Nagyon szeretjük a piacokat, igaz, nem kifejezetten szezonban, amikor őrült tömeg van, de azért ilyenkor is szeretünk leülni a piac szélén, enni a lángost, kürtőskalácsot, végigböngészni az árusok kínálatát, gyönyörködni a virágokban, palántákban (valahogy mindig kerül is az autó csomagtartójába egy-kettő), és persze a kosarunkba is friss zöldség, gyümölcs, tepertő, sajt. És melyik piacok a kedvenceink a Balaton környékén? Íme a három top balatoni piac! Szerintünk.

img_20180805_103047_059.jpg

A déli part óriása: Fonyód

A fonyódi piac egyértelműen a legnagyobb a déli parton. Szezonon kívül szerdán és szombaton, szezonban hétfőn is nyitva tart. Elképesztő a kínálata. A leggagyibb kínai műanyag vacak és valódi szarvasagancs. Tucatbizsu és eredeti buzsáki hímzés. Kiskutya (Anya, nézd, milyen cuki!) és perverz kertitörpe (Anya, annak a törpének miért lóg ki a cicije?). Használt porcelán nipp es trendi DIY dekorációk. Itt tényleg beszerezhető minden, amire az embernek szüksége van. Ha gasztronómiai kalandozásra készülünk a konyhában, találunk itt mangalica húsokat, érlelt sajtokat, friss zöldséget, de van itt tökmagolaj, méz, lekvár és mindenféle más kézműves termék. Kaphatunk a déli partra olyan jellemző mocsári hibiszkuszt, és rengeteg más gyönyörű virágot a kertünkbe. Ruhát – használtat fillérekért, de a legújabb Disney-hercegnőset is. Itt vettük legjobb diótörőnket, amivel végre nem repül szerteszét a dióhéj, a szalonnasütést felgyorsító vaskütyünket, és itt szereztük be a faragott kacsapopót ábrázoló borosüvegdugót is. Csupa nélkülözhetetlen kellék, ami nélkül nem élet az élet. 🙂

img_20170930_180039.jpg

Persze oda kell figyelni az árakra, itt is felkészültek a turistarablásra és talán kevésbé árérzékeny német nyugdíjasokra, van itt például ezer forintos parasztkenyér, ami semmivel sem jobb a pár száz méterre megbújó pékség feleannyiba kerülő kenyerétől. A tökmagolajoknál is találtunk már 25 százalékos különbséget is. Ugyanakkor ötszáz forintért kaptam használt sínadrágot a gyereknek szeptemberben. Itt nemcsak az ötszáz forinton van a hangsúly, hanem a szeptemberen is: kinek jut eszébe olyankor sínadrágot árulni? Tapasztalatból mondom, nem sok embernek. Pedig a suliban a tornaórát kiváltó korcsolyázás szeptemberben indul.

Egyszóval akár egy tarka délelőttre vágyunk, akár tényleg akarunk venni valamit, a fonyódi piacot muszáj megnézni. Kihagyhatatlan.

img_20170930_175957.jpg

Bűbájos kis balatoni piac a Berek rejtekében: Balatonfenyves

A Két kakas gasztro- és kézművespiac valójában nem is Balatonfenyvesen van, hanem rövid autóútra onnan a Nagyberekben. Persze mehetünk Fenyvesről biciklivel vagy kisvasúttal is. Ebben az esetben Imremajor állomáson kell leszállni.

Ez a balatoni piac a Hunyady udvarban kapott helyet, ami jelentős korlátot szab az árusok számának. Ezért ne is számoljunk óriási kínálattal, úgy meg pláne nem érdemes nekiindulni, hogy teszem azt, piros zománcos lábost vagy fehér dekorkalitkát keresek. Egy kellemes sétának érdemes felfogni bájos környezetben.

img_20200719_204712.jpg

A piac ugyanis nem rendelkezik hagyományos csarnokkal, van viszont oszlopos tornác, növénnyel befuttatott étkező, kocsikerekek, kannák, szekerek, a falusi élet mindennapi tárgyai, de van pálmafa is: mindezek különösen hangulatossá teszik a helyet.

img_20200719_204757.jpg

Ami a kínálatot illeti, találunk mindenféle kézműves terméket, faragásokat, a szokásos vicces-bölcs mondásokkal égetett falidíszeket, levendulás-rózsás fehér vintage-mütyüröket, barátkarkötőket, de találtunk puli-marionettet, és hennafestésre is be lehet jelentkezni.

img_20180807_225158.jpg

A gasztrovonalat szintén a kézműves termékek képviselik a lekvároktól, csatniktól a szarvaskolbászon át a homoktövisléig. Aki pedig nem csak a kosárba vásárol, hanem enni is szeret, tárcsán és kemencében sült finomságokkal verheti el éhét. Nincs annál hangulatosabb, mint a nagy lapáton a kemencéből frissen kihúzott langallóval leülni a vadszőlővel befuttatott pavilonban! Van egy színpad is, minden bizonnyal műsorok is szokták szórakoztatni a nagyérdeműt, és rengeteg retró kincset rejtő romkocsma is. És lázasan építik az egykori színháztermet, izgatottan várjuk, mikor készül el.

img_20200719_204903.jpg

Szóval igazi kincset találunk a Berek rejtekében, ahol eltölthetünk egy-két kellemes órát. És még akár kosarunkat is megtölthetjük kedves csecsebecsékkel vagy éppenséggel különleges finomságokkal.

img_20200719_205144.jpg

Aki biciklivel megy ki e balatoni piac helyszínére, annak érdemes egy kicsit tovább tekerezni, és felfedezni a Berek varázslatos tájait. A mocsárvilág látványa, szürkegémek, vadludak, ragadozómadarak sokasága nyűgözi le a látogatót. Mi vezetett túrán is jártunk erre, ezeken is érdemes részt venni, ugyanis ilyenkor nem csak egy szimpla madarat látunk, hanem liliket, ásóludat a hozzáju tartozó érdekességekkel is.

img_20200719_204653.jpg

A lenyűgöző: Káptalantóti

A káptalantóti Liliomkert piacnak már a környezete is lenyűgöző: Csobánc vára, Salföld, Szentbékkálla, a Káli-medence összes csodája egy macskaugrásra van tőle.

A piac maga pedig mindazt képviseli, amit miatt rajongunk a Balaton-felvidékért. Stílus, minőség, hangulat – mindez elképesztően eklektikus formában. Nem érdemes egy félórára beugrani, érdemes az időt rászánni.

img_20200719_164231.jpg

Itt is minden kapható, ami szem-szájnak ingere, töpörtyű és chiliszósz, kenyér, pogácsa, lekvár, szörp, bor, pálinka  és sajt, sajt, sajt. No, meg persze piacozásaink kötelező eleme, a kürtőskalács.

img_20200723_075528.jpg

Bár nem tartozik az olcsó piacok közé, én mégis álmaim vendőjét itt találtam meg a legolcsóbban.

img_20200719_200819.jpg

De kisfiam régipénz-gyűjteményét is sikerrel gazdagította, a rengeteg kacat pedig igazi időutazásra hív: én például rábukkantam gyerekkorom játékvarrógépére. Kreatívkodásainkhoz is találtunk alapanyagot.

img_20200719_164115.jpg

A piac itt sem klasszikus csarnokos, pultos rendszerben működik, mint a fonyódi, hanem fák között, egy csodaszép ligetben sétálgatva tudjuk felfedezni a standok kínálatát.

img_20200719_164321.jpg

De igazából feleslegesek itt a szavak, beszéljenek inkább a képek a hangulatról.

img_20200719_164153.jpg

img_20200723_080100.jpg

img_20200719_164023.jpg

img_20200723_080139.jpg

Nektek melyik a kedvencetek?

Mit érdemes még a 3 balatoni piac környékén felfedezni? 

Fonyód – a legnagyobb déli balatoni piac környéke

Balatonfenyves környéke

Káptalantóti környéke

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup