Érdekes módon Balatonlelléhez több monda kötődik, mint a többi déli parti településhez. Vagy legalábbis én Lelléről találtam a legtöbbet. Ezek közül hoztam most egy újabbat: Lehel vezérről és a kishegyi rablóbandáról. Olvassátok hát a mesét!

img_20180829_222741.jpg

A képen a kishegyi Szent Donát kápolna látható. 

Réges-régen történt, amikor a magyarok elfoglalták a Kárpát-medencét, hogy a mai Balatonlelle vidékén élt egy rablóhorda. A Kishegy erdeiben táboroztak, és onnan törtek rá a szomszédos falvakra. Gyilkoltak, raboltak, fosztogattak, felgyújtották szegény parasztok házait.

Sokat szenvedtek a környékbeliek a rablóbandától, mígnem ez Árpád vezérünk fülébe nem jutott. Gondolkodott, töprengett, végül magához hívatta kedvenc vezérét, Lélt, vagy ahogy mások nevezik, Lehelt.

– Derék vezérem, Lél – szólt a fejedelem – Fülembe jutott, hogy a Balaton partján, Kishegyen él egy rettenetes rablóbanda. Menj oda embereiddel, s védd meg a szegény parasztokat a rablóktól!

Lélnek nem kellett kétszer mondani, megfújta híres kürtjét, s vitézeivel elvágtatott a Balaton partjára. Amikor megérkeztek, elámulva nézték a vidék szépségét. A tó csillogó vizét, a szelíd dombokat, szőlőket, ligeteket s a túlpart méltóságteljes hegyeit. De amikor egyre közelebb jutottak a Kishegyhez, látták a felgyújtott falvakat, holttesteket is, s szörnyű haragra gerjedtek.

Hamarosan rá is bukkantak a rablóbandára, de amikor azok látták, hogy nem botokkal felszerelt parasztokkal van dolguk, hanem fegyveres vitézekkel, rögtön meghátráltak, és bemenekültek az erdőbe. Mivel már esteledett, Lehel vitézei letáboroztak. Másnap a katonák keresni kezdték az erdőben a rablókat, de nem találták meg őket. Azok bizony jól ismerték már a környék minden dombját, erdeit, mocsarait, és sikerült elrejtőzniük Lél elől.

Egy hétig tartott a bújócska, mígnem végül Lél egyik vitéze rábukkant a rablóhorda titkos búvóhelyére. Rá is tört Lél serege a rablókra, s mind egy szálig levágták őket. A rablóvezért maga Lél ölte meg.

Ezen a helyen építették fel aztán a kishegyi kápolnát, s hálából a falusiak Lélről nevezték el településüket Balatonlellének.

A mese forrása itt található.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.