A balatoni nyaralók hajlamosak azt gondolni, hogy minden izgalom és szépség az M7 Balaton felőli oldalán összpontosul. Én viszont elhoztam most hét települést Fonyód vonzáskörzetében, amit kár lenne kihagyni akár autóval, akár biciklivel járjuk a környéket. Jöjjenek az M7-en túli gyöngyszemek, amiket vagy a település szépsége, vagy egyéb izgalmas látnivalók miatt érdemes felkeresni!

1. Buzsák

Ki ne hallott volna már a buzsáki hímzésről? A jellegzetes hímzés híre messze túllépte a megye határait, mégis kevesen ismerik magát a települést. Pedig érdemes meglátogatni. Gyönyörű virágos főterén egész évben hatalmas hímes tojások fogadják a látogatót.

Buzsák

Érdemes ellátogatni a szőlők közé is, ilyen fantasztikus látványban lehet részünk. Ha pedig szerencsénk van, még akár egy fekete gólyát is lencsevégre kaphatunk.

Tájházában megismerkedhetünk a buzsáki hímzés titkaival, a településhez tartozó Csisztapusztán pedig fáradt és fájó tagjainkat áztathatjuk a gyógyvízben.

2. Gyugy

Gyugy egy igazi ismeretlen gyöngyszem. Vagy legalábbis eléggé kevéssé ismert. A település nevét a dióról kapta, melyet honfoglaló őseink hívtak így, és ősrégi település: már az avarok idejében lakott volt, amiről egy avarkori temető is árulkodik. 

Nekünk kedvencünk mégis az Árpád-korból ránk maradt temploma és a hozzá vezető Nemzeti Csillagaink ösvénye: egy kálváriához hasonló út, de az egyes stációknál nem Krisztus Urunk szenvedéstörténete, hanem a legnagyobb magyarok emlékei kaptak helyet – Magyartól és Szent Istvántól Szentgyörgyi Albertig és Puskás Öcsiig.

Gyugy
Egy apró ékszerdoboz Gyugy

De az egész környék gyönyörű, érdemes kicsit sétálgatni, és megpihenni a II. János Pál pápa dombon, ahol a Szent György vonalak találkozása miatt állítólag energiával is feltöltődhetünk. Amíg ott ücsörgünk, ismerkedjünk meg Gyugy régi mondájával, ami híres búcsújáró hellyé tette a települést: “Gyugynak harangot hozott a víz”

3. Somogyvár

Ez a kicsiny település régen a régió fontos központja volt, erről tanúskodnak a bencés apátság romjai. Az erre épült látogatóközpont igazi élménnyé teszi a helyet, és ha hűtőmágnessel érkezünk, Szent László titkait is megismerhetjük.

Somogyvár még egy nagyon izgalmas látnivalót is rejt, ez pedig nem más, mint Koppány vezér emlékhelye és a Szentesica forrás. A sűrű erdő rejtekében megbúvó emlékművet mindenképp érdemes felfedezni. A forrás vizéből mi nem mertünk inni, de a hagyományok csodatévőnek mondják, talán azért, mert Szent István ebben mosta le kardjáról Koppány vérét, miután felnégyelte. Sajátkezűleg. 🙂

4. Somogyvámos

Somogyvámos két leghíresebb látnivalója annyira meghökkentő, hogy szerintem mindkettő kihagyhatatlan.

A Pusztatorony Árpád-korból ránk maradt templomrom, és mivel az eredeti település, melyhez tartozott, elpusztult, szó szerint a semmi közepén található. Elképesztő látvány, ahogy egyszercsak elénk tárul a messzeségben.

Közelről pedig szépsége nyűgöz le.

Hasonlóan meghökkentő élmény egy egészen más kultúrával találkozni a somogyi dombok között: ezt nyújta a Krisna-völgy. Gyönyörű környezet, vendégszeretet, virágzó gazdaság, egzotikus látnivalók várják a látogatót.

Krisnavölgy
Krisnavölgy

5. Somogyfajsz

Ez a település sem a leggyakrabban látogatottak közé tartozik. Pedig van egy nagyon szép kastélya, mely eredetileg a Kund családé volt, ma a Somogy Természetvédelmi Szervezet székhelye. Amikor ott kirándultunk, épp egy eseményre készültek, ennek ellenére végtelenül kedvesek voltak velünk, türelmesen útbaigazítottak minket a keresett madárparadicsom felé. Sétánk közben megtaláltuk a Kund család temekezési kápolnáját is.

Somogyfajsz római katolikus templomának ablakait Róth Miksa tervezte.

De legszebb mégis a környéke, horgásztava, a madárparadicsom rendkívül gazdag életvilággal rendelkezik. És irtó hangulatos.

6. Libickozma

Ez az aprócska település mindössze 45 állandó lakost számlál, így Somogy megye legkisebb falujának számít. Viszont a településre beérve mégsem a pusztulás fogadja az embert, hanem takaros porták sora, szépen gondozott gyep, virágos buszmegálló.

Aprócska kápolnája az 1920-as években épült.

Nevezetes Képesfájához érdemes egy rövid sétát tenni.

7. Hács – Béndekpuszta

Bevallom Hács települést nem nagyon láttuk, viszont az onnan induló úton található béndekpusztai templomrom megint csak egy titkos csoda, amit érdemes meglátogatni.

béndekpuszta templom

A picike, de annál bájosabb klasszicista templom mögött bújik meg az Árpád-kori templom romja.

Béndekpuszta templomrom

Remélem, meghoztam sok olvasóm kedvét ahhoz, hogy átmerészkedjenek az M7 túloldalára. 🙂 Akik pedig már megtették ezt, segíthetnek kiegészíteni még a listát. 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup