Árnyas fák alatt, a zöld gyepen különös, szív alakú sírkövek. Sehol nem láttunk még ilyet, s magyarázat sem igen akad rá. A Balaton egyik rejtélye… Balatonudvari egyedülálló műemléktemetőjében járunk…
img_20180702_223158.jpg

A szív alakú sírkövekre számos legenda próbál magyarázatot adni. Egyik szerint egy szerelmes kőfaragó legény alkotása, kinek Balatonba veszett kedvese. Erről írt Lipták Gábor gyönyörű, Kőszívek című meséjében.

Eötvös Károly más magyarázatot adott erről “A balatoni út vége” című munkájában: “Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.”

img_20180702_223312.jpg

Akárki is találta ki a szív alakú köveket, akárki is faragta azokat, mindenkinek tetszhetett a faluban, hiszen a XVIII. század végén megnyílt temetőben hosszú ideig csak ilyen sírköveket használtak. Katolikusok, reformátusok együtt temetkeztek, ahogy egy püspöki jegyzőkönyvben olvashatjuk: ” Vagyon az udvari fiókegyházban temetkező hely s pedig közösen az ott lévő reformátusokkal együtt, elválasztás nélkül. Kereszt nincs benne.” Kereszt nincs benne. Kehely sem. Jelképek nem választották el: a szív összekötötte a két felekezetet.

Az idő persze megviselte a sírköveket, a betűk lekoptak, el is loptak pár követ, de a XX. század végén az önkormányzat restaruáltatta, és korabeli anyakönyvek alapján kiegészítették a feliratokat.

Sétálunk a kőszívek között, és elmerengünk a múlton. Mivel a sírok olyan régiek, már nem a fájdalom sugárzik belőlük. Elcsendesett múlt, régi idők békéje. Olvassuk a megboldogultak neveit, és elképzeljük, milyenek lehettek. Kemény halászember, napszítta bőrű, mosolyra ritkán húzódott ajka. Vagy kövér, jókedélyű kocsmáros, ki erős marokkal hajítja az utcára a verekedőket. Itt egy asszony. Házsártos lehetett? Vagy nehéz életét csendes szelídséggel tűrő angyal? Aranyos Ferencz 16 esztendőket élt. Mi történhetett vele ilyen fiatalon?

A feliratok azért időnként mosolyra fakasztják a mai kor emberét. Ez a megboldogult például kimúlt. A betűk folynak egymás után, ha vége a sornak, nem esnek kétségbe, szótagolással nem bajlódnak, folytatják a következőben. Nem kell ehhez szövegszerkesztő, hogy sorkizárt legyen, megoldják anélkül is. – Nézd, Anya, pont úgy ír, mint Mina! – tényleg úgy ír. Folyamatosan, random szóközökkel, elválasztással.

img_20180702_224800.jpg

Sétálunk tovább a sírok között, és keressük Veronka nevét. A Balatonba veszett leányét, akinek szerelme faragta az egyik legenda szerint a köveket. De nem találjuk. Mese volt vajon? A  Balaton egyik rejtélye… Balatonudvari egyedülálló műemléktemetőjében jártunk…

Forrás: http://www.balatonudvari.hu/balatonudvari-telepules/telepulesunk-kepekben/szivalaku-sirkovek/

Fotó: Ivák Ivett

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.