Aki jól ismer, vagy régóta követi blogomat, jól tudja, hogy gyerekkorom óta rajongok az Árpád-korért. Édesanyám Grimm- és népmesék helyett az Árpád-házi királyok történeteit mesélte mindig, nem csoda, hogy bárhova megyünk, mindig keresem e fantasztikus időszak emlékeit. Amikor férjem kitalálta, hogy egy kis biciklis-hajós program keretében menjünk át Révfülöpre, az első dolgom az Árpád-házi romok keresése volt. És rögtön találtam is kettőt! Jöjjön most az első: a fülöpi templomrom!

biciklivel révfülöp

Ha kicsit hűvösebb, szelesebb az idő, ha nem forrósággal indul a nap, nincs is jobb egy kis biciklizésnél. Vagy hajókázásnál. Vagy a kettőnél együtt. Szerencsére környékünkön a Fonyód-Badacsony és a Boglár-Révfülöp vonalon is olyan hajók közlekednek, amiket biciklivel is használni lehet (ráadásul Szép-kártyával is lehet fizetni, most meg ugye bármelyik zsebből fizethetünk). Mi most Boglárt vettük célba, és mivel kicsit korábban érkeztünk, úgyhogy még mártózni is tudtunk a kikötő melletti hatalmas szabadstrandon. A hajón aztán gúvadt szemekkel lestük, hogy esetleg a Kékszalad katamaránjaiból megpillantunk-e egyet-kettőt, de még korai volt az időpont.

A fülöpi templomrom megközelítése

Amikor partra szálltunk, megcsodáltuk a révfülöpi kikötő gyönyörű épületét, a platánsort, a fecskefészkeket, ahol hatalmas nyüzsgés volt. Majd az éttermek mellett jobbra indulva elindultunk célunk felé. Mivel a templomrom a városközpontban van, gyalog is belátható távolság, biciklivel meg aztán három perc az egész. A Halász utcán kell balra fordulni, nem szabad megrettenni a zsákutca táblától, hiszen pont a romnál végződik a zsákutca, és elénk tárul a gyönyörű templomrom.

fülöpi templomrom

A rom története

Valójában túl sokat nem lehet tudni a romról. Valaha volt itt egy Fülöp nevű falu (micsoda meglepetés!), ami már a római korban is lakott volt, révjét pedig már a XI. században említik. A település tartozott a tihanyi, majd később az almádi apátsághoz, voltak itt helyi nemesi birtokok, 1548-ban aztán a törökök elpusztították a falut, vélhetően a templomot is. De szerencsére nem végeztek nagyon alapos munkát, így egész magas falak fogadják a látogatókat.

fülöpi templomrom

A templom

A templom keletelt, egyhajós, és kis sekrestye is tartozott hozzá. Leglátványosabb eleme azonban mindenképp a vörös homokkőből készült bejárat.

fülöpi templomrom

De ezen felül is izgalmas a romok között járkálni, magunkba szívni a hely hangulatát, elképzelni régi korok népét, ahogy ide jöttek imádkozni, keresztelni, esküdni, menedéket keresni.

fülöpi templomrom

Amikor pedig kellőképpen megcsodáltuk a romokat, rövid biciklizés vagy séta után visszatérhetünk a kikötőhöz, még talán egy fagyi is belefér a hajó visszaindulása előtt.

Vagy végre a Kékszalag vitorlásainak felfedezése! 🙂

Mit érdemes még a fülöpi templomrom környékén megnézni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup