Számos fantasztikus szurdokban kirándulhatunk a Bakonyban, de van egy igazán különleges hely Bakonybéltől egy macskaugrásra. Ez pedig nem más, mint a Kerteskő szurdok. És miért különleges? Mert alig látogatják, mi is teljes ottlétünk alatt egyetlen házaspárral találkoztunk.

Pedig gyönyörű, és az út rövidsége miatt pompás úticél kisgyerekes családoknak.

kerteskő

Kerteskő megközelítése

A szurdokot több irányból, több túraútvonalon is megközelíthetjük kedvünk, társaságunk túrahajlandósága és időnk függvényében. Pénzesgyőr vagy Bakonybél irányából hosszabb túrák keretében (7-10 km), ám nekünk csak egy villámtúrányi időnk volt, így Bakonybélből Zirc felé indulva Somhegyet elhagyva az első kanyar utáni tisztáson parkoltuk le az autónkat.

Fantasztikus meglepetésben volt részünk, az egész mezőt őszi kikerics borította.

kikerics

Innen a zöld háromszög jelzésen indultunk el.

A szurdok

Maga a szurdok nem hosszú, mindössze 300-400 méter hosszú, ennek ellenére hosszú kirándulásra készülhetünk, ha van időnk, mert a gyerekek rettentően fogják élvezni. És persze a gyereklelkű felnőttek is. 🙂 Köveken egyensúlyozni, ágakon mászkálni, gátakon, hordalékokon billegni: van ennél jobb móka? Nem baj, ha készülünk száraz pótruhával. 🙂

„Kerteskw” neve már a bakonybéli bencés monostor Szent István általi, 1037- re datált alapítólevelének hivatalos másolataiban is szerepel, mint az apátsági birtok egyik határköve. Az itt álló Kertes-kő, valamint az Oltár-kő sziklatömbje áldozóhelyül szolgált a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben rejtőzködő, ősi hithez ragaszkodó pogányoknak. Az egykor még sík térszínen kanyargó Gerence-patak medre a terület folyamatos emelkedése során vágódott be a szurdokot felépítő mészkőbe a víz által szállított hordalék koptató hatásának következtében. Így alakult ki az a mintegy 300 m hosszú, 17-50 m széles, nyugat-keleti irányú patakvölgy, melyet északról és délről 30-40 m magas sziklafalak határolnak.

Bakonybél honlapja

Egy kis kerülővel fel is mászhatunk a nagy sziklákra, titkos barlanghasadékokba bújhatunk.

De ha résen vagyunk, ősi idők ősi maradványaira is rábukkanhatunk.

Ősszel a lehulló falevek színpompája teheti még varázslatosabbá a szurdokot, amit a helyiek Gugyornak is neveznek.

Összeségében a Kerteskő szurdok meglátogatása remek program, akár hosszabb túra, akár villámlátogatás keretében tervezzük.

Mit érdemes még a Kerteskő szurdok környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup