A Panoráma sétány Fonyód ékköve, ami megunhatatlan látványával akár századszori látogatás alkalmával is ugyanakkora élményt nyújt.

A sétány igazi neve Szaplonczay sétány, ezt pedig Bélatelep felvirágoztatójáról, Szaplonczay Manóról kapta. A somogyi tiszti főorvosról, aki rábeszélte gróf Zichy Bélát, hogy parcellázza fel birtokát, így megalapítva a (róla elnevezett) Bélatelepi villasort.

A villák egyike-másika gyönyörűen felújítva sorakozik az út túloldalán. Az információs táblánál azonban sokkal többet tudhatunk meg róluk, ha részt veszünk a helytörténész, Varga István sétáin. Ezeken többek között megtudhatjuk, ki alkotott a Velics-villában, miért köszöntek a helyi gyerekek egy – azóta sajnos elpusztult – fának, és mit evett reggelire Bethlen miniszterelnök, amikor a Sirály hotelben lakott az itt tartott kormányülések során.

Számos megálló színesíti a sétányt, szobrok, információs táblák, vagy éppen régi korok emlékei, így Ripka Ferencé, aki bár a Gázművek vezérigazgatója, illetve Budapest főpolgármestere volt, mégis rendkívül sokat tett Fonyód fejlődéséért is.

Akár megpihenhetünk egy kellemes pergolában is.

Ha viszont felfrissülésre vágyunk, legjobb hely ehhez a 2023-ban megnyílt Szaplonczay Kávéház.

Ennek környékét is gyönyörűen felújították, öröm itt megpihenni.

És persze a kilátás innen is pazar

A fa

A sétányon sétálva hamarosan eljutunk egy jellegzetes fához. Valójában nem egy különösen szép fa, akác, mégis elhelyezkedése miatt minden fotós kedvence. Egyszerűen mesteri kompozíciót nyújt a szemközti tanúhegyekkel.

Ha tovább haladunk, nemsokára eljutunk a Milleneumi Emlékkereszthez.

Séta a strandra

A sétányról erdei út vezet le a bélatelepi strandra. Ez a szabadstrand egyike Fonyód számos szabadstrandjának, és egyike a legkellemesebbikének is árnyas fáival, kagylós partjával, és egy szintén jellegzetes fával, alatta egy romantikus paddal.

Tovább a város felé

Ha a másik irányba indulunk a Szaplonzay Kávézótól, további látványos élményben lehet részünk.

A Kossuth erdőn áthaladva eljutunk a festői katolikus templomhoz.

De még mindig nem érdemes megállnunk, hiszen tovább sétálva eljuthatunk a hátborzongató történettel rendelkező Kripta Villához. A romantikus, ámde rendkívól tragikus történettel rendelkező épület ma szintén kávézóként üzemel – sajnos csak szezonban.

Mit érdemes még a Panoráma sétány közelében felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

Mina és Vidi az óriások nyomában mesekönyv