A fonyódi Kripta Villa az örök szerelemnek állít emléket. Hogy romantikus-e vagy inkább hátborzongató? Döntse el mindenki maga!

Kripta villa

Abrudbányai Ödön leült egy sziklára, és mosolyogva nézte ugrabugráló gyerekeit. A lágy tavaszi szellő sóillatot hozott a tenger felől, a gyógyszerész mélyen beszívta magába, s elnézett a Nápolyi öböl felé. Capri szigete varázslatos volt, a kilátás a Vezúv felé pedig egyenesen lenyűgöző. Felesége mosolyogva ült mellé.

anacapri
Fotó: Mannsfeld György

Ebben a pillanatban Ödön szívébe fájdalom hasított. Nem ennek az asszonynak kellene most itt ülnie! Hiába szerette feleségét, hiába próbálta szívét az ő képével betölteni, az mégis örökre Magdusé maradt. A kolozsvári leány dús barna hajába kéne az olasz szélnek belekapnia, az ő karcsú derekát kéne most ölelnie, az ő csengő kacaját kéne hallania, ahogy a kalap fátyola beakad egy szúrós bokorba.

De Magdus rég a házsongárdi temetőben nyugszik, fenyők susognak a kősír felett.

Ödön szíve összeszorult, ahogy az emlékek előtörtek. Amikor először pillantotta meg a leányt! A ragyogó zöld szemek, a piros ajkak egyből elvarázsolták… S amikor beszélgetni kezdtek, lenyűgözte a lány műveltsége, bája, arany szíve. Bár a szülők sokáig ellenálltak, hiszen Andus Magda elszegényedett nemesi családból származott, ami nem tetszett a tehetős gyógyszerész családnak, Ödön addig harcolt, amíg beadták derekukat, s kitűzték az esküvő időpontját. A fiatalok lázas izgalommal készültek életük legszebb napjára, együtt tervezgették nászútjukat és közös életüket. Az Ég azonban közbeszólt. Az esküvő előtt három héttel Magdus tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ödön számára pedig összeomlott a világ.

Teltek-múltak az évek, s bár csillapodott Ödön szívében a fájdalom, de sohasem múlt el. Az első világháború után az új határok kialakulása után Pécsett telepedett le, innen járta be Európát. Megházasodott, gyerekei is születtek, de szíve mégis mindörökre Magdusé maradt.

Most, ahogy elnézett a távolba Anacapri szikláiról, azt gondolta, ilyen helyen kellene emléket állítania a leánynak. Ahhoz a ragyogó, sugárzó tündérhez nem illenek Kolozsvár ódon sírkövei, sötét fenyői, hatalmas hársai. A napsütés illik hozzá, a friss tavaszi szellő, a végtelen kékség!

A következő évben Badacsonyban nyaralt az Abrudbányai család. Egy napon pedig hajóval átkeltek Fonyódra, hol ajánlották nekik a Sípos-hegy megmászását, ami lenyűgöző panorámal kecsegtet.

Amikor felértek, Ödön szíve megdobbant. Ez az a hely! Pont olyan, mint Anacapri: a távolban a Vezúv helyett a Badacsony, körben a hegyek – akár a Nápolyi öbölben! A Balaton opálzöld színe Magdus szemét idézte, a víz felől érkező balzsamos szellő a leány könnyedségére, varázslatos bájára emlékeztette.

afa2
  • Mit szólnál, ha itt házat építenénk? – kérdezte feleségét.

Az asszonyt éppen annyira elvarázsolta a hely szépsége, ezért örömmel egyezett bele ura ötetébe.

Az azonban nem vonta be minden tervébe. A ház pincéjében ugyanis Ödön az el nem hált nászéjszakának állított örök emléket: hatalmas vörös márványágyban ott fekszik Magdus és Ödön szobra.

Az asszony boldogan költözött be a lenyűgöző szépségű helyen épült villába, ám amikor egyszer lesétált a pincébe, és meglátta a nászágyat, nagyot sikoltott. Végül azt modnta:

  • De hát végső soron azt teszel a pénzeddel, Ödön, amit akarsz.

A férfi teljes terve, miszerint áthozatja Maguds hamvait, és a pincében kialakított kriptában helyezi el, végül nem jártak sikerrel. A történelem ugyanis közbeszólt.

De az örök szerelem emléke mind a mai napig megtekinthető a Kripta Villa alagsorában. A látogatók pedig csodálattal vagy borzongással emlékeznek vissza a tragikus történetre. De többnyire nem mulasztják el a fontos hagyományt végrehajtani, ami szerelmeseknek kötelező: Ödön és Magdus ágya felett meg kell fogni egymás kezét: így garantálhatjuk mi is a sírig tartó hű szerelmet. Vagy síron túlit. Opcionálisan.

Figyelem! A Kripta Villa csak szezonban van nyitva, ezért érdemes előtte a Facebook oldalán tájékozódni.

A Kripta Villa története után ismerd meg a többi balatoni mondát!

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt!

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése. Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup

Ha pedig tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez vagy nézd meg  balatoni fotóimat!