Akár kirándulásunk célpontjának tekintjük, mint mi, akár badacsonyi barangolásunk kiindulópontjaként, a Rózsakő meglátogatása kötelező minden romantikus léleknek. 🙂

A Rózsakő megközelítése

Mi biciklivel indultunk el Fonyódról, majd hajóra pattantunk, és a badacsonyi kikötőből vágtunk neki az útnak. A távolság igazán nem nagy, alig több, mint két kilométer, csak a dőlésszöge…

Vettem is egy nagy levegőt, amikor magasan fölöttünk megláttam hófehér Hollywood-betűkkel a Kisfaludy-ház feliratát, mert korábbi emlékeimből tudtam, hogy kábé odáig kell feltekerni. De hiába szedtem össze minden erőmet, egy idő után toltam a biciklit. Ennél a pihenőnél pedig meg is pihentem. A többiek persze nálam sokkal jobban bírták. 🙂 De azért türelmesen ők is vártak, és együtt gyönyörködtünk a fonyódi hegyekben.

Az úttal igazából az volt a legnagyobb baj, hogy sehol egy fa, sehol egy árnyék. Márpedig mi a legnagyobb júliusi forróságban mentünk. Szóval erre készülni kell, akár gyalog, akár biciklivel megyünk. Persze ha autóval megyünk, és a Rózsakő parkolójában parkolunk, és onnan indulunk kirándulni, ez nem okoz gondot.

A Rózsakő

A parkolónál leraktuk a bringákat, és gyalog indultunk el. Innen már nagyon közel van az a tisztás, ahol a Rózsakő és páratlan panorámája található.

De mi is a Rózsakő?

A hagyomány szerint a Balaton költője, Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza rendszeresen üldögélt ezen a kövön, és gyönyörködtek a panorámában. Rózáról kapta a nevét a kő.

Romantikus hagyomány is kapcsolódik a kőhöz.

“Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

Wikipedia

Érdemes itt kicsit elidőzni, és ha nem is magán a Rózsakövön, hanem bármelyik más sziklán, vagy padon ülünk le, szívjuk magunkba az erdő hűvös lehelletét, nyújtóztassuk ki szemünket a Balaton felé, ahol a távolban kéklik a két fonyódi ikerhegy. Igazából az egész helynek olyan varázsa van a hatalmas fákkal, fantasztikus panorámával, hatalmas kövekkel, hogy nem csodálkozik az ember, hogy csodákat tulajdonítanak a helynek.

Valószínűleg ezért is került ide a 13 Mária-emlékhely egyike is. Mi korábban már felfedeztük a fonyódit és balatonboglárit, most nagy örömmel vettük észre az ittenit.

Hagyományőrzők állítottak emléket az egykor a Kárpátok magaslatain található szakrális helyeknek, ősi oltároknak a mai Magyarország területén. Ahogy a leírást láttuk, gyakorlatilag a Balaton és Pilis köré csoportosultak ezek. A felirat szerint az itt található a Badacsonyi Napkorona Emlékhely nevet kapta. Hitünktől függetlenül érdemes megállni, elolvasni az imát, mert szerintem ezen a helyen mindenkit megérint az.

A Rózsakőtől egyébként számos túraútvonal indul, ezért aki erre készül, annak célszerű a parkolóig feljönni autóval, nehogy aztán túlságosan elfáradjon, mire továbbmenne.

Mi azonban ezúttal visszafordultunk biciklijeinkhez, a kirándulást következő alkalomra hagytuk.

A visszaúton ilyen titokzatos jelet is felfedezhet a vándor, ha nyitott szemmel jár. 🙂

A parkolóba visszaérve újabb meglepetésre bukkantam. Egy Szent Istvánról szóló mondára!

Szent István kardja

Mindenkinek szívből ajánljom a Rózsakő felkeresését, ami hajóval-biciklivel önálló kirándulásnak is megfelel, de lehet kiindulása is a Badacsony további felfedezésének, a Tűzgyűrű tanösvénynek, Bujdosók lépcsőjének, Kisfaludy kilátónak. És ne feledjük el, hogy számos borászat várja a kitikkadt vándorokat, a Szegedy Róza-házban mi nagy kedvencünkre, az ürmös borra is szert tettünk, a Kisfaludy-házban pedig páratlan panoráma mellett ebédelhetünk meg.

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup