Révfülöp amilyen kis település, olyan jó kis lelőhely a magamfajta Árpádkor-rajongóknak. Két templomrommal is büszkélkedhet ugyanis, amiből a település központjához közeli fülöpi templomromot már megmutattam, jöjjön most az ecséri templomrom! Ez remek program lehet például egy jó kis bicklizéshez.

ecséri templomrom boltívei

Az ecséri templomrom megközelítése

Mi Fonyódról indultunk, Bogláron behajózunk, és a révfülöpi kikötőből indultunk el biciklivel. Az út mindössze két kilométer körül van, tehát nem sok, de az emelkedő miatt azért érdemes felkészülni a lassú tempóra. Minket odafelé a Google maps kis utcácskákon vitt, ami nagyon hangulatos volt, de így viszont jó kis dugóba keveredtünk egy olyan elágazásnál, ahol csak egy autónyi hely volt. 🙂 De lehet egyszerűen a Káli úton haladni, akkor nagyon egyszerű dolgunk lesz, csak készüljünk a nagy forgalomra. Legalábbis csúcsszezonban.

A romok a település határán kívül helyezkednek el, és tulajdonképpen közigazgatásilag már Kővágóörshöz tartoznak.

Akárhogy is van, gyönyörűek!

ecséri templomrom távolról

A templom története

Ahogy korábban is mondtam, nem vagyok egy részletes kutató típus, akit nagyon érdekelnek a romok részletes leírásai, ezért aki erre kívácsi, az kattintson erre a linkre.

Nekem bőven elég annyi, hogy a XII. században épülhetett, egyébként válhetően egy korábbi épületromra, római kori köveket is találtak itt. Az egykori Ecsér falu temploma volt, de urasági templom lehetett, erre utal a kegyúri karzat és a köríves szentély, ami a környék templomaira nem volt jellemző. Ez a különlegesség már a belépéskor is észrevehető, mert oszlopmaradványok, boltívek tanúskodnak arról, hogy nagy gonddal épült a templom.

ecséri templomrom belülről

A török időkben pusztult el a falu és a templom is, de sokáig állt még a tornya, 1900 körüli képeken még felfedezhetjük azt. Most már a tornyot nem láthatjuk, de így is jó érzés megérinteni a régi köveket, bekukkantani a titkos zugokba, megcsodálni a boltíveket, elképzelni régi korok régi embereit, akik ide jártak misére, imára, megnyugvásra, feloldozásra, menekülésre, szent esküre.

Visszafelé a Káli úton mentünk vissza a kikötőbe, ami nagyon kellemes, gyakorlatilag végig fékezős út volt minimális tekeréssel.

Mit érdemes még az ecséri templomrom környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup