A Balatonnál számos helyen találunk pompás löszfalakat, homokfalakat, ami ideális fészkelőhely a gyurgyalagoknak. Ezért sok helyen tudjuk megfigyelni ezeket a pompás színű kis madarakat. Íme pár gyurgyalag a Balatonnál!

Egyik kedvenc fészkelőhelyük a korábban leszakadt fonyódi magaspart, ahol ideális löszfalat találnak.

A gyurgyalagok vándormadarak, hazánkban május-szeptember között találhatóak meg. Jelentem, májusban tömegével. Szerencsére. Így nagyszerűen meg tudjuk őket figyelni.

Mivel ilyen sokan vannak, szerencsére nem veszélyeztetett faj, de azért fokozottan védett.

Rovarevők, egyik kedvencük a méh, ezért a méhészeknek nem éppen a kedvenc madaruk, pedig azért nem dézsmálják őrült tempóban az állományukat. Viszont őrült tempóban cikáznak, nagyon nehéz őket lencsevégre kapni.

Kivéve, ha végre megpihennek egy kicsit. Társaságkedvelő madarak, sokszor látjuk őket csoportosan. Nini, itt is jön a második madárka.

Öööö, csak nem gyurgyalag-románcnak vagyunk tanúi? 🙂

Túl közel vannak egy sima barátsághoz, nem? 🙂

Ez már inkább annak tűnik…

Ezzel búcsúzunk is. 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

A gyurgyalag Magyarország egyik legszínpompásabb madara, a Balatonnál tömegével kaphatjuk őket lencsevégre.