Ez a nyár elég változónak bizonyult eddig. Volt forróság, majd eső, hideg, megint napsütés, metsző szél – nem volt az az igazi, hetekig tartó kánikula. Ilyenkor sok család, aki egyhetes balatoni nyaralását tölti, nagyon csalódott. Pedig a Balaton déli partja nemcsak strandolásra jó! Íme 5+1 szuper esőprogram a Balaton déli partján!

img_20180715_164649.jpg

1. Középkori élmények Balatonszentgyörgyön

Már régóta vonzott ez a romantikus név: Csillagvár. Ez a tizenkilencedik században épült – a kor romantikus hangulatának megfelelően középkori várnak álcázott – főúri vadászkastély igazi paradicsom kisgyermekes családoknak. Van itt babamúzeum, szintén babákon bemutatott történelmi divatbemutató az ősmagyaroktól a huszárokig, középkori falusi jeleneteket bemutató panoptikum (a gyerekek fejlett humorérzékére gondolva egy mellékhelyiségben ülő parasztot is megtekinthetünk :-)), vadászkiállítás, amit egy titokzatos fekete függöny mögött található erdei állatismertető egészít ki. És ha ez még nem elég, és az eső is eláll, állatot is simogathatunk a parasztudvarban, hajómakettet csodálhatunk, játszóterezhetünk, vagy megebédelhetünk a csárdában (ezt amúgy esőben is megtehetjük).

img_20180715_163343.jpg

2. Még mindig középkor – ezúttal hologrammal és hűtőmágnessel bemutatva

Fonyódtól mindössze húsz kilométerre, Somogyváron található középkori történelmünk egy fantasztikus módon felelevenített darabja. Az egykor a környék gazdasági és kulturális középpontját jelentő francia bencés kolostor helyén most egy csúcsszuper emlékhely található. Hologramm és levendula, virtuális túra és valóságos kilátó, mágneskártyás hanganyagok és kolostorrom, fémló és hűtőmágneses totó – egy olyan hely, amit egyszerűen mindenkinek látnia kell! Ez az egyik legjobb esőprogram szerintem. Ráadásul a közelben található az ősmagyar időkbe elrepítő Koppány-emlékmű és a Szentesica forrás. Ez utóbbi (egyébként állítólag gyógyerejű) vizében mosta le Szent István a kardját, miután felnégyelte Koppányt. Saját kezűleg. Na, nyilván.

img_20180509_215217.jpg

3. Be tudsz navigálni egy vitorlást a kikötőbe? Próbáld ki! 

Még egy nagyon modern, izgalmas, szinte minden érzékszervet megmozgató látogatóközpont – nagyon távol az X-generáció által megszokott múzeum fogalmától: ez a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont. Terepasztalatok, makettek, tologatható térképek, egy hatalmas szélgép, ahol egész testünkkel átélhetjük az egyes és kettes viharjelzés közötti különbséget, szimulátor, amivel egy vitorlást kell beparkolni – és még számtalan izgalmas élmény várja az esőáztatta kalandorokat.

img_20171125_170651.jpg

4. Amikor megfordul veled a világ…

Előfordul, hogy az ember annyit iszik, hogy tótágast áll vele a világ. De mi nem ittunk, és mégis megtörtént a siófoki fejjel lefelé házban! Alízok voltunk csodaországban… Vagy szédelgő látogatók a korlátot szorongatva? Érzékcsalódás, egyensúlyozó szervünk, agyunk teljes becsapása – mindez mesés köntösbe bújtatva. Hupikék törpikét rabul ejtő Hókuszpók lóg az egyik plafonon, boszorkány, kobold a másikon. Vagy mi lógunk? Ők meg üldögélnek?  Döntse el mindenki maga! A WC-t viszont semmiképp sem érdemes lehúzni. Vagy felhúzni? 😉
img_20180708_231411.jpg

5. Szédületes panoráma a forgó Víztoronyban

Siófok jellegzetes nevezetessége a Víztorony. Messziről felismerhető a város egyik fő látványossága, ami esőprogramnak elsőrendű! A tetejében ugyanis egy forgó bár helyezkedik el. Így kényelmesen elterpeszkedhetünk a foteleken, szürcsölgethetjük italunkat, és egy tapodtat sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy mégis körbenézzünk egész Siófokon. Végülis az ember nyaraláskor pihenni akar. Nem lótnifutni. Jelzem, a gyerekek úgysem maradnak egy helyben.

img_20171030_195150.jpg

+1 Ha mégis fürödni vágyunk

Ha pedig ennyi izgalom után mégis fürödni szeretnénk, de még mindig nem elég meleg a Balaton vize, hát irány a wellness! A Balaton környékén több helyen is találhatunk pompás Balaton-pótló helyeket. Mi személyesen a Hotel Azúr wellness-részlegét próbáltuk ki a KidsOasis utazó nagyköveteként, és azt hiszem mindent elmondok azzal, hogy a kölykök kopoltyút növesztettek… Kinti és benti medencék, sodrófolyosók és jacuzzik, szauna, illatkamra, sóbarlang – a teljes kikapcsolódáshoz pedig  nyáron ott a grillbár is. Ha nem lennénk a hotel vendégei, azért érdemes előtte odatelefonálni, mert ha nagyon tele van, külsősök sajnos nem vehetik igénybe. Mindenesetre mi elhatároztuk, hogy elmegyünk majd hideg időben is. Rajta van ugyanis a bakancslistámon egy dermesztő időben végrehajtott szauna, amikor az ország (és Közép-Kelet Európa) legnagyobb merülőmedencéjében hűtöm le magam! Ki tart velem? 😉

img_20180713_070952.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup