Nem vagyok egy klasszikus befőző háziasszony típus. Nagymama és nővérem lekvárjai, szörpjei mellett labdába sem rúghatnék, és fölöslegesen minek frusztráljam magam. Ezért olyan befőzésekre specializáltam magam, amik különlegesek (és amitől én is különleges háziasszonynak tűnök. Pedig… :-)). Fenyőrügyszirup és levendulaszörp, elég jól hangzik, nem? Előbbit már bemutattam, most jöjjön az utóbbi!

img_20180529_210436.jpg

Mivel nem vagyok befőzős típus, ezért konyhámból hiányoznak az olyan dolgok, mint citromsav, nátriumbenzoát, szókincsemből pedig a dunszt. Olyan receptet kerestem tehát, amihez nem kellenek ilyen úri huncutságok. 🙂 Szerencsére hamar rátaláltam a somogyvámosi Krisna-völgy oldalán.
Hozzávalók (az eredeti recept szerint):
 • 6 bögre cukor
 • 6 citrom kifacsart leve
 • 2 bögre víz
 • 2 bögre levendula
A cukorból és vízből szirupot főzünk, beleöntjük a citromot, beleszórjuk a levendulát, és állni hagyjuk tetszés szerint 2-24 órát. Egyszerűen hangzik, igaz? Pedig akadhatnak nem várt bonyodalmak…
Szörpkészítés bonyodalmakkal:
 1. Gyerek1 kiküldve a kertbe levenduláért.
 2. Gyerek2 kifacsarja a citromokat.
 3. Anya főzi a szirupot.
 4. Nemsokára bejön Gyerek1: Anya, csak fél bögre levendula van!
  Hmmm, nincs gyakorlatom a dologban, még friss a levendulaültetvényem, ami ráadásul csak egy dézsára és egy biciklire terjed ki.
 5. Újratervezés. Citrom és cukor fele mehet limonádéba, jöjjön a fél bögre levendula.
 6. Miután állt 2-24 órát (nekünk 2 óránk volt csak a Pestre indulásig, de állítólag egy egész napra ott lehet hagyni), leszűrjük, újra felforraljuk, és azon forrón beletöltjük az üvegbe. Mivel pedig nincs benne tartósítószer, mi a hűtőben tartjuk. 
Bár nálunk így arányaiban feleannyi levendula került bele az eredeti recepthez képest, zseniális lett! Jéghideg csapvízzel (vagy jégkockával) különleges hűsítő ital. A nyár, a napfény és Tihany ízével…
És hogy nem lila? Ó, hát kössünk az üvegre lila szalaggal egy levendulát, rakjuk azt is a tálcára, és máris megvan a feeling! 😉 Pláne ha fogyasztás közben a levendulás biciklinket bámuljuk. 🙂
img_20180528_210215.jpg
Egészségetekre!
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!