Fonyódi naplementéink elengedhetetlen kelléke a Badacsony mellett szabályos háromszögként magasodó tanúhegy, a Gulács. Mindig is izgatott, hogy milyen lehet közelről ez a hegy, de valahogy inkább csak a Badacsonyig jutottunk el mindig. Egészen idáig. Egy napsütötte tavaszi napon ugyanis elhatároztuk, hogy felfedezzük az ismeretlent. Nem bántuk meg! Liánok, indák szövevénye, kidőlt fák, kőmosás, bazaltorgona, virágmező, pazar panoráma – igazi elvadult természettel találkozik itt a vándor, és szerencsére kevés túrázóval.

Gulács neplementében
A Gulács Fonyódról

A Gulács megközelítése

A hegyet a leírások szerint 3 oldalról lehet megközelíteni, mi azt választottuk, amit a legtöbben ajánlottak: Nemesgulács felől. A Páduai Szent Antal-templom mellett haladtunk el, majd lerakva az autót gyalogosan indultunk el a zöld jelzésen. Később a zöld jelzés belefut a kék háromszögbe, ez vezet majd fel a csúcsra.

Rögtön megfogott minket a hely hangulata. Mivel nem tartozik a legfelkapottabb turista útvonalak közé, ezért annak minden előnyével találkoztunk: szeméttel egyáltalán nem, cserébe viszont a természet minden szépségével. Egészen elvadult itt az erdő, szemmel láthatólag az erdészet is csak annyira foglalkozik az erdővel, hogy biztonságban lehessünk: a nagyon útban levő kidőlt fák némiképp lefűrészelve, eltávolítva az útból, de alapvetően minden meghagyva eredeti állapotában. Ettől aztán a rendezett erdőkhöz szokott szemünknek igazi felfrissülés a hely. Kidőlt fák, tekeredő liánok, a kora tavasz ellenére zöld fák (éljen a fagyal és egyéb élősködők).

Nemsokára elértünk a Sér-kúthoz, ahol kellemes pihenőhely várja a vándorokat.

Sér-kút

A fák az erős tavaszi szélben ijesztően nyikorogtak, sóhajtoztak, földöntúli hangokat hallattak. Mintha kísértet-erdőben jártunk volna. Szinte vártuk, hogy egy fa egyszer csak előlépjen, és kiderüljön róla, hogy ő valójában egy ent. Csaták nyomait láttuk mindenfelé. Őt például megfojtották:

gulács tekeredő fa

Nem ebben a fában harcolt Luke Darth Vader alakjával a jedi-tréning során?

Gulács kidőlt fa

Itt egy krokodil leselkedik ránk.

Krokodil

A kidőlt fák között apró virágok bújnak meg.

Gulács virág

Bazalt mindenütt

A Gulács, mint a környék legtöbb tanúhegye, bazaltból van. Ennek számos jelét látjuk lépten-nyomon. Például utunk átvezet egy kőmosáson, ahol az öklömnyi kövek átfolytak az úton.

Gulács kőmosás

Valaha bánya is működött itt, egykori helyét megtaláljuk, ha mi is eltévedünk, és egy rövid kitérőt teszünk. 🙂

Utunkat folytatva kőlépcsőn lépkedtünk.

Nemsokára elértünk a bazaltorgonákhoz. Bár jóval kisebbek, mint a hegyestűi vagy Szent György-hegyi orgonák, mégis nagyon látványosak.

A Gulács a kilátás hegye

Utunk eddig a fák között vezetett, de ahogy egyre magasabbra jutunk a hegyet körbe kerülő úton, itt-ott már ki tudunk kukkantani a környező hegyekre. És elámulunk a látványtól. Először is nicsak, ott a Badacsony!

A szemközti Fonyód hegyeinek látványa a fotózáshoz nem éppen kedvező fényviszonyok ellenére is lenyűgöző.

Aztán művészkedhetünk is: pompás virágkeretbe foglalhatjuk Szigliget várát.

Gulácsról Szigliget

Még egy kanyar, és ott a Szent György-hegy.

Gulácsról Szent György-hegy

Ahogy közeledünk a csúcs felé, ritkulnak a fák, és gyönyörű virágszőnyeg borítja a földet.

Gulács virágszőnyeg
Gulács hóvirág

Maga a csúcs nem jelent további különleges élményt, egy betonkocka csak a fák között, de az egész túra mégis olyan élmény volt, hogy mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Mit érdemes még a Gulács környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup