Miért olyan finom a balatoni bor? Mi adja a környék szőlőinek varázsát? Ismerjétek meg a titkot!

fb_img_1542391282687.jpg

Réges-régen, amikor még tenger hömpölygött a Balaton helyén, élt itt egy fiatal istennő. Gyönyörű szőke fürtjeit kagylókkal díszítette, szeme kékje a tenger végtelenjét tükrözte miközben ült a parti köveken, nézte birodalmát, simogatta selymes vizének habjait.

Történt egyszer, hogy meglátta a szépséges istennőt a Föld szelleme. No, ha meglátta, meg is szerette! Szívében mindent elsöprő láng gyúlt, és heves vágyakozásában el akarta elkápráztatni a leányt. Színpompás tűzijátékot mutatott be, sziklákat dobált, a földet rengette, felszaggatta, hogy hatalmas erejét bemutassa. Az istennő félénk kíváncsisággal nézte őt, de mivel a szerelem dolgában még tapasztalatlan és járatlan volt, a hatalmas erő láttán egyre nagyobb félelem költözött szívébe.

A Föld szelleme, kit teljesen elvakított a szerelem, nem vette észre a leány szemében megjelenő rettegést, egyre csak folytatta mennydörgő udvarlását. Az istennő azonban, aki ekkor már reszketett a félelemtől, tengere egy titkos barlangjába bújt. Amikor a Föld szelleme észrevette, hogy szerelme eltűnt, keresni kezdte. Kereste földön s égen, a vízben is, de nem találta. Kétségbeesésében még a tenger vizét is felszippantotta, de nem találta meg az istennő rejtekét. Ekkor a földre borult, s szíve ott menten megszakadt. Teste helyén hatalmas mélység támadt, zuhanásával pedig betemette az istennő rejtekének bejáratát. Épp csak egy kis hasadék maradt, annyi csak, hogy az istennő könnyei ki tudtak folyni rajta – így keletkezett a Balaton.

A környék szőlőit ez a kettős istenség táplálja azóta is: a föld szellemének ősi ereje, vad szenvedélye és az istennő szépsége, szűzies visszafogottsága, lágy könnyei.

Ettől olyan páratlan a Balaton borainak zamata.

img_20190731_223347.jpg

A mese eredetét itt olvashatod.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.