A Balaton-felvidék panorámáját több tanúhegyről is megcsodálhatjuk, de az ritkaság, hogy teljes, 360 fokos kilátást élvezhetünk. Ezen ritka helyek egyike a Tóti-hegy.

Fonyód bélatelepi strandjáról szépen látszik a Tóti-hegy, mely a Gulácshoz hasonló tökéletes kúpnak látszódik onnan. Régóta terveztük, hogy megmásszuk, és egy szép októberi napon meg is történt a kaland. Igazán kellemes, könnyű túra, csak a végén van egy szívdobogtató, tüdőfullasztó kaptató, de a látvány miatt ez is megéri!

Megközelítése

A Badacsonytomaj és Káptalantóti közötti úton található az Istvándy pincészet, itt tudjuk lerakni az autónkat. Villanypásztorok mögött legelésző szürkemarhacsorda fogad minket.

Ez a bájos boci úgy bámul ránk, mint borjú az új kapura. 🙂

A legelő mögött eligazító tábla mutatja, merre vezet a zöld jelzéssel ellátott túraútvonal, és merre találjuk az Istvándy pincészetet, ha például a túra után betérnénk oda.

Szép ligeten át vezet utunk, majd szőlők közé érünk. A kilátás már innen is pazar.

Elhagyott présházak és festői pincék között haladunk, de vannak működők is közöttük, október lévén még folyt a munka egyikben-másikban.

A kőbánya

A hegyen található egy elhagyott kőbánya, ahova titkos ösvény vezet.

Az őszi színek hangulatossá varázsolják az egyébként lehangoló, sötétszürke tájsebet. A mászással csak óvatosan! A kövek mállanak, omlanak, könnyű sérülést szerezni. De persze gyerekként akkor is kihagyhatatlan. 🙂

A legurult kövekből rengeteg tornyot építenek a túrázók. Hiába a természetvédők állandó könyörgése. 🙁

A kilátás

A lankás, könnyű út egy idő után meredekebbé válik, ahogy áttérünk a zöld háromszög jelzésre. Cserébe a fák között itt-ott kikukkantva gyönyörű kilátás nyílik elénk – itt például a Csobáncra. Nálunk nagyon ködös-párás volt az idő, de azért még így is ki lehetett venni a vár körvonalait, tisztább időben valószínűleg még látványosabb a panoráma.

És aztán felértünk a csúcsra. Még ebben a párás időben is lenyűgöző a Balaton-felvidék látványa. És bár minden leírás 360 fokos panorámát ígér a kopasz hegycsúcs miatt (és mi is a címben – muhaha), azért a fák már kezdik itt-ott eltakarni. Dehát ez legyen a legnagyobb gondunk!

Az egész kirándulás nem több másfél óránál, így bőven jut időnk, hogy felfedezzük a környéket, ha vasárnap van, kicsit vásárolgassunk a káptalantóti piacon, vagy megnézzük a salföldi kolostor romjait, és együnk egy jó ebédet a környék valamelyik pincészetében, éttermében. Kínálatban nincs hiány. 🙂

Mit érdemes még a Tóti-hegy környékén felfedezni?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup