világoskék
Tőlem lesz a vízben jó sok szúrós buborék. (szódagép)

Apróságoknak: kincsleltár

A kincskereső játékok apróbb gyerekeknek szóló változata a kincsleltár. Ebben az esetben a kincseket nyugodtan látványosabb helyekre “dughatjuk”, hogy a gyerkőc könnyen megtalálja, és adunk egy leltárt, hogy hány követ, játékautót, legofigurát kell összegyűjteni.

Nagy élmény lesz kipipálni, kihúzni az egyes sorokat, ha megvan az összes kincs.

Egészen apró gyerekeknek pedig elég színes post it-eket ragasztani mindenfelé, amit aztán begyűjthet. Persze azért lehetünk itt is fifikásak, hogy épp csak kikandikáljon a post it csücske valahonnan.

Hideg-meleg kincskeresés

A klasszikus hideg-meleg játékkal is rávezethetjük a gyerekeket az elrejtett kincsekre. Persze itt folyamatos aktív jelenlét szükséges, míg az előzőeknél a rákészülés után magára is hagyhatjuk a gyerekeket, és ad abszurdum nyugodtan megihatjuk a kanapén hátradőlve a kávénkat. 🙂

Szabaduló szoba

A kincskereső játékok modern verziója a jelenleg nagyon népszerű szabaduló szobák, amikből felnőttnek-gyereknek egyaránt számos lehetőség kínálkozik országszerte. Sőt, már szabadulós társasjátékok, kártyák is hasonló élményeket kínálnak. De miért ne csinálhatnánk ezt otthon? Nyilván technikailag nem lesz olyan profi, de pár trükkel így is élvezni fogják a gyerekek.

Lássunk egy példát!

Mi a gyerekekkel készítettünk szabadulószobát Apának, aki egy vidéki útról hazatérve azzal szembesült, hogy eltűntek a lakáskulcsok és ránk zárult az ajtó. 🙂 De talált egy égett szélű pergament, ami kis versikében elmondta, hogy olyan tüzet kell keresnie, ami nem éget. Az elektromos kandalló “tüzében” aztán megtalálta fiam szobájának kulcsát, amire egy Aloha felirat volt kötve. A zár kinyitása után rögtön rohant a szobában található ukuleléhez, és még véletlenül sem vette észre a nagyszülőktől kapott világító földgömböt. 🙂 Pedig Hawaii szigetére volt ragasztva egy pinkód. Így aztán kellett némi égi sugallat (értsd két lelkesen ugrándozó gyerek és az anyjuk :-)) mire meglelte azt.

Újabb égi sugallat kellett ahhoz, hogy rájöjjön, ezt a gyerek bekapcsolt számítógépébe kell beírni, pedig eléggé villogott a felirat, hogy pinkód. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a fiam most kezdett el egy programozó tanfolyamot, és írt egy olyan kis egyszerű programot, hogy ha helyes pinkódot ír be Apa, akkor kiadja a következő kódot, ha rossz pinkódot ír be, akkor azt írja ki: az ajtó örökre bezárult!

A programban meglelt két szó így hangzott: középső fiók. A komód középső fiókjában pedig egy lezárt cipősdoboz rejtőzött tetején összevissza betűk, és egy papír, ami egy fényképezőgépet ábrázolt, mellette felirat: keresd az igazit! A fényképezőgépben aztán utolsó fényképként Apa látott a TV előtt egy kis ládikót (amit amúgy nem ott tartunk). Benne kis műanyag figurák között egy kis karácsonyi angyalkás hűtőmágnes és egy pergamen, miszerint angyali segítség kell az előbb megtalált cipősdobozhoz. Nos, a cipősdoboz úgy működött, hogy a fedél hátoldalára mágneseket ragasztottunk, és azok a betűk, amik mögött mágnes rejtőzött, kiadták a hálószoba szót. A többi félrevezetés volt. Az angyalkás hűtőmágnessel pedig meg lehet találni a megfelelő betűket (ha ezt alkalmazzuk, figyeljünk, hogy a mágnest nehogy a taszítós felével ragasszuk fel :-)).

A hálószoba tükrös szekrényén rúzzsal írt felirat fogadta Apát: “Én is megpróbáltam kinyitni…”, alatta rúzzsal rajzolt vércseppek a drámai hatás kedvéért. A szekrényben újabb pergamen, ami az egyik falon függő képre utalt, melynek hátuljában volt egy jelszó és utalás, hogy kislánykám számítógépében a következő feladat.

Ott egy titkosított Word fájl fogadta Apát, aki szerencsére már tudta a festmény hátuljáról a jelszót, így könnyen felnyitotta a fájlt, és arra is rájött, hogy ha Windings betűtípus helyett mondjuk Arialt választ, el is tudja olvasni a következő versikét. Ez elárulta, hogy a gép előtt lezárt dobozka lakatkulcsa a kacsa gyomrában van, és az út végén a játékszéfben kell keresni a lakáskulcsot. A kacsa megtalálása után a benne lelt lakatkulccsal Apa felnyitotta a ládikát, amiben egy nem működő karóra 16:05-re volt állítva. Ezek után gyerekjáték volt kitalálni, hogy a játékszéf ideiglenes kódja 1605. Apa kiszabadult, meglett a lakáskulcs! 🙂

Természetesen a kincskereső játékok bátran játszatók a szabadban is, és például húsvéti tojáskereséshez is alkalmazhatóak.

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup