Bár a Balatonhoz nincs épp közel, de ha történetesen Pestről vezet oda utunk, feltétlenül érdemes útba ejteni a martonvásári kastélypark gyönyörű világát. Mesebeli kastély, sziget, hatalmas fák között kanyargó romantikus ösvények, különleges növényritkaságok: egyszerűen kihagyhatatlan!

A kastély története

Brunszvik Antal Mária Teréziától kapott grófi rangot és a martonvásári birtokot, és unokája, Ferenc építette rá a Brunszvik kastélyt klasszicista stílusban, amit fia, Géza folytatott, de már neogót stílusban. A XX. század elején már a Dréher család tulajdonában volt, később természetesen államosították.

A park

A martonvásári kastélypark terveit Heinrich Nebbien készítette Brunszvik Ferenc megbízásából. A kor híres kertépítésze a budapesti Városliget kialakításában is fontos szerepet játszott, bár ott tervei csak részlegesen valósulhattak meg.

Itt viszont pazar munkát végzett. Égerest, törpe mandulást, platánokat telepítettek, valamint egzotikus fafajokat is telepítettek. Ez olyan jól sikerült, hogy 1953-ban természetvédelmi területté nyilvánították, és valóban fantasztikus élményben lehet részünk, ha végigjárjuk.

A Szent László patakot felduzzasztották, és a tavon még egy kis szigetet is kialakítottak, ahova szép fahídon sétálhatunk át. Vagy düböröghetünk át kiselefántként – életkorunktól függően.

A szigeten medvehagyma-tenger között kanyarog az ösvény.

Elképesztő hagymaillatot árasztott a májusi erdő, de a szemnek is páratlan látvány.

Lombos fák között kanyarog az ösvény.

Egyszercsak Beethoven szobrára bukkanunk. A zeneszerző a Brunszvik-lányok, Teréz és Jozefine zongoratanáraként (és Jozefine titkos szerelmeként) több ízben megfordult a kastélyban. A kastélyban emlékmúzeumot, a szigeten emlékfát és ezt a szobrot találjuk róla.

Továbbhaladva elérjük a park egyik legnevezetesebb fáját (legalábbis minden ismerősöm fotózkodott itt, amikore erre járt :-)), a mocsári ciprust.

A fa légzőgyökerei mintha törpék városát alkotnák. Látjátok a hosszú palástba öltözött embereket? 🙂

A tavat tápláló patak is rendkívül festői.

A mellette haladó ösvény is szuperromantikus. 🙂 Szerelmes andalgáshoz első osztályú helyszín!

A tó körüli ösvényen időről időre rálátunk a kastélyra.

A parkban megtaláljuk Brunszvik Teréz szobrát is, aki a Monarchia első óvodáját, akkori nevén kisdedóvóját alapította.

Martonvásáron található egyébként az ország egyetlen óvodamúzeuma (egy modern épületben), a városka nagy szeretettel ápolja Brunszvik Teréz és életműve emlékét, például ezen az épületen is találunk egy emléktáblát.

Mindenkinek szívből ajánljuk a park meglátogatását, legközelebb a múzeumokat sem hagyjuk ki! 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!