A Balaton hazánk egyik leggyönyörűbb vidéke. Valószínűleg ezt őseink is hasonlóan gondolták, mert az emlékek alapján az ősmagyarok is kedvelhették aa Balcsit. Összegyűjtöttük kedvenc helyeinket a Balaton déli partján, ahol megőrizték, újra felelevenítették honfoglaló őseink és korai leszármazottainak emlékezetét.

img_20190629_191024.jpg

1. Koppány-emlékhely Somogyváron

Somogyvár, ez a Fonyódtól negyedórányira levő kis falu valaha a déli országrész központja volt, Koppány vezér pedig Somogyország ura, így logikus, hogy e kettő találkozásából született elsőként felkeresett emlékünk. Somogyváron egyébként egy nagyon izgalmas Nemzeti Emlékhely is található a későbbi időkből, Szent László korából, ezt is érdemes meglátogatni, de most maradjunk az ősmagyaroknál!

Az emlékhely az erdő sűrűjében található: két gyönyörű faoszlop között egy tarsolylemezt látunk. Az egyik oszlop a nőké: a csodaszarvas szimbóluma árulta ezt nekünk, aki a termékenység szimbóluma, hiszen segítségével találta meg Hunor és magyar a királylányokat, akiktől aztán a két nép eredt. Persze sokat segített a beazonosításban, hogy az oszlop hátsó felén szerepelt ősanyáink, Enéh és Emese neve is. 🙂 A másik oszlop a férfiaké: turulmadárral és ősapáink nevével. A tarsolylemez hátulján ott szerepelt az Árpádok családfája, ami alapján könnyen elmagyarázhattuk a gyerekeknek a családi viszályforrás, vagyis az István és Koppány között kialakult trónharc okát.

img_20180529_081419.jpg

A tisztás végében megtaláljuk a Szentesica forrást is, aminek valaha gyógyító erőt is tulajdonítottak. Egy legenda szerint pedig ebben a patakban mosta le Szent István a kardját, amikor felnégyelte Koppányt. Sajátkezűleg. Aha.

Mások szerint ez azonban nem így történt, ugyanis a vezér holttestét a pogányok egy bajtársuk holttestére cserélték a felnégyelés előtt, és következő látványosságunk környékén temették el.

2. A Szkíta Golgota Balatonföldvárnál

Balatonföldvár közelében találjuk azokat a dombokat, ahol a legenda szerint eltemették a pogány lázadás romantikus hősét, aki a nem hozzáértők körében meglévő országos népszerűségét szerintem nagyjából Vikidál Gyulának köszönheti. A legenda hívői Koppány itt bolyongó szellemének tulajdonítják azt a gyógyító erőt, ami miatt a régebbi időkben talicskában hordták ide a betegeket és öregeket gyógyulni.

img_20190629_190907.jpg

Akár így volt, akár nem, a hely varázslatos hangulata szerintem azt is megfogja, aki nem hisz ezekben. És mindezt egy gyönyörű szoborpark tetézi, amit Dr. Baksafalvi Soós Lászlónak köszönhetünk. A szkíta Golgotának is nevezett helyen találkozunk Hunor, Magor, Attila, Babba Mária és Koppány szobrával, de itt van Csaba királyfi székelykapuja és Baján kagán kőbe vésett arcmása is.

img_20190703_213036.jpg

3. A Panoráma-sétány és Fonyód szobrai

A fonyódi Panoráma-sétány a Balaton déli partjának egyik legfantasztikusabb látnivalója. Káprázatos kilátás a túlpart tanúhegyeire, polgári időket idéző hangulatos villasor, lakatfal, ősfák – és természetesen (hiszen nem kerülne bele a felsorolásba másként) ősmagyarok szobrai. Ezeket a szobrokat nyári faragótáborok során készítették, és változatos témáik között a 2007-2008-as években az ősmagyar vonatkozásúak készültek el. Így találunk a Panoráma-sétányon csodaszarvast és a hadak útját ábrázoló allegorikus képet és szobrokat a vérszerződésről, Álmos haláláról, az utolsó táltosról és Vérbulcsúról.

img_20191101_161906.jpg

Fonyódon egyébként nemcsak a Panoráma-sétányon találunk ősmagyar emlékeket ábrázoló szobrokat.  Árpádot és asszonyát és Koppányt is megtaláljuk a városban sétálgatva.

4. Boldogasszony emlékhelyek

Hagyományőrzők állítottak emléket az egykor a Kárpátok magaslatain található szakrális helyeknek, ősi oltároknak a mai Magyarország területén. Ahogy a leírást láttuk, gyakorlatilag a Balaton és Pilis köré csoportosultak ezek. Mi eddig a boglárit és a fonyódit találtuk meg, de tervben van a többi felfedezése is, hiszen a szép emlékeknek gyönyörű környezetet választottak, már csak ezért is érdemes felkeresni őket.

Fonyódon a Várhegy tetején, a kilátó mellett találjuk meg Boldogasszony székét és Emlékhelyét, ami egy  Sarlósnagyboldogasszony ünnepére, június 2-ra készült oltár. A leírás alapján a spirálon elhelyezett összes kő elhelyezésénél egy ima hangzott el, így az oltár a szeretettel elmondott imákat árasztja. Erre hív a gyönyörű szék is: “Ülj le békében és mondd el meghitt imádat!”

img_20191107_105716.jpg

5. Koppány-harang a Bugaszegi Téglagalériában

Van egy elvarázsolt hely Balatonboglár szomszédságában, egy elképesztő személyiség, Cser János Bugaszegi Téglagalériája. János bácsi is mélyen tiszteli Koppányt, ezért birodalmában nagyon fontos helyet kapott a pogány vezérre emlékező harang. A számos elképesztő téglaépítmény egyike rejti ezt a harangot, amit János bácsi gyakran megkongat – így adva meg a tiszteletet Somogyország egykori urának.

img_20190903_172716.jpg

+1. Lehel-legendák 

Az ősmagyar emlékek a legendákban is felbukkannak. Így Lehel vezér is megjelenik több legendában is. Járt itt Árpád parancsára rablót üldözni, fürdött a Balatonban, állítólag le is telepedett, sőt még vejét is a Balatonról választotta. Vannak olyan elképzelések, amik Balatonlelle nevét is az nevéből – Lehel, Lél eredeztetik.

img_20190731_223347.jpg

Nektek milyen kedvenc ősmagyar emlékhelyek jutnak még eszetekbe a Balatonnál?

Köszönet Varga István helytörténésznek a fonyódi szobrokkal kapcsolatos segítségéért!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.