Hatalmas víztükör, háborgó hullámok, tűzhányók, óriási sziklák, bazaltorgonák – igazi elvarázsolt világ a Balaton vidéke. Természetes, hogy az emberi képzelet mesebeli teremtményeket is költöztetett ide: óriásokat, sellőket, tündéreket, varázslókat és természetesen sárkányokat is.

Ismerjétek meg a Balaton sárkányainak legendáit!

img_20180715_143253.jpg

1. A Balaton keletkezése

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rettentő, huszonnégyfejű sárkány, ki a Bakony sűrű sötét erdejében élt, és amikor megéhezett huszonnégy leányt követelt – minden fejének egyet. Rettegtek is a környékbeliek, mégsem volt senki, aki ki merjen állni ellene.

Élt abban az időben egy rettentő erős legény a vidéken, akit Balatonnak hívtak. Amikor az ő mátkája került sorra, nem engedte oda. A sárkány pedig kibújt sötét erdejéből, rettentő mérgében lángokat fújt, lábával kaparta a földet. Ahol kaparta a földet, hatalmas mélyedés keletkezett, amit másnap egy forrás feltöltött, és tó keletkezett a helyén.

Balaton pedig kiállt a sárkány ellen, és három napig küzdöttek egymás ellen. Végül az utolsó sárkányfej levágásakor őt is elhagyta ereje, s a vízbe zuhant. Mátkája halála hírére a leány is a hullámok közé vetette magát, s azóta is a tó mélyén nyugszanak a szerelmesek.

A falu népe pedig a legény tiszteletére Balatonnak nevezte el a tavat. A mesét itt olvashatod részletesebben.

2. A Szent György-hegy sárkánya

Egyszer réges-régen egy sárkány érkezett a Szent György-hegyre. Tetszett neki a hely, talált egy alkalmas barlangot is, hát megtelepedett ott. Pár nap múlva pedig megjelent a faluban, s egy leányt követelt magának feleségül. A falubéliek pedig nem tudtak mit tenni, engedelmeskedtek, és minden évben küldtek neki egy leányt.

Történt egyszer, hogy a sárkány eltűnt. Hosszú ideig nem látták, nem hallottak felőle, és végül a falusiak felmerészkedtek a barlangba. Ott látták a sárkányt nagybetegen, jártányi ereje sem volt. Nagyon megsajnálták, és hiába okozott annyi bajt, mégis gondját viselték. Amikor pedig a sárkány meggyógyult, olyan hálás volt, hogy soha többet nem bántotta a falubelieket, sőt még ahol tudott, segített is nekik. Meg is kedvelték őt, és amikor elérkezett az utolsó órája, sokan elmentek a faluból, hogy búcsút vegyenek tőle.

A sárkány pedig utolsó jeges lehelletével megdermesztette a barlang levegőjét, s azóta is érezni a Sárkány-lik környékén a jeges hideget.

A mesét itt olvashatod részletesebben.

img_20191101_165045_1.jpg

3. A sárkány és Szent György

Egyszer réges-régen egy sárkány költözött a Balaton melletti egyik hegyre. Időről időre előjött a rengetegből, és sanyargatta a környékbeli falvak lakóit. Földjeiket felperzselte, leányaikat elrabolta, haragjában ízzé-porrá zúzott egész házakat is.

Történt egyszer, hogy egy György nevű vitéz érkezett a környékre, aki nagy sárkányölő hírében állt, s a falusiak kérésére felkereste a sárkány barlangját és legyőzte őt.

A falu népe pedig hálából egy kápolnát emelt a tiszteletére, és Szent Györgynek nevezte azt is és az egész hegyet is. A legenda szerint a régi Szent György-kápolna a mai Lengyel-kápolna helyén állt. A hegy lábánál most egy kút őrzi Szent György és a sárkány emlékét.

img_20191107_105749.jpg

A mesét itt olvashatod részletesebben.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.