Szent György római katona volt, ki végül vértanúhalált halt keresztény hitéért. Előtte azonban szerencsére megölt pár sárkányt, köztük azt is, amelyik a Balaton parti népek életét keserítette meg. Ismerjétek meg legendáját!

img_20191107_112738.jpg

Egyszer réges-régen egy sárkány költözött a Balaton melletti egyik hegyre. Időről időre előjött a rengetegből és sanyargatta a környékbeli falvak lakóit. Földjeiket felperzselte, leányaikat elrabolta, haragjában ízzé-porrá zúzott egész házakat is. Sokat kesergett a falu népe, de senki sem vállalkozott arra, hogy a tűzokádó rémséget megölje.

Történt egyszer, hogy egy György nevű vitéz érkezett a környékre, aki nagy sárkányölő hírében állt. Amikor ezt meghallották a falubeliek, könyörögni kezdtek neki:

– Segíts rajtunk, jó urunk! Te vagy az egyetlen reményünk. Nézd, ez a sárkány felperzseli földjeinket, elrabolja leányainkat, nincs egy percnyi nyugtunk sem tőle! Ments meg minket, s meglásd, megháláljuk!

A vitéznek pedig megesett a szíve szegény falusiakon, és elindult a hegyre, hogy megkeresse és legyőzze a sárkányt.

Amikor pedig meglátta a szörnyet, előkapta kardját, az Úrhoz fohászkodott, és nekirontott. A sárkány tüzet okádott, csapkodott hatalmas farkával a vitéz felé, de azon nem fogott a tűz, ellenállt a vad csapásoknak. Persze, hogy nem fogott, hiszen maga Szent György volt a vitéz, kit őrangyala pajzzsal védett a lángoktól és támadásoktól! A sárkányt viszont nem védte senki, s egymás után hulltak porba a fejek!

Amikor a sárkány kimúlt, György egyik fejét levágta, és vitte le a faluba.

Volt nagy öröm, vigasság! Nagy lakomát rendeztek a vitéz tiszteletére, s a végén keservesen összekuporgatott pénzeiket egy bőrzacskóban nyújtották át a vitéznek.

– Fogadd ezt hálánk jeléül! – mondták.

György vitéz azonban így felelt.

– Nem a pénzetekért tettem, hanem Isten dicsőségére! Fogjátok aranyaitokat, és emeljetek egy kápolnát belőle az ő tiszteletére!

Így történt, hogy a hegy lábánál a falubeliek egy gyönyörű kápolnát emeltek, amit Szent Györgynek neveztek, sőt a hegyet is elnevezték szabadítójukról Szent György-hegynek.

A legenda szerint a régi Szent György-kápolna a mai Lengyel-kápolna helyén állt.

A hegy lábánál most egy kút őrzi Szent György és a sárkány emlékét.

img_20191107_105749.jpg

Ismerd meg Szent György legendája után a többi balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-))!

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése. Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

Csodák tava mockup

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.