A Káli-medence ezernyi csodát rejt a legkülönböző érdeklődésű embereknek. Legyen természetjáró vagy történelemrajongó, borissza vagy forráskedvelő, kultúra-fan vagy bulizós,  itt biztos megtalálja a számításait. A sok látnivaló között is kiemelkedik (legalábbis a magunkfajta történelem és természetrajongók számára) a salföldi pálos kolostorrom.

img_20200322_205632.jpg

Volt azért ízlésük ezeknek a pálosoknak. Ennél szebb vidéket nehéz találni kis hazánkban. Magányos kirándulásokra, remeteéletre, elmélyülésre a sűrű erdő, a szelíd hegyek, kilátás a Balatonra – minden adott a csoda mindennapi megéléséhez. Én legalábbis így éreztem, amikor a kijelölt parkolóban letéve autónkat elindultunk az erdőben, majd egyszer csak ott magasodott előttünk egy kis emelkedő tetején a pálosok kolostora.

img_20200322_205710.jpg

De kik is ezek a jóízlésű szerzetesek? Az egész történet Özsébbel kezdődött.

Boldog Özséb

A pálos rend alapítója, Özséb 1200 körül született Esztergomban. Szülei gondos neveltetésben részesítették, és a csöndes, hallgatag, de éles eszű fiúból hamarosan pap lett, majd rövidesen esztergomi kanonok, aki egyházjogi műveket is írt, de sajnos ezek nem maradtak fent. Bár a kezdetektől vonzotta a szegény remeteélet, sokáig ez nem adatott meg neki, mert fontos szerep jutott neki a tatárjárás utáni újjáépítésben, ezért az érsek eleinte nem engedélyezte számára a remeteéletet. Végül 1246-ban teljesült az álma, megkapta az engedélyt, ezért rögtön lemondott kanonoki rangjáról, vagyonát elosztotta a szegények között, és a Pilisbe vonult.

Első cselekedete az volt, hogy barlangja elé leszúrt egy nagy keresztet. In Cruce salus, ‘keresztben az üdvösség’: ez volt a jelszava és meggyőződése. Ezért szentelte később templomát a szent kereszt tiszteletére, és ezért hívják a középkori oklevelek évszázadokon át intézményét ,,a szent kereszt testvéreinek”. Ezen felül minden középkori és későbbi pálos templomban a főoltáron kívül a legszebb oltárt mindig a szent kereszt tiszteletére szentelték. Az ő nyomán szaporodtak el mindenütt a keresztek a Pilisben az utak mentén, házak előtt, erdőmélyen.

Nincs ez másként Salföldön sem. Özséb hagyatéka mind a mai napig élénken él a romok között.

img_20200322_205443.jpgimg_20200322_210915.jpg

De térjünk vissza Özséb karrierjéhez! Egy éjjel, ima közben az erdő mélyén sok apró lángot pillantott meg. A lángocskák egymás felé tartottak, s végül tüzes fénynyalábbá olvadtak össze. Úgy érezte, hogy ez a különös tünemény égi jel, figyelmeztetés, hogy egyesítse a szétszórtan élő remetéket. Így is tett, és hamarosan már ott tartott (1262-ben járunk), hogy Aquinói Szent Tamás támogatásával a pápához látogatott, hogy jóváhagyja és megerősítse a rend alapítását. Ez elsőre nem ment át a pápánál, mert nem látta biztosítottnak az anyagi feltételeket, ezért Pál veszprémi püspököt bízta meg a kivizsgálással. Ennek megtörténte után végre hivatalossá vált a rend, mely I. Remete Szent Pálról nevezte el magát.

Most már, hogy tudjuk, hogy alakult az egyetlen magyar alapítású rend története, térjünk vissza Salföldre!

Az elsők között lehettek a balatoni pálosok, hiszen már 1263-ben szerepelt a feljegyzések között a kőkúti Mária Magdolnáról elnevezett kolostor.

img_20200327_042026.jpg

A romok

Sétálunk a romok között, elképzeljük a középkori szerzetesek életét, itt a kerengő nyoma, ahol egykoron imáikat mormolták. Itt a kőkút, ahonnan a vizet merték. Egy hatalmas fa magasodik az udvarban, tavasszal, nyáron milyen gyönyörű lehet! A szerzetesek egykori lakhelye alatt tágas borospince nyomait fedezzük fel: egy ábrahámhegyi jobbágy adományaként jutott a kolostor birtokába egy szőlő.

img_20200327_042004.jpg

img_20200327_041932.jpg

A XV. század során a belháborúk idején elnéptelenedett a kolostor, de aztán új életre kelt: ekkor gótikus stílusban bővítették a kolostort, ennek emlékeit mind a mai napig megcsodálhatjuk.

img_20200322_205359.jpg

1584903522361_salfoldoszlop.jpg

A kolostor a török időkben aztán végérvényesen elnéptelenedett, később köveit helyi építkezésekhez használták fel. Ennek ellenére mégsem csupán egy halott rom. Élő hitről árulkodnak a falak között nyomok, amik még varázslatosabbá teszik a helyet.

salfolfgyerty.jpg

salfoldkereszt.jpg

Mit érdemes még a salföldi pálos kolostorrom környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup