Veszprém elbűvölő város, különösen a magamfajta történelem-rajongónak. Fantasztikus élmény végigsétálni azokon a helyeken, ahol első királynénk, Gizella élt, ahol Szent Margit növekedett, mielőtt a Nyulak szigetére került, letekinteni a Várból a Séd patakra, a mélységbe. De azért, hogy a gyerekek is lelkesen végigjárják velünk ezeket a szépséges történelmi értékeket, keressük meg együtt a veszprémi Kolodko – szobrok helyét!

Na, hol a szobor? 🙂

De ki is az a Kolodko?

Kolodko Mihály Mihail Kolodko néven Ungváron született, anyai ágon magyar származású. Gerillaszobrai eleinte Ungváron jelentek meg, majd Budapesten, és aztán szép lassan országszerte egyre több helyen, Vácott, Tihanyban és Veszprémben is.

A művész saját bevallása szerint a miniszobrok azért jöttek létre, mert annyi ötlete volt, amennyit monumentális szobrokkal képtelenség volt megvalósítani, így miniszobrokat kezdett készíteni.

Ezek az apró alkotások megrendelés nélkül, váratlanul jelennek meg – ezért is hívják gerillaszobroknak.

Kolodko veszprémi szobrai

A veszprémi szobrok azonban kivételt jelentenek a szobrok közül – már ami a gerillaságot illeti. Ezek ugyanis megrendelésre és engedéllyel készültek. Egy veszprémi szállítmányozó cég tulajdonosa kezdeményezte és segítette az alkotások létrejöttét és telepítését. A szobrok tervei közös munka eredményeként jöttek létre, hogy tükrözzék Veszprém történelmét és értékeit, kulturális sokszínűségét, nevüket pedig névadó szavazás útján nyerték el. Külön titkokat is rejtenek: a megrendelő család tagjai keresztnevének kezdőbetűit találjuk a szobrokon.

Ernő, az Őr

Őr

Az Őr szobrát a Várban a Hősök kapujánál találjuk. Szigorú, marcona tekintetű vitéz, a történelmet idézi. A Múlt jelképe. Ne felejtsük el megkeresni a sapkáján a Balázs névre utaló B betűt! 😉

Ödön, az utcazenész

Ödön

Ödön, az utcazenész vidám, bohókás figura. A JELEN jelképeként Veszprém gazdag zenei életét, kulturális sokszínűségét szimbolizálja. Sapkáján szembeötlő az Andreára utaló A betű. A Kossuth utcában találjuk, nem messze a Hangvillától.

LeoNóra, a kislány és az oroszlán

eleonóra

A megrendelő ennél a szobornál azt kérte, hogy kislányt formázzon, emlékeztetve a nézőt, hogy Veszprém a királynék városa, ahol minden kislány királylány, és hogy Árpád-házi Szent Margit gyermekként Veszprémben nevelkedett, ezért is találjuk a Margit-romok közelében. Az oroszlán természetesen a Veszprémi Állatkertre utal, ami szintén kihagyhatatlan program gyerekekkel! 😉 Ha pedig a gyerkőc szemfüles, gyorsan megtalálja a szobor mellkasán a Teklára utaló T betűt.

Ha végigjártuk az összes szobrot, és gyerekünkben van még erő, irány a Vezsprémi Állatkert! De ez egy következő poszt témája. 😉

Mit érdemes még a környéken felkeresni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup