A szépséges Nedeczky Emma boldogan nyújtotta kezét unokabátyjának, Nedeczky Jenőnek, s amikor a pár beköltözött új kastélyába, nem gondolta, hogy az épület elátkozott lehet. Pedig feketére festett ablakai és ajtajai már előre jelezték, hogy a gyász itt állandó vendég lesz. A balatonedericsi Fekete kastély kirándulásunk célpontja…

img_20180618_223647.jpg

Maga a kastély sajnos nem sok látnivalót kínál már, de mindenképp érdemes megállni egy sétára. A körülötte levő park még most is sejteti azt a szépséget, ami egykor körülvette a szépséges Emmát. Szinte látjuk magunk előtt karcsú alakját, ahogy fehér csipkés napernyőjével sétál az ősfák alatt. Ezernyolcszáznyolcvannégyet írunk. Épp várja haza urát, akit volt, hogy elhurcoltak saját kastélyából. Az örökké lázadó Jenő húsz évvel ezelőtt ugyanis egy álarcosbálon kergette el a német zenekart, ami az osztrák császári himnuszt akarta eljátszani.

De mit történik eközben a kastélyban? A fekete ablakok csak figyelnek, s lesik az első áldozatot… 1912-ben aztán sor is kerül a tragédiára: egy gulyás féltékenységből megöli szerelmét, a kastély szakácsnőjét. Két évvel később a kastély ura, Jenő, hogy meneküljön gyógyíthatatlan betegségéből, 74. születésnapján öngyilkosságot követ el.

Ezután a kastély többször gazdát cserél. 1928-ban egy ügyvéd költözik oda feleségével. Ám az asszonyka kicsit kikapós, férje pedig – amikor megtudja, hogy megcsalta őt – öngyilkos lesz. Már három kereszt jelzi a kastély tragikus szellemét. S a halál tovább kísért a falak között… Az özvegy hamar vigasztalást talál egy kútfúró karjaiban, s aztán amikor onnan is továbblép, ez a férfiú is öngyilkos lesz szerelmi bánatában. A sors fintora, hogy az özvegy új szerelmét tizenháromszoros bigámia miatt körözik, majd miután elkölti az asszony pénzének javát, kereket old, s az özvegynek el kell adnia a kastélyt.

De az új tulajdonos sem ám egy mezei vásárló! Ő ugyanis egy kém. Méghozzá kettős kém. A második világháború során az angoloknak éppúgy szerzi az információt, mint a németeknek. Valószínű ez ki is derülhetett, mert a front átvonulása előtti napokban öngyilkos lesz.

A kastély később üdülő lett, most már azonban évek óta csak a kísértetek lakják, a falak omladoznak, a kertet felveri a gaz. Új tulajdonosra vár, de vajon mindezek után ki meri megvenni?

Mondjuk, nálunk a gyerekek már remek ötleteket találtak ki, milyen szellemhotelt nyitnának itt. Lenne benne trükkös tükör, koporsóágy, nyikorgó ablakok, szél- , sikoly- és sóhajautomaták… Már csak egy befektető kéne. Valaki esetleg? 🙂

 

Forrás: wikipédia, Múlt-kor

Mit érdemes még a Fekete kastély környékén felfedezni? 

Ha pedig tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup