Van egy lenyűgöző hangulatú hely Balatonföldvártól negyedórára, ami mágikus erejével, szakrális hangulatával és pazar kilátásával rabul ejtette szívünket. Ez pedig nem más, mint a Kupa-Koppány vezér Emlékpark, vagyis a szkíta Golgota.

img_20190629_230727.jpg

A hely állítólag gyógyító erejű, internetes források szerint a környéken lakók régen is tudták ezt, ezért talicskában hordták ide az öregeket gyógyulásért, és a teheneket sem lehetett könnyen elkergetni innen, annyira szerették kisugárzását.

Én is el bírnám viselni, ha időnként feltolnának ide egy talicskában, és csak nézhetném a lenyűgöző tájat… A virágzó mezőt, az erdőt, apró falvakat, a szántók mozaikját és a távolban a Balaton kékjét…

Mindezt a varázslatos hangulatot koronázza meg és teszi felejthetetlenné a Dr. Baksafalvi Soós László által megvalósított szoborpark.

A szkíta Golgota megközelítése

De hogy juthatunk oda? A Google mapset követve áthaladtunk Szóládon és Nezdére jutottunk. Ez egy egészen apró kis zsákfalu, ahova csak egy barázdált betonút vezet. Itt érdemes letenni az autót, mert elég rázós utána az út, persze terepjáróval, összkerék meghajtásos autóval nekivághatunk. Az utat gyalog tovább követve kis séta után elérjük a szoborparkot.

A stációk

A Szkíta Golgota kilenc stációból áll, és érdemes mindegyiknél egy kis időt szentelni múltunknak, ősmagyar mitológiánknak. Gyermekeink számára emlékezetes lesz ez az élő történelemóra ezen a fantasztikus hangulatú helyen!

Az első stációnál Hunorral és Magyarral találkozhatunk, természetesen nem marad el a csodaszarvas sem, így remek alkalom, hogy elmeséljük legendájukat a gyerekeknek (ne aggódjunk, nem fogják megunni, ha századjára is meséljük).

img_20190629_190813.jpg

Ezután Attilához jutunk, itt ismét nem maradhat el a fűben leülés, és Isten kardjának története.

img_20190703_213036.jpg

Csaba királyfi székelykapuja alatt persze kötelező áthaladni, s közben elmesélhetjük, hogy került fel a csillagösvényre Attila szeme-fénye, a hunok büszke királyfia.

img_20190629_190907.jpg

A következő stációnál Baján kagán kőve vésett arcmásával találkozhatunk. Ő azért valószínűleg több magyarázatot kíván: Baján avar uralkodó volt, vagyis kagán, és az Avar Kaganátus fénykorát kötik hozzá, ő volt az, aki először egyesítette a Kárpát-medence keleti és nyugati részét is. Tudjuk, sokak szerint az avarok őseink, vagy legalábbis rokon nép lehetett, így kerülhetett képmása a szkíta Golgotára.

img_20190629_190843.jpg

A magyar táltos szobra szerintem a legfantasztikusabb alkotás. Lendülete, ég felé nyújtott keze egyszerre sugároz ősi erőt és tiszteletet a természet felé. Arccal a délelőtti nap sugarai felé fordul, s gyönyörű hátteret nyújtanak neki a szelíd lankák és a Balaton hófehér vitorlásokkal pettyezett kékje. Lenyűgöző!

img_20190629_191024.jpg

Ezután érkezünk Koppány vezérhez. Lábainál a négy égtáj felé egy-egy kőtáblán négy városunk nevét olvashatjuk, ami rögtön lehetőség egy találós kérdésre gyerkőceinknél. Nálunk a nyolcéves egyből rájött, hogy a felnégyelt testet ide rakhatták ki. Érdekes kettősség ez, hiszen a helyi legendák szerint ez nem így történt: szerintük ugyanis a herceg holttestét a pogányok a felnégyelés előtt egy elesett bajtársuk testére cserélték, Koppány vezért, Somogyország urát pedig a környéken temették el, és a mágikus erők az ő bolyongó lelkének köszönhetőek.

Koppány vezér neve mellett a táblán a horka méltóság megjelölése szerepel, ami ismét jó kis történelemlecke. Mi is a horka? A horka a harmadik legfőbb méltóság a kende (nagyfejedelem) és a gyula után.

nezdekoppany.jpg

A következő stáció Babba Mária szobra. Babba volt az ősi magyarok istenasszonya, a napba öltözött Boldogasszony, Nagyboldogasszony. Az ő kultusza egyesült Szűz Mária alakjával, így született meg – az Erdélyben mind a mai napig ismert – Babba Mária tisztelete.

img_20190629_190956.jpg

Ezután Veronika harangjával találkoznánk, ha lenne harang. De (most épp) nincs. Ahogy sajnos azt sem tudom, ki volt a névadó Veronika. Talán Szent Veronika, aki Jézus vérét és verejtékét kendőjével törölte le? De ő hogy kötődik az ősmagyarokhoz? Erre sajnos hosszas búvárkodás után sem találtam magyarázatot, de hátha egy olvasóm segíteni tud.

Utolsó stációnk a Kettős kereszt turullal. Itt sem találtuk meg, mit érthetnek turul alatt.

img_20190629_190930.jpg

Utunk végén az erdei kápolnában pihenhetünk meg, és húzódhatunk a tűző nap sugarai alól árnyékba.

img_20190629_191049.jpg

Visszafelé…

Nehéz a hely varázsától szabadulni, s elindulni visszafelé, ezért utunk elég hosszúra nyúlt a kis távolság ellenére is. Szöcskék ugrándoztak lábunk elől, pillangók kergetőztek, vadvirágok mézes illatát hordta a szél, előttünk a Balaton, Szólád apró házai és temploma.

Közben visszafelé is megcsodáljuk az egyes stációkat. Átjár minket a hely misztikus hangulata, múlt és jelen, ősidők üzenete és pitypangfújás, csodaszarvas vadászat és lepkekergetés, aprócska virág és méltóságteljes faóriás.

img_20190703_215353.jpgVisszafelé érdemes kicsit elidőzni Szóládon a löszfalba vájt pincéknél. Ezekből száznál is több van a faluban, és eredetileg rejtekhelynek építették, de a télen-nyáron állandó 15 fokos hőmérséklet tökéletessé teszi a bor tárolására. Európa Díjat és Henry Ford díjat is nyert már ez a pincesor.

img_20190703_215858.jpgimg_20190703_215747.jpg

Sokan nem ismerik ezeket a régi magyar emlékeket, pedig a Balaton déli partja többet is rejt belőlük. Érdemes ellátogatni például Somogyvárra a Koppány-emlékhelyre és a Szentesica forráshoz is.

Mit érdemes még a Szkíta Golgota környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup