A szentbékkállai kőtenger

A Káli medence egyik legizgalmasabb geológiai csodája a Szentbékkálla települése mellett található kőtenger. Valójában a környéken hajdan sokkal több kőtenger volt, ám a környék lakossága elhordta azt, például malomkőnek. Innen ered a közeli Kővágóörs neve. A legnagyobb egyben megmaradt kőtengert találjuk Szentbékkállán.

Réges-régen itt hullámzott a Pannon-tenger, aminek a homokos-kavicsos alját átjárták kovasavas oldatok, és ettől cementálódott. Később aztán eltűnt a tenger, az erózió elhordta a lágyabb, homokos kőzetet, és megmaradtak a keményebb sziklák.

Mintha óriások játszóterén járnánk, akik szertedobálták volna a játékaikat.

Ahogy a Turista Magazin oldalán olvassuk: A sziklák felszínét mikroformák teszik változatossá: felületükön kerekded bemélyedések, ún. madáritatók, ill. hosszú, keskeny vályúk helyezkednek el, amelyeket a különféle növényi eredetű savak oldogattak ki. Helyenként a szél által mozgatott homok karcolási felületei (karcok, fényesre csiszolt felszínek) is tanulmányozhatók.

baréangos kő

Miután kitanulmányoztuk magunkat kellőképpen, vessük be magunkat a sziklák közé: szuper program – főleg gyerekekkel – a kövek közötti ösvényeket bejárni, felmászni a sziklákra, bebújni a barlangokba.

De persze kétségkívül a legizgalmasabb a hatalmas Ingó-kő. Ez a mintegy tíztonnás kőtömb csak három pontot nyugszik az alatta levő sziklán, így pár ember meg tudja mozgatni. Tériszonyosoknak felülről, aggódó anyukáknak alulról nem ajánlott megtekinteni. 🙂

Amúgy szerintem egy sárkány orrának tűnik leginkább.

Ingókő

De van itt más orr is. Egy óriásé. Ugye hogy az? Óriási orr óriási orrlyukkal.

óriásorr

Az egészen varázslatos, ahogy a növények, fák körbefonják a köveket, bekúsznak a hasadékokba.

Ha pedig megunjuk a kőtengert, irány a környék további ezernyi látnivalója! Íme ebből egy shortlist. 🙂

Mit érdemes még a Kőtenger közelében felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup