Hévíz elbűvölő hely, mégis sokan a híres tavon kívül nem is nagyon ismerik, pedig számos kellemes sétát tehetünk, ahol új és új arcát ismerhetjük meg. Bővelkedik a természeti és történelmi emlékekben. Lássuk ezekből hármat!

A Hévízi-tó és kifolyó

Kétségkívül legfőbb nevezetessége Hévíz városkájának az egyedülálló tó, mely gyógyvizével, hangulatával messze földről vonzza a turistákat, gyógyulni vágyókat. Például a Balatonnál megszokott németeken kívül rengeteg orosz szót is hallunk sétáink során.

Most a tavat nem részletezem, hiszen pont a továbbiakat szeretném bemutatni, de ha mégis többet szeretnél megtudni az érdekességeiről, kattints ide.

Hévízi-tó
Hévízi-tó

A tó azonban nem csak fürdésre alkalmas, ugyanis kifolyóján télen hangulatos kenutúrákat szerveznek. Mi még nem próbáltuk, de bakancslistánkon van ez az élmény!

Ráadásul mivel melegebb a környékbeli vizeknél, még a Kis-Balatonnál található részeken is sokkal hamarabb nyílik az itt őshonos fehér tündérrózsa.

A patak mellett a Berki sétaúton 2,5 km hosszan sétálhatunk és ismerkedhetünk a környék élővilágával.

Római emlékek

A vidék már a római korban igen népszerű volt. A közeli Valcumban (ma Fenékpusztaként Keszthely része) komoly erődítmény volt, de a Hévízi-tavat is felfedezték maguknak a rómaiak. A monda szerint maga a tó is Nagy Theodosiusnak köszönhető. Vagyis pontosabban keresztény dajkája imáinak. Ennek állít emléket a múzeum előtt található szoborcsoport.

Flavius és dajkája

De a római korból nemcsak legendák maradtak ránk Hévíz városáról, hanem egy igazi rom is. A Villa Rustica egy 100 körül épült ház volt, egy igazi wellness-központ, hiszen hideg, langyos és melegvízű medencéje is volt. Azért a rómaiak is tudtak élni, nem?

Később átalakították az épületet, és Mitrasz-szentély kapott benne helyet. És ezzel együtt az iráni eredetű fényisten misztikus szertartásai is.

villa rustica

Az épület az ötödik századig maradt fent. Romjait ma gyönyörű park veszi körül, és hiába a hideg téli nap, amikor felkerestük, még így is lenyűgözött minket.

római farkas

Az egregyi Árpád-kori templom

A római romoktól nem messze, szintén az egregyi városrészben található egy elbűvölő Árpád-kori templom.

egregyi tempom

Aki ismer közelről, tudja, hogy mániám az Árpád-kor. És bevallom, időnként kapok kiscsaládomtól olyan megjegyzéseket, hogy neeee, már megint egy Árpád-kori templom(rom)hoz megyünk???! ? Ezzel a templommal viszont osztatlan sikert arattam. Miért tetszett annyira mindenkinek? A páratlan kilátás? A körülötte lévő temető ódon sírkövei? A torony kőteteje? A létra, amin a karzatra lehet menni? Az egyszerű, mégis gyönyörű belső díszítés? Nem tudom. De ha még egy kamasz fiú is azt mondja, na, Anya ez nekem is tetszett, akkor én meg azt mondom, ide, menjetek el! ?

egregyi templom

A Szent Magdolnának ajánlott templom pontos építési ideje ismeretlen, először 1341-ben említik egy oklevélben. A török kor végére csak romjai maradtak, a XVIII. században építették újra.

Egregy templombelső

Bővebb leírás itt található, mi még kis rácsodálkozás után sétáltunk kicsit a hegyen pincészetek között, majd visszatértünk a tóhoz.

A Véderdő

Ott jártunkkor még nem fejeződött be a Hévízi-tavat körülvevő Véderdő rekonstrukciója, de egyrészt az erdő így is gyönyörű: jól meg lehet figyelni a helyre jellemző növényzetet, amiben a tanösvény információs táblái segítenek. Mézgás éger, kínai ősfenyő, gólyahír és társai várják a felfedezőket.

Másrészt pedig már most látni, milyen szép lesz a fahidakkal, információs táblákkal, pihenőkkel ellátott erdő, ahol állítólag még lombkorona-sétány is várható.

hévíz véderdő

Természetesen ez megint csak három Hévíz számos látnivalója közül, hiszen gyönyörű parkok, szép templomok és egyéb látnivaló is várja a Hévíz városában pihenőket. Úgyhogy még biztos folytatjuk a listát!

Hévíz látnivalói után nézd meg a környék további nevezetességeit!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup