Keszthely egyik legpazarabb látnivalója a Festetics-kastély. Akár csak gyors körbeloholásra van időnk, akár egy teljes napot rá tudunk szánni, nem fogjuk megbánni! Mi már több ízben jártunk itt, de biztos, hogy még vissza fogunk jönni.

Festetics-kastély

A kastély

A kastély már megjelenésével is lenyűgöző, ezért akkor is érdemes beugrani ide, ha nincs időnk a kastély számos kiállítását megnézni. Amúgy ha szerencsénk van, nem is kell bemenni a kastélyba a művelődéshez: mi voltunk már a parkban is kiállításon, Máté Bence természetfotós vándorkiállítását néztük meg.

De visszatérve a kastélyra, hosszú ideig épült, Festeticsek több generációja is hozzátette a magáét. Az 1880-as években kezdődött az építkezés, és többek között a család kiemelkedő alakja, a kultúráért és a hazáért olyan sokat tevő Festetics György, és a hercegi címet elnyerő, szuperromantikus sztorijú Festetics Tasziló is hozzátette a magáét (ez utóbbi ezzel európai uralkodók látogatásáéra alkalmassá tette). Ezért bár első ránézésre egységesnek tűnik, már második ránézésre is észrevehetjük, hogy például nem szimmetrikus. Jéééé, én ezt csak idén nyáron vettem észre, amikor egyik gyermekem felhívta erre a figyelmemet. Addig meg voltam győződve róla, hogy ugyanúgy szimmetrikus, mint Fertőd. Hát nem.

A kastély parkja is gyönyörű, érdemes időt szánni a bebarangolására, a Pálmaház és a Madárpark kisgyerekek számára is rengeteg érdekességet rejt. Fekete hattyú, pávák, egzotikus növények sora bűvöli el a látogatót. De ha erre nincs kapacitásunk, magában a parkban sem fogunk unatkozni.

festetics park

Kiállítások

A kastélyban is található több kiállítás, megnézhetjük például Magyarország egyetlen épen maradt főúri könyvtárát, vagy a gyönyörűen helyreállított termeket. Interaktív elemekkel is találkozunk, és ami nekünk az egyik legérdekesebb volt: a Festeticsek családfáját is felrajzolták egészen a jelenkorig.

A főépületen kívül is találunk több látványosságot. A hintómúzeum elsőre nem hangzott túl izgalmasnak, pedig mégis annak bizonyult a sokféle régi hintóval, szánnal, majd az idők múlásával szép veterán autókkal.

De a legjobban nekünk mégis a Vadászati kiállítás tetszett (ami egyébként a kastélytól függetlenül önállóan is látogatható). Amikor először mondták a fiúk, hogy oda feltétlenül menjünk be, a hátamon is felállt a szőr: most tényleg döglött állatokat, kiterített szőröket és szarvasagancsokat akartok bámulni?! De mivel határozott igen volt a válasz, beadtam a derekam. És hamarosan nem csak a padlóra kiterített szőröket láttam, hanem mellette az államat is. 🙂

A gazdag kiállításból nem az öldöklés üzenete jött át, amitől tartottam, hanem a természet elképesztő változatossága. Monumentális csontok nyűgözték le a nézőt, vagy éppen egészen aprócska agancsok. Kicsit később pedig diorámák sora mutatta be földrészenként az ott élő állatokat.

Az épület emeletén pedig a vasútmodell múzeum nyűgözött le. Egyetlen hatalmas terem óriási terepasztalokkal. De olyan hihetetlen kidolgozottsággal, apró részletekkel, finom humorral, hogy nem is a robogó, alagútban eltűnő, majd felbukkanó vonatokat figyeltük, hanem a városokat, pályaudvarokat, állatkertet, lángoló házat tűzoltóautókkal, padláson lévő műteremben női aktot festő művészt. Az egyik utcán felfedeztük Darth Vadert és rohamosztagosait. Az autósmoziban Tom és Jerryt adták éppen, és a matchboxok között egy tank utasai is lelkesen nézték az előadást. A kiállítás interaktív elemeket is tartalmaz: gombnyomásra trafipaxozó rendőrt, búzát csipegető tyúkokat, beteget újraélesztő mentőst aktivizálhatunk. Emelett tényleg eltörpült a vonatok nyújtotta izgalom.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy meg lehet kérni a terem felügyelőjét, hogy váltson éjszakai üzemmódba. Ekkor lekapcsolja a lámpákat, és kigyúlnak a fények. Így egész más megvilágításba kerül akár a Festetics-kastély makettjének szökőkútja, akár a német kisváros adventi vására.

A Festetics-kastély és kiállításai minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújtanak, ezért igazi bakancslistás hely!

Mit érdemes a Festetics-kastély környékén megnézni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup