Szakrális, csodatevő, izgalmas vagy egyszerűen csak a múltba merengő – a Balaton különböző pontjain van néhány nagyon különleges kő vagy kőcsoport. Ezeket látogattuk sorra.

img_20190629_190843.jpg

1. A szakrális: Szamárkő Zamárdiban

A Zamárdiban található Szamárkő a régmúltba repít vissza. Ősi időktől fogva áldozati kőként szerepelt, kisebb régészeti leletek bizonyítják ezt. Aztán a kereszténység megérkezésével a szent hely is új jelentőséget és vele együtt legendát kapott: a hagyomány szerint a gyermek Jézus családjával együtt erre is vándorolt, és a szamár odakapott a kövön egy fűcsomóhoz. Innen a neve is. Máig látszódik az egyik kövön Jézuska és a szamár lábnyoma. Mások szerint a tihanyi tűzhányó repítette ide. Vagy az özönvíz hagyta itt.

img_20200229_113031.jpg

2. Az izgalmas: Ingókő a szentbékkállai kötengerben

Óriások földje – valószínűleg ez jut eszébe annak, aki a szentbékkállai kőtengeren jár. A Káli medence eme csodája a Pannon-tenger maradványa, megszilárdult homokturzásai, amit a későbbi korok időjárása formált látványos alakzatokba. Mintha óriások hányták volna szerteszét játékaikat, kis fantáziával az egyikbe farkast, a másikba sárkányt, nyuszit képzelhetünk.

De legkülönlegesebb kétségkívül az Ingókő. Ha erre ráállunk, és ugrálni kezdünk, a kő lassan billegni kezd. Tériszonyosoknak, aggódó szülőknek nem ajánlott. 🙂

img_20200303_220917.jpg

3. A romantikus: Rózsakő a Badacsonyon

A badacsonyi Rózsakő igen különleges csodatevő erővel bír. A költő, Kisfaludy Sándor felesége, Szegedy Róza sokszor üldögélt itt, róla kapta a nevét is. Bizonyára a házaspár szerelme vándorolt át a kőbe és ruházta fel varázserővel, ugyanis a hagyomány szerint ha egy szerelmespár ráül, háttal a Balatonnak, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a lány ráül, szerelmére gondol és felsóhajt. A fiú az övé lesz. Fiatalok, minek ide Tinder?! Irány a Badacsony!

4. Az emlékező: Koppány emléke Somogyváron

Somogyország ura Koppány volt, számtalan helyen megőrizték emlékezetét települések nevétől szobrokon át emlékharangig. Az egyik legszebb ezek közül a Koppány Emlékhely Somogyváron. A sűrű erdő közepén található kis tisztáson kopjafa, tegez, csodatevő vízű Szentesica forrás fogad minket. És természetesen egy kő is. Koppány rovásírással is ékesített emlékköve.

img_20180529_202748.jpg

5. A lenyűgöző: bazaltorgonák a Szent-György hegyen

A Szent György-hegy csodái, szőlők, présházak, jégbarlang között is kiemelkedik a bazaltorgona. A tanösvényen haladva érjük el ezt a páratlan látványosságot. A bazaltláva megszilárdulásakor jöttek létre a kővé vált óriások, ugyanis a bazalt kihűléskor összehúzódik, így alakultak ki a függőleges oszlopok, a vízszintes hézagok miatt pedig a lemezes rétegződés. Az orgonák között nagyszerűen lehet bújócskázni, a tetejükre pedig felmászni. Azért csak óvatosan, mert könnyen törnek a kövek!

img_20191214_115812.jpg

6. Az aranyló: gejzírkúpok Tihanyban

Tihanyról a legtöbb látogatónak a bájos település, a levendula, az apátság jut eszébe, pedig természeti csodákkal és szuper kirándulóhelyekkel is tele van a környék. Ezek közül az egyik a gejzírpúpokat végiglátogató túraútvonal. A vulkáni utóműködés során létrejött gejzíkúpok közül a leghíresebb az Aranyház. Ez nevét a sziklákat borító sárga zúzmóról kapta, ami miatt messzire aranylik. Kétségkívül ez a leglátványosabb, itt lehet a legjobbakat mászkálni, ugrabugrálni, és még egy csinos kis barlangot is rejtenek a sziklák. A kilátás pedig káprázatos az egész túra során: a Balaton türkizzöldje, a Belső-tó kékje, az apátság fehéren ragyogó épülete, a zöld erdők – ahhhh!

img_20190423_204104.jpg

7. A sírós: könnyező sziklák Nagybakónak

Ehhez kicsit el kell távolodnunk a Balatontól, de azért még a vonzáskörzetébe szokás sorolni ezt a Nagykanizsa mellett található természeti jelenséget. A nagybakónaki Kőszikla-szurdok nagyon izgalmas kirándulóhely ciklámennel, páfrányokkal, sárga vaslétrákkal. Itt találhatóak a könnyező sziklák is, ahol a patak vize a köveken át szivárog. Ez egy geológiai érdekesség és ritkaság is, itt lehet róla bővebben olvasni. Szívből ajánljuk ezt a kirándulóhelyet mindenkinek, mert nagyon rövid, gyerekek is jól bírják, viszont annál izgalmasabb.

img_20191001_082233.jpg

8. A különlegesen faragott: A balatonudvari kőszívek

A balatonudvari temető híres-nevezetes köveit már nem a természet erői, hanem egy kőfaragó formálta szív alakúra. Több legenda is szól erről, leghíresebb talán Lipták Gábor feldolgozása a szép Veronikáról, aki nem tudott elszakadni szerelmes Balatonjától, odaveszett, és akinek kőfaragó vőlegénye készítette a melankolikus köveket.

img_20180702_223312.jpg

Fotó: Ivák Ivett

9.  A visszatekintő: Baján Kagán köve Nezdén

Az ősmagyar időkre emlékezik vissza a Nezdén található Kupa-Koppány vezér Emlékpark, avagy hétköznapi nevén szkíta Golgota. A fából készült szobrok és székelykapu mellett található egy érdekes kő is: Baján kagán kőve vésett arcmása. Baján avar uralkodó volt, vagyis kagán, és az Avar Kaganátus fénykorát kötik hozzá, ő volt az, aki először egyesítette a Kárpát-medence keleti és nyugati részét is. Tudjuk, sokak szerint az avarok őseink, vagy legalábbis rokon nép lehetett, így kerülhetett képmása a szkíta Golgotára.

img_20190629_190843.jpg

10. A jellegzetes: a balatoni vörös kő

Utolsó kövünk nem egy különleges helyen álló egyedülálló kő, hanem maga a jellegzetes balatoni vörös kő. Ezt megtaláljuk a déli parton végig a víz mentén, a Káli-medence hangulatos falvacskáinak kőkerítéseiben, házak, templomok falában. A nádasokban bandázó gyerekek ebből építenek gátakat, ezzel kennek arcukra indiánfestést (Tudja esetleg valaki, milyen mosószerrel jön ki a ruhából a nyoma? :-)). Ha egyébként a tudomány oldaláról közelítjük meg, a perm korszaknak köszönhetjük, és vas adja a jellegzetes vörös színét. Vagy a naplemente.

img_20190922_133635.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.