Pandémia idején (meg amúgy máskor is sok esetben) érdemes olyan helyet választani kirándulásunkhoz, sétánkhoz, amik nem közismertek. Bár kétségkívül felejthetlen élményt nyújt egy badacsonyi vagy tihanyi kirándulás, a Kányavári sziget vagy a Szent György-hegyi bazaltorgonák, de szerencsére több olyan titkos kirándulóhely is van a Balatonnál, amik szépségük ellenére sokkal kevésbé népszerűek. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk tömött sorokban vándorolni a túraúton, mint sok esetben az előző helyeken. Öt ilyen titkos helyet mutatunk most be a Balatonnál. 

img_20200829_170551.jpg

Bazalt utca és Vadlánlik 

Vindornyaszőlőstől vagy Nagygörbőtől is megközelíthető a Keszthelyi-hegység egyik gyönyörű látnivalója, a Bazalt utca és a Vadlánlik. A Zala megye csodája címet is elnyert kirándulóhely igazi elvarázsolt hely: sűrű erdőben hatalmas bazaltsziklák, mintha óriások jártak volna erre, s hajigálták volna szerteszét a hatalmas sziklákat. Közöttük titokzatos barlangok bújnak meg, egyik közülük a Vadlánlik. Nem csoda, hogy ehhez a varázslatos helyhez több legenda is kapcsolódik.

A Bazalt-utca mindössze kétszáz méter, mégis elakad az ember szava, ha odaér. A hatalmas bazaltoszlopok egykori vulkáni tevékenységről tanúskodnak, mi mégis inkább óriásokra, sárkányokra, ősi idők titokzatos népeire gyanakodtunk. Csak ők hozhatták létre ezt a monumentális kőfalat! Mesevilág ez a lombkoronák által szűrt zöld fényben. 

img_20200829_170015.jpg
img_20200819_145906_1.jpg

A szkíta Golgota

Egészen más élményt nyújt a következő titkos kirándulóhely, a Nezde mellett található Szkíta Golgota. Míg a Vadlánliknál a sűrű erdő , itt a pazar kilátás és az ősmagyar időknek emléket állító szobrok varázsolják el a látogatót.  

img_20190629_191024.jpg

Balatonföldvártól közelíthetjük meg a Kupa-Koppány Emlékparkot, amit Szkíta Golgotának is szokás hívni. Erre a különleges helyre netes források szerint a régi időkben talicskában hordták az öregeket gyógyulásért, és a teheneket sem lehetett könnyen elkergetni innen, annyira szerették kisugárzását.

Valahogy megértem ezt. 

img_20190629_190907.jpg

A magyar Stonehenge

Szintén a pazar kilátás miatt érdemes felkeresni a Tapolca szomszédságában található Halápot. Ez a 2019-ben nyílt tanösvény biztos hamar közismert lesz, és rengetegen fogják látogatni, de mi még nagyon kevés emberrel találkoztunk 2020 nyarán. A tanösvény változatosságával gyönyörködtet, hol mezei, hol erdei, hol dimbes-dombos a látvány, majd az Ébredő Vulkán Szoborpark nyűgözött le robosztus alkotásaival és a Káli-medencére nyújtott panorámával. 

pipacstajkep.jpg

img_20200530_150955.jpg

Somogybabodi Szentkút

Egy könnyű sétát ígér a somogybabodi Szentkút felfedezése Balatonszemestől egy macskaugrásra. És ha már ott vagyunk, kis autózással meghallgathatjuk a zenélő 67-es utat is. A székelykapuval induló úton egy patak mentén haladtunk végig, vadregényes környezetben. Óriási fák, vízmosások, liánok, korhadt fák között vezetett utunk, míg meg nem találtuk a Mária-szobrot, erdei oltárt és magát a csodatevőnek hitt Szentkutat.  

img_20190708_222735.jpg

A séta egészen kisgyerekekkel is könnyen megtehető, hiszen mindössze 600 méter az egész, de sokkal többnek tűnik, mert valami izgalmas dolog miatt minduntalan meg kell állni. Például oda-vissza rohangászni a fahídon hangosabban dübörögve, mint egy bébielefántcsorda. 🙂

img_20190708_222822.jpg

Kőszikla-szurdok Nagybakónaknál

Ehhez a kiránduláshoz el kell kicsit távolodnunk a Balatontól, de egy percig sem fogjuk megbánni! Ez a Nagykanizsától pár percre található hely egy különösen izgalmas és ritkán látogatott szurdokkal, a Kőszikla-szurdokkal is hívogatja a kirándulókat. Vadregényes környezet, ciklámen, páfrányok, könnyező sziklák, szakadékok, sárga létrák – egyszerűen kihagyhatatlan!

img_20191001_082233.jpg

Nektek mi a kedvenc titkos kirándulóhelyetek? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup