A balatoni naplemente egy fogalom: egyszerűen varázslatos! Több oka is van ennek. Sokunk horizontját lekorlátozzák városok házai, hegyek, egyéb akadályozó tényezők, a Balatonnál viszont ki tudjuk nyújtóztatni a szemünket, miénk az egész láthatár.

És ilyenkor akadálytalanul tudunk gyönyörködi az égi festő műveiben, akinél bizony néha elszabadul az ecset, összekuszálódnak a színek. Nézzük, 2021. eddigi legszebb naplementéit! Legalábbis azokat, amiket alkalmam volt lefotózni.

balatoni naplemente

Kezdjük rögtön a vörösökkel. Sokak számára ismerősek Petőfi szavai a János vitézből: “piros az ég alja, aligha szél nem lesz.” Mielőtt bárki reklamálna, ez azt jelenti, hogy szél lesz, nem azt, hogy nem lesz szél. 🙂 Megvan persze erre a tudományos magyarázat, valami olyasmi, hogy ugye nálunk a legjellemzőbb a nyugati szél, ami felkavarja a port, és a lemenő nap fénye ezen tükröződik. Na, ilyenkor már dörzsölik is a markukat a szörfösök.

balatoni naplemente

A vörös fény megfest aztán mindent, még a csúf beton is ragyogó lesz tőle.

balatoni naplemente

A hullámokról ne is beszéljünk! Ezer felé repülő rubintok lesznek a vízcseppek.

balatoni naplemente

A vörös után jöhet a sárga. Ez sokszor kékkel párosítva fantasztikus kontrasztot alkot.

balatoni naplemente

Előfordult persze, hogy nem ilyen tiszta az idő. Például idén is volt részünk szaharai homokban. Ilyenkor homályos, mégis gyönyörű naplementék várnak ránk.

balatoni naplemente

Tisztább időben a lemenő nap gyönyörű aranyhidat fest a vízre.

balatoni naplemente

Időnként viszont teljesen összekeverednek az égi festő palettáján a színek, és elképesztő színkavalkád jelenik meg.

balatoni naplemente

A felhők színei is kavarognak, drámai jelleget kölcsönözve a naplementének.

balatoni naplemente

Máskor a túlparton lezúduló esőt festi meg a lenyugvó nap fénye.

balatoni naplemente

Akárhogy is, a balatoni naplemente az, aminek nincsen párja!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.