Hogy került a konyhámba ibolyaszörp? Már meséltem, hogy hagyományos szörpökben és lekvárokban anyósom verhetetlen, így azokkal bajlódni nem szoktam, mert minek, hanem inkább a különlegesebb, szokatlanabb alapanyagokból készítek effélét. Így kerül hűtőmbe fenyőrügyszirup, orgonaszörp vagy éppen levendulazselé. Ezekhez a különlegességekhez egyébként általában elkerekedett szemek és “micsoda háziasszony” – megjegyzések is társulnak. Pedig muhaha, hát nem vagyok éppen a háziasszonyok gyöngye, legalábbis ami a befőzést illeti. 🙂

No, de nézzük, kora tavasszal mivel kerekíthetjük el a vendégek szemét, és érdemelhetjük ki az elismeréseket!

Ibolyaszörp

Amikor a kertet ellepi az ibolya, a levegőben pedig árad a mesés illat, az ember óhatatlanul arra gondol, hogy ezt meg kéne kóstolni. Az illatos ibolya tudvalevőleg ehető, fine dining étteremben, ha másként nem, hát dekorációként biztosan találkozhatunk vele. Állítólag Sissy is ibolyafagylalttal fogyókúrázott.

Nos, szedjük hát tele kis edénykénket sötétlila, illatos fajtájú ibolyával és lássunk neki, készüljön hát el az ibolyaszörp! Nálunk annyi ibolya nem akadt, hogy felmerüljön a tartósítás problémája, így egy egyszerű, tartosítószermentes receptet vadásztam.

ibolya

Az ibolyaszörp hozzávalói

  • 3-4 bögre ibolya (a recept eredetileg 2 bögrét tartalmazott, nekem úgy nem volt elég intenzív íze, ezért kiküldtem a gyerkőcöket még egy adagért)
  • 3 bögre víz
  • fél kiló cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés

Az ibolyát alaposan át kell öblíteni, majd egy bögre vízzel leforrázni, a citromot belefacsarni. Ezután érdemes akár 1 napot is várni, bár volt recept, ami 4-5 napig hagyja állni. Ez idő elteltével leszűrtem, majd a maradék vízből és cukorból készült sziruppal összeforraltam.

Kész is az ibolyaszörp!

Mivel tartósítószer nincs benne, ezért hűtőben tároltam, de nem sokáig, mert elég hamar elfogyott, így végül sajnos nem tudtam bezsebelni a vendégektől jövő hű meg há kiáltásokat. Ezért máshogy folyamodtam.

Szuper ötlet volt ugyanis a receptnél, hogy pár ibolyát mentsünk meg, és jégkockát dekoráljunk. Nyáron a vendégeinknek koktélba, szörpbe ezt kínáljuk.

Eszméletlen menő, nem?

Ibolyás jégkocka

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup